Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Νέες προκλήσεις από Erdogan: Το πολεμικό μας ναυτικό προστατεύει τα τουρκικά γεωτρύπανα στην Μεσόγειο

tags :
Νέες προκλήσεις από Erdogan: Το πολεμικό μας ναυτικό προστατεύει τα τουρκικά  γεωτρύπανα στην Μεσόγειο
Η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων στα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, διαμήνυσε ο πρόεδρος Erdogan
Μήνυμα προς την Κύπρο και την Ελλάδα πως η Τουρκία θα επιμείνει στις ενέργειές της στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη έστειλε ο πρόεδρος T. Erdogan.
Μιλώντας στην Κωνσταντινούπολη ο κ. Erdogan τόνισε πως η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων όσον αφορά την οικονομική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που έχουν ανακαλυφθεί στην ανατολική Μεσόγειο.
Σημείωσε μάλιστα πως τα γεωτρύπανα της Τουρκίας που ήδη επιχειρούν στην κυπριακή ΑΟΖ προστατεύονται από φρεγάτες του Ναυτικού, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu – ουσιαστικά αφήνοντας να εννοηθεί πως οι ένοπλες δυνάμεις θα προστατεύσουν τις εν εξελίξει σεισμογραφικές έρευνες και γεωτρήσεις.
Η δήλωση Erdogan ήλθε λίγες ημέρες αφότου η Λευκωσία επαναδιαπραγματεύθηκε την σύμβασή της με την κοινοπραξία Shell, Noble και Delek για την κατανομή των εσόδων από το κοίτασμα «Αφροδίτη».
Με βάση τον καινούργιο καταμερισμό η Κυπριακή Δημοκρατία εκτιμά πως θα εισπράξει περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια ευρώ σε βάθος 18 ετών.
Η Τουρκία υποστηρίζει πως τέτοιες ενέργειες είναι μονομερείς, με τον κ. Erdogan να καταγγέλλει σήμερα πως δεν θα επιτρέψει σε κάποιους «που δεν έχουν δουλειά [εδώ]» να υπονομεύσουν τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων.
Η Κυπριακή Δημοκρατία αντιτείνει πως τα έσοδα από την αξιοποίηση ενεργειακών πόρων θα κατανεμηθούν στο σύνολο των κατοίκων του νησιού, όμως η σχετική ρύθμιση πρέπει να συμφωνηθεί στο πλαίσιο της συνολικής επίλυσης του Κυπριακού.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης