Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στη Wall Street μετά τις θέσεις εργασίας ΗΠΑ - Υποχωρούν οι εμπορικές ανησυχίες

tags :
Άνοδος στη Wall Street μετά τις θέσεις εργασίας ΗΠΑ - Υποχωρούν οι εμπορικές ανησυχίες
Τα απογοητευτικά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ συνέβαλαν στην αύξηση των προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Με άνοδο άνοιξαν σήμερα (7/6/2019) οι δείκτες της Wall Street, καθώς τα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ συνέβαλαν στην αύξηση των προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων από την αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed).
Περί τις 16:30, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,6% στις 25.875 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,7% στις 2.862 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 0,8% υψηλότερα, στις 7.676 μονάδες.


Τα σημερινά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ έδειξαν μια σημαντική επιβράδυνση για τον Μάιο του 2019, σε μια αρκετά ανησυχητική ένδειξη για την αμερικανική οικονομία.
Ειδικότερα, τον περασμένο μήνα δημιουργήθηκαν μόλις 75.000 θέσεις εργασίας, πολύ λιγότερες από τις 180.000 θέσεις που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι, σε μια εξέλιξη που θα μπορούσε να επηρεάσει τις μελλοντικές αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) αναφορικά με τη νομισματική της πολιτική.
Ήταν η δεύτερη φορά σε τέσσερις μήνες που οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ αυξάνονται λιγότερο από 100.000, με την αμερικανική αγορά εργασίας να συνεχίζει να δείχνει σημάδια αποδυνάμωσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, επιβράδυνση καταγράφηκε και στην αύξηση των μισθών, με το μέσο ωρομίσθιο να καταγράφει αύξηση 6 σεντς στα 27,83 δολ.
Σε ετήσια βάση, οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 3,1%, έναντι της αύξησης 3,2% του προηγούμενου μήνα.
Οι προσδοκίες για μια μείωση των επιτοκίων από τη Fed τον Ιούνιο αυξήθηκαν στο 27,5% μετά τα στοιχεία, από 16,7% προηγουμένως, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group, ενώ η πιθανότητα για μια αύξηση τον Ιούλιο διαμορφώνεται στο 79%.
Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων σημείωσαν ραγδαία πτώση μετά τα στοιχεία, με εκείνη του να υποχωρεί κατά 4,5 μονάδες βάσης, στο 2,08%, ενώ νωρίτερα είχε διολισθήσει κάτω του 2,06% -το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2017.
Η πτώση στις αποδόσεις πίεσε χαμηλότερα τις μετοχές των τραπεζών, με την JP Morgan Chase να υποχωρεί κατά 0,5% και την Bank of America να καταγράφει απώλειες 0,9%.
Οι τρεις κύριοι δείκτες της Wall Street αναμένεται να καταγράψουν ισχυρά κέρδη για το σύνολο της εβδομάδας, καθώς αυξήθηκαν οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων.
Ο Dow ενισχύεται κατά 3,7%, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 3,3%, ενώ Nasdaq καταγράφει κέρδη 2,2%.
Την ίδια ώρα, υποχωρούν οι εμπορικές ανησυχίες, καθώς οι συνομιλίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Μεξικό αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα, με το Bloomberg να αναφέρει χθες (6/6) ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει καθυστέρηση στην επιβολή δασμών που είχε προγραμματίσει για την ερχόμενη εβδομάδα, τουλάχιστον για το διάστημα που θα πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες.
Αυτή η εξέλιξη έφερε αισιοδοξία στις τάξεις των επενδυτών ότι οι δύο πλευρές είναι πιθανόν να προχωρήσουν σε συμφωνία, γεγονός που βοήθησε στην ανοδική πορεία τόσο της Wall Street όσο και των ασιατικών αγορών.
Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Μεξικό και τις ΗΠΑ συνεχίστηκαν χθες, με τη Μεξικανή πρεσβευτή στις ΗΠΑ, Martha Barcena Coqui, να κάνει λόγο για μια «πολύ καλή συζήτηση».
Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, δήλωσε ότι θα αποφασίσει για την αύξηση των δασμών κατά της Κίνας μετά τη συνάντηση που θα έχει μέσα στις επόμενες μέρες με τον Κινέζο ομόλογό του, Xi Jinping, στην Ιαπωνία, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής των G-20.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης