Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι οίκοι αξιολόγησης Standard and Poor’s, Fitch, Moody’s, DBRS δεν θα βιαστούν να αναβαθμίσουν την Ελλάδα σε ΒΒ από ΒΒ-

tags :
Οι οίκοι αξιολόγησης Standard and Poor’s, Fitch, Moody’s, DBRS δεν θα βιαστούν να αναβαθμίσουν την Ελλάδα σε ΒΒ από ΒΒ-
Η Ελλάδα το 2019 θα βρεθεί με βαθμολογία ΒΒ με αφορμή το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης και την οριστική άρση των capital controls στις τράπεζες.
Πρώτα οι οίκοι αξιολόγησης θα σταθμίσουν το νέο πρόγραμμα της κυβέρνησης της ΝΔ που θα προκύψει μετά τις εκλογές στις 7 Ιουλίου και ακολούθως θα πάρουν αποφάσεις για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε ΒΒ από ΒΒ- δηλαδή αναβάθμιση κατά 1 βαθμίδα.
Δεν θα υπάρξει βιασύνη όπως αναφέρει καλά ενημερωμένη πηγή.
Ήδη η Ελλάδα βαθμολογείται στην κλίμακα ΒΒ- από τον οίκο Fitch και απέχει 3 κλίμακες από το να αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα – investment grade –
Η Fitch θα αξιολογήσει την Ελλάδα στις 2 Αυγούστου με πιθανότητα να αναβαθμίσει την Ελλάδα σε ΒΒ αλλά δεν είναι βέβαιο ότι αυτό θα συμβεί πριν την ΔΕΘ όπου η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το αναπτυξιακό του σχέδιο.
Η Standard and Poor’s υπήρχε η εκτίμηση ότι θα επισπεύσει την αξιολόγηση της Ελλάδος, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αξιολόγηση θα ανακοινωθεί 25 Οκτωβρίου 2019.
Μπορεί να υπάρξει στο μεσοδιάστημα κάποια έκθεση – αξιολόγησης διατηρώντας τις προοπτικές θετικές – positive outlook – αλλά χωρίς άμεση αναβάθμιση.
Η Moody’s που θα αξιολογήσει την Ελλάδα στις 23 Αυγούστου το πιθανότερο σενάριο είναι να διατηρήσει αμετάβλητη την βαθμολογία σε Β1.
Θα αποτελέσει έκπληξη εάν υπάρξει αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος από την Moody’s έως το τέλος του 2019.
Η Ελλάδα το 2019 θα βρεθεί με βαθμολογία ΒΒ με αφορμή το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης και την οριστική άρση των capital controls στις τράπεζες.
Μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2020 θα αναβαθμιστεί σε ΒΒ+ και μέχρι το τέλος του 2020 υπάρχει πιθανότητα να αναβαθμιστεί η Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒΒ- δηλαδή να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα.
Θα είναι σίγουρα μια σημαντική εξέλιξη για την Ελλάδα και την οικονομία, θα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα.
Όταν μια χώρα έχει επενδυτική βαθμίδα δηλαδή ΒΒΒ- και υψηλότερα σημαίνει ότι τα ομόλογα της δεν είναι σκουπίδια, συμμετέχει σε όλα τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και το κυριότερο…τα διεθνή ασφαλιστικά ταμεία – pension funds – μπορούν να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα με στόχο να τα κατέχουν σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Τότε θα δούμε και επιθετικές κινήσεις στις εκδόσεις ομολόγων ώστε τα σχεδόν 40 δισεκ. ελληνικά ομόλογα σε κυκλοφορία να διπλασιαστούν έως το 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης