Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη στις ευρωαγορές με το «βλέμμα» στις κεντρικές τράπεζες - Στο +0,77% ο DAX, ο FTSE MIB +0,91%

Κέρδη στις ευρωαγορές με το «βλέμμα» στις κεντρικές τράπεζες - Στο +0,77% ο DAX, ο FTSE MIB +0,91%
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,93% κι έκλεισε στις 377,48 μονάδες
Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα (7/6/2019) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο της χθεσινής συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αλλά και των απογοητευτικών στοιχείων για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, που συνέβαλαν στην αύξηση των προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων από την αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed).
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,93% κι έκλεισε στις 377,48 μονάδες, με τον τεχνολογικό κλάδο να σημειώνει ισχυρή άνοδο σχεδόν 2%.
Σημαντική άνοδο 1,2% κατέγραψε και ο κλάδος πετρελαίου και φυσικού αερίου.


Σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να χρησιμοποιήσει «έκτακτα εργαλεία» εάν κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο για την στήριξη της οικονομίας στην Ευρωζώνη.
Μάλιστα, η ΕΚΤ προχώρησε και σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών της τόσο για την ανάπτυξη όσο και για τον πληθωρισμό το 2019, προβλέποντας αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,2% για το 2019, έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για ανάπτυξη 1,1%, ενώ αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα φθάσει στο 1,3%, έναντι 1,2% των αρχικών προβλέψεων.
Εν τω μεταξύ, τα σημερινά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ έδειξαν μια σημαντική επιβράδυνση για τον Μάιο του 2019, σε μια αρκετά ανησυχητική ένδειξη για την αμερικανική οικονομία.
Ειδικότερα, τον περασμένο μήνα δημιουργήθηκαν μόλις 75.000 θέσεις εργασίας, πολύ λιγότερες από τις 180.000 θέσεις που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι
Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη κατέγραψε άνοδο 0,77% κι έκλεισε στις 12.045,38 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε στο +0,99% και τις 7.331,94 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι ενισχύθηκε κατά 1,62% στις 5.364,05 μονάδες.




Παράλληλα, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε κατά 0,91% κι έκλεισε στις 20.360,59 μονάδες, καθώς οι δύο αντιπρόεδροι της ιταλικής κυβέρνησης, Matteo Salvini και Luigi Di Maio, δείχνουν αποφασισμένοι να αφήσουν στην άκρη τις εγχώριες διαμάχες και αντιπαραθέσεις και να σχηματίσουν ένα κοινό «μέτωπο» κατά της ΕΕ.


Salvini και Di Maio είχαν χθες (6/6) το βράδυ μια «χρήσιμη, θετική και εγκάρδια» -σύμφωνα με τους ίδιους- συνάντηση διάρκειας μιας ώρας, στο τέλος της οποίας έστειλαν το μήνυμα ότι «η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει».
Σημαντική βελτίωση κατέγραψε και η αγορά ιταλικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στο 2,36% από 2,491% στο προηγούμενο κλείσιμο, ενώ νωρίτερα είχε διολισθήσει στο 2,29%.
Όσον αφορά τον τομέα του εμπορίου, οι συνομιλίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Μεξικό αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα, με το Bloomberg να αναφέρει χθες (6/6) ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει καθυστέρηση στην επιβολή δασμών που είχε προγραμματίσει για την ερχόμενη εβδομάδα, τουλάχιστον για το διάστημα που θα πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες.
Αυτή η εξέλιξη έφερε αισιοδοξία στις τάξεις των επενδυτών ότι οι δύο πλευρές είναι πιθανόν να προχωρήσουν σε συμφωνία, γεγονός που βοήθησε στην ανοδική πορεία τόσο της Wall Street όσο και των ασιατικών αγορών.
Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, δήλωσε ότι θα αποφασίσει για την αύξηση των δασμών κατά της Κίνας μετά τη συνάντηση που θα έχει μέσα στις επόμενες μέρες με τον Κινέζο ομόλογό του, Xi Jinping, στην Ιαπωνία, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής των G-20.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η προσοχή εστιάζεται στην επίσημη αποχώρηση της Theresa May από την πρωθυπουργία της χώρας και την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, με την ίδια ωστόσο να παραμένει στη θέση της μέχρι να βρεθεί ο πολιτικός της διάδοχος.
Στο μακροοικονομικό «μέτωπο», κατώτερα των προσδοκιών ήταν τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας τον Απρίλιο του 2019, που έδειξαν πτώση 1,9% σε μηνιαία βάση.
Παράλληλα, ξεχωριστά της Destatis έδειξαν ότι οι εξαγωγές της Γερμανίας για τον ίδιο μήνα υποχώρησαν κατά 3,7% σε μηνιαία βάση, στα 109,7 δισ. ευρώ, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν μια πολύ μικρότερη πτώση κατά 0,9%.
Οι εισαγωγές της Γερμανίας κατέγραψαν επίσης πτώση σε σύγκριση με τον Μάρτιο, και συγκεκριμένα κατά 1,3%.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας να περιοριστεί στα 17 δισ. ευρώ, από 22,6 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.
Στη Γαλλία, η βιομηχανική παραγωγή της χώρας ενισχύθηκε κατά 0,4% τον Απρίλιο, έναντι πτώσης 1,1% του Μαρτίου, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η άνοδος θα περιοριστεί στο +0,3%.
Σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή της Γαλλίας ενισχύθηκε κατά 1,1%, έναντι ετήσιας πτώσης 0,7% του Μαρτίου και έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών για αύξηση 1%.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης