Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάος στην Αλβανία μετά την απόφαση Meta να ακυρώσει τις δημοτικές εκλογές στις 30/6

Χάος στην Αλβανία μετά την απόφαση Meta να ακυρώσει τις δημοτικές εκλογές στις 30/6
Τους τελευταίους μήνες, στα Τίρανα διοργανώνονται καθημερινά από την αντιπολίτευση πορείες και διαδηλώσεις που καταλήγουν σε βίαια επεισόδια 
Χάος επικρατεί στην Αλβανία μετά την απόφαση του πρoέδρου Ilir Meta να ακυρώσει τις δημοτικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τις 30 Ιουνίου με τον πρωθυπουργό Edi Rama να δηλώνει ότι οι εκλογές θα δiεξαχθούν κανονικά.
Το βράδυ του Σαββάτου, στην ακύρωση των δημοτικών εκλογών της 30ης Ιουνίου στην Αλβανία ο πρόεδρος της χώρας σε προεδρικό διάταγμα του είπε ότι αντιλαμβάνεται την ανάγκη άμεσης εκτόνωσης και τον κίνδυνο της απρόβλεπτης κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη χώρα.
Και συνέχισε λέγοντας ότι «με πλήρη επίγνωση πως οι υφιστάμενες συνθήκες δεν δύνανται να διασφαλίσουν την διενέργεια πραγματικών εκλογών, δημοκρατικών, αντιπροσωπευτικών και καθολικών. Οι ελεύθερες, έντιμες και καθολικές εκλογές αποτελούν βασικό κριτήριο της "Κοπεγχάγης" και στις υφιστάμενες συνθήκες, εξ αιτίας της έλλειψης υπευθυνότητας των δύο μερών, οδηγούμαστε σε μονοκομματικές εκλογές.
Κατ' αυτόν τον τρόπο δυναμιτίζεται κάθε δυνατότητα για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ζημιώνεται η εικόνα μιας χώρας μέλους του ΝΑΤΟ και επαπειλείται η αρχηγία του ΟΑΣΕ για το 2020" αναφέρεται στην ανακοίνωση της Αλβανικής Προεδρίας.
Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν καλέσει τους ηγέτες της κυβέρνησης και τις αντιπολίτευσης να αποθαρρύνουν τη βία και να προσέλθουν σε διάλογο για να ξεπεράσουν την πολιτική κρίση».
Από την πλευρά του, ο Αλβανός πρόεδρος κάλεσε "όλους τους υπεύθυνους παράγοντες, ντόπιους και διεθνείς να ενώσουν τις εποικοδομητικές συμβολές τους για την επανέναρξη επειγόντως του αναντικατάστατου πολιτικού διαλόγου και για την εξεύρεση μιας σύντομης λύσης που θα εξυπηρετεί το ευρωπαϊκό μέλλον της Αλβανίας".
Αντίθετος πάντως εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Edi Rama ο οποίος σε μήνυμά του ανακοινώνει οτι οι εκλογές θα γίνουν κανονικά.

Τους τελευταίους μήνες, στα Τίρανα διοργανώνονται καθημερινά από την αντιπολίτευση πορείες και διαδηλώσεις που καταλήγουν σε βίαια επεισόδια με την αστυνομία, με αίτημα των διαδηλωτών την παραίτηση Rama και την προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών.
Οι αντιπολιτευόμενοι κατηγορούν τον Rama και την σοσιαλιστική του κυβέρνηση για διαφθορά και εκλογική νοθεία, κατηγορίες που η κυβέρνηση αρνείται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης