Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Κερδοσκοπική φούσκα στο ΧΑ +3,28% στις 842 μον. με τράπεζες έως +10%, ΔΕΗ +11%, με στόχο τις 900 μον. - Πλασματική ωραιοποίηση άλυτων προβλημάτων

Κερδοσκοπική φούσκα στο ΧΑ +3,28% στις 842 μον. με τράπεζες έως +10%, ΔΕΗ +11%, με στόχο τις 900 μον. - Πλασματική ωραιοποίηση άλυτων προβλημάτων
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 842 μονάδες, στο υψηλό 13 μηνών - Το ενδοσυνεδριακό υψηλό του 2018, είχε σημειωθεί στις 1/2/2018 (895,64 μονάδες)
(upd20) Κερδοσκοπικό ράλι, στα όρια της υπερβολής και φούσκας, καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο με επίκεντρο τις τράπεζες, ειδικότερα στην Πειραιώς με κέρδη +10,27% αλλά και στον FTSE 25 όπου η ΔΕΗ πρωτοστάτησε με κέρδη +10,55% όπως και δεικτοβαρείς μετοχές ΑΔΜΗΕ +5,07%, ΟΠΑΠ +3,89%, ΟΤΕ +2,64%..
Ο Γενικός δείκτης έκλεισε στις 842 μονάδες προσεγγίζοντας ενδοσυνεδριακά την ζώνη των 850 μονάδων και ο Τραπεζικός δείκτης στις 782 μονάδες πλησιάζοντας το ψυχολογικό σημείο των 800 μονάδων.
Στην χρηματιστηριακή αγορά διαμορφώνεται μια φούσκα προσδοκιών, οι τιμές διογκώνονται, διαμορφώνονται υπερτιμημένες αποτιμήσεις ειδικά στις τράπεζες που δεν δικαιολογούν αυτές τις αποτιμήσεις με όρους κερδών και κεφαλαίων.
Επίσης προβληματικά assets όπως η ΔΕΗ ανακάμπτουν λόγω προσδοκιών.
Λόγω αυτής της κερδοσκοπικής φούσκας και με την διάθεση των αγοραστών να παραμένει αμείωτη η χρηματιστηριακή αγορά θα μπορούσε να οδηγηθεί στις 900 μονάδες...
Οι υπερβολές θα συνεχιστούν έως τις εκλογές καθώς η αγορά αποτιμάει το σενάριο της αυτοδυναμίας της ΝΔ.

Στις τράπεζες σημειώθηκε ράλι με αυξημένες συναλλαγές, με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν Πειραιώς +10,27% και Alpha Bank +6,9% -  η οποία μαζί με τα πακέτα κάλυψε το 37% του συνολικού όγκου των τραπεζών - και ακολούθησαν Εθνική +4,52% και Eurobank +4,48%.
Την ανοδική της πορεία συνέχισε αναίτια η Attica Bank η οποία έκλεισε με κέρδη +6,56% με υψηλό ημέρας +9,84% ενώ τα σωρευτικά κέρδη ξεπερνούν το 190% από την αρχή του έτους.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι στραμμένο στο 8o roadshow στην Wall Street που θα πραγματοποιηθεί αύριο 11 Ιουνίου 2019 που διοργανώνεται από την ΕΧΑΕ και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο με την συμμετοχή 25 εισηγμένων του ΧΑ.
Πρόκειται  για τις πιο κρίσιμες παρουσιάσεις καθώς η Ελλάδα αυτή τη φορά θα έχει να παρουσιάσει θετικά στοιχεία αλλά και τις προσδοκίες των επενδυτών από τις επερχόμενες εθνικές εκλογές που θα γίνουν στις 7 Ιουλίου.
Σχέδια για έκδοση νέου 7ετούς ομολόγου με επιτόκιο 2,20% από 3,50% που είχε εκδοθεί αρχές 2018…επεξεργάζεται ο Ο.Δ.ΔΗ.Χ να προτείνει στην νέα κυβέρνηση της ΝΔ που θα προκύψει μετά τις εκλογές στις 7 Ιουλίου.
Η τρέχουσα συγκυρία είναι άκρως ευνοϊκή για έκδοση ομολόγου ενώ θα μπορούσε να ήταν 2,5 δις.ευρώ με τις προσφορές να διαμορφώνονται άνω των 10 δισ. ευρώ.
Από την άλλη, το ράλι σε όλα τα ομόλογα της Ευρώπης έχει παρασύρει σε ιστορικά χαμηλά και τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.
Εντούτοις το spread Ελλάδος – Πορτογαλίας παραμένει πέριξ των 220 μονάδων βάσης και φαίνεται ότι αντικατοπτρίζει μια δίκαιη αξία καθώς οι δύο χώρες έχουν διαφορετική πιστοληπτική ικανότητα με την Ελλάδα  να βρίσκεται στο BB- και junk bond ενώ η Πορτογαλία είναι επενδυτικής βαθμίδας.
Οριακή βελτίωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 2,85% ενώ νευρικότητα καταγράφεται στην Ιταλία με το 10ετές ομόλογο στο 2,36% διαμορφώνοντας το spread έναντι της Ελλάδος στις 49 μονάδες βάσης..
Από την άλλη, βελτίωση καταγράφεται στα CDS τα ασφάλιστρα έναντι ρίσκου χώρας στις 296 μονάδες βάσης
Η υποχώρηση του CDS,  κοντά στα ιστορικά χαμηλά των 290,4 μονάδων βάσης - στις 31 Ιανουαρίου 2018 - θα επιτρέψει στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την DGComp την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ να επιτύχει καλύτερο επιτόκιο στο APS ή ιταλικό μοντέλο που αφορά τιτλοποίηση έως 20 δισεκ. προβληματικών δανείων με παράλληλη παροχή εγγυήσεων από το ελληνικό κράτος.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή χωρίς βιασύνη οι οίκοι αξιολόγησης θα σταθμίσουν το νέο πρόγραμμα της κυβέρνησης της ΝΔ που θα προκύψει μετά τις εκλογές στις 7 Ιουλίου και ακολούθως θα πάρουν αποφάσεις για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε ΒΒ από ΒΒ- δηλαδή αναβάθμιση κατά 1 βαθμίδα..
Υπολογίζεται ότι εντός του 2019 θα βρεθεί με βαθμολογία ΒΒ με αφορμή το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης και την οριστική άρση των capital controls στις τράπεζες με πρώτη την Fitch με πιθανότητα να αξιολογήσει την Ελλάδα στις 2 Αυγούστου σε ΒΒ αλλά δεν είναι βέβαιο ότι αυτό θα συμβεί πριν την ΔΕΘ όπου η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το αναπτυξιακό του σχέδιο.
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 καταγράφηκαν αξιόλογα κέρδη, με την μεγαλύτερη άνοδο ΔΕΗ,  Viohalco, ΑΔΜΗΕ, Φουρλής, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ ενώ με οριακή πτώση έκλεισε μόνο η Coca Cola...
Με ισχυρά κέρδη +7,58% αντέδρασε η ΜΙΓ με αυξημένο όγκο συναλλαγών καθώς την εβδομάδα που πέρασε κατέγραψε σωρευτικές ζημιές -15%.  
Στα 5,9 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της ΓΕΚ Τέρνα το α' 3μηνο του 2019, καταγράφοντας μείωση 16% σε σχέση με το α' 3μηνο του 2018.
Άλμα 101,7% κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη της Τέρνα Ενεργειακή στο α΄τρίμηνο του 2019.
Ειδικότερα, τα  καθαρά κέρδη μετά από τα δικαιώματα μειοψηφίας, διαμορφώθηκανστα 23 εκατ. ευρώ, έναντι 11,4 εκατ. ευρώ το 2018, αυξημένα κατά 101,7%,κυρίως λόγω της αυξημένης εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ σε διεθνές επίπεδο, μειωμένων χρηματοοικονομικών εξόδων και άλλων κερδών από συναλλαγματικές διαφορές και από παράγωγα χρηματοοικονομικά μέσα.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με θετικά πρόσημα ξεκίνησαν οι βασικοί δείκτες της αγοράς, με τον Γενικό Δείκτη στο +0,21% και τον Τραπεζικό δείκτη στο +0,76% ακολουθώντας την άνοδο των διεθνών αγορών
Περί της 15:00 κορυφώθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Πειραιώς +12,47%, Alpha Bank +7,77%  αλλά και στο σύνολο των μη τραπεζικών τίτλων του FTSE 25 με την  ΔΕΗ +11,07% και o Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +7,76% επιδρώντας και στον Γενικό Δείκτη με κέρδη +3,76%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 782,28 μονάδες με άνοδο +6,04%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με ισχυρή άνοδο +3,28% στις 842 μονάδες έχοντας υψηλό στις 846,66 μονάδες και χαμηλό στις 817,69 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και επικεντρώθηκε στο τραπεζικό κλάδο.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 108,5 εκατ. ευρώ, ο όγκος 55,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 40,2 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 11,19 εκατ.ευρώ και όγκου 6,06 εκατ.. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο
Ειδικότερα η Alpha Bank διακίνησε 5,95 εκατ. τεμάχια αξίας 10,14 εκατ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος 60 χιλ. τεμάχια αξίας 605 χιλ. ευρώ και o Sarantis 53 χιλ. τεμάχια αξίας 404 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 842 μονάδες με τις πρώτες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 850 μονάδες και ακολούθως οι 880 με 890 μονάδες.
Στον αντίποδα οι στηρίξεις εντοπίζονται στις 820 και 800 μονάδες.
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 782 μονάδες έχοντας ξεπεράσει την πρώτη αντίσταση των 760 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 800 μονάδων ενώ η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στην ζώνη των  700 -710 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 660-670 μονάδων

Η επικαιρότητα

Σήμερα στις 18:30 ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει στον Προκόπη Παυλόπουλο την απόφασή του να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές και να ζητήσει τη διάλυση της Βουλής.
Την εθνική οικονομία αναμένεται να επικαλεστεί ως επιχείρημα για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας ότι το αρνητικό αποτέλεσμα που έφεραν οι ευρωεκλογές για το κυβερνών κόμμα θα οδηγούσε τη χώρα σε μια μακρά προεκλογική περίοδο η οποία θα προκαλούσε αναταράξεις για την οικονομία..
Στον απόηχο των αυστηρών συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις παροχές, το αφορολόγητο και τη μειωμένη πρόοδο στα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης, συνεδριάζουν αυτή την Πέμπτη (13/6) στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, όπου μεταξύ άλλων, θα συζητήσουν και το ελληνικό θέμα ενώ θα  είναι το τελευταίο και …φαρμακερό για την κυβέρνηση Τσίπρα.
Αν και η «ατζέντα» με τα θέματα που θα απασχολήσουν τη σύνοδο θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα, εν τούτοις, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, το Eurogroup θα προχωρήσει στην εξέταση της έκθεσης των θεσμών σχετικά με την ενισχυμένη εποπτεία της Ελλάδας.
Αυτό σημαίνει αξιολόγηση της προόδου της Αθήνας απέναντι στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος (επιστροφή κερδών από ANFA’s-SMP’s, κατάργηση επιτοκιακού «πέναλτι» από το δεύτερο δάνειο του EFSF).
Στο συμπέρασμα ότι, οι εμπορικές και γεωπολιτικές διαμάχες έχουν «ενταθεί», αυξάνοντας τους κινδύνους για την παγκόσμια ανάπτυξη, κατέληξαν οι G20 που συνεδρίασαν στη Φουκουόκα της Ιαπωνίας.
Οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών των 20 πλουσιότερων χωρών στον κόσμο στάθηκαν στην ανάγκη ανεύρεσης λύσης στην εμπορική σύγκρουση ΗΠΑ – Κίνας.
Μετά από έντονες διαπραγματεύσεις, που σχεδόν απέσυραν την έκδοση ενός κοινού ανακοινωθέντος, επανέλαβαν την χλιαρή στήριξή τους σε ένα πολυμερές εμπορικό σύστημα βασισμένο σε κανόνες.
Εντείνεται η διαμάχη στους κόλπους της ιταλικής κυβέρνησης σχετικά με την πρόταση έκδοσης κρατικών ομολόγων για την αποπληρωμή χρεών, το λεγόμενο σύστημα «mini –  BOT».
Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι Matteo Salvini και Luigi Di Maio άσκησαν δριμεία κριτική στον υπουργό Οικονομικών Giovanni Tria για την απόρριψη των  mini – BOTs
Όπως είπε «θα αποτελούσαν είτε νέο δημόσιο χρέος, το οποίο θα καθιστούσε τα δημόσια οικονομικά της Ιταλίας ακόμα χειρότερα είτε θα εισήγαγε ένα παράλληλο νόμισμα, το οποίο απαγορεύεται από τις συνθήκες της ΕΕ και του ευρώ».
Οι επικεφαλής της Lega και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων πέρασαν στην αντεπίθεση και κατηγόρησαν τον Tria για απραξία σχετικά με την επίλυση του προβλήματος των ανεξόφλητων κρατικών χρεών
Την άρνησή του να καταβάλει τον «λογαριασμό του διαζυγίου» με την ΕΕ που ανέρχεται σε 50 δισεκατομμύρια ευρώ (39 δισ. λίρες) ανακοίνωσε ο Boris Johnson ο επικρατέστερος υποψήφιος για τη διαδοχή της Theresa May.
Σε συνέντευξή του χθες (9/6) στην εφημερίδα The Sunday Times ο Johnson διεμήνυσε πως παρότι έχει συνομολογηθεί ότι θα οφείλει το Λονδίνο στις Βρυξέλλες μετά το Brexit αυτό το ποσό, θα αρχίσει να καταβάλλεται μόνο όταν υπάρξει «μεγαλύτερη σαφήνεια» για το πώς θα εξελιχθεί η διμερής σχέση.
Από την άλλη , πηγή προσκείμενη στην προεδρία της Γαλλίας εξέφρασε την θέση ότι εάν η Μ. Βρετανία δεν πληρώσει στην ΕΕ το ποσό των 50 δις ευρώ που έχει συμφωνηθεί πως θα οφείλει όταν αποχωρήσει, τότε αυτό θα θεωρηθεί πως κηρύσσει επιλεκτική στάση πληρωμών
Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία και απειλεί άμεσα με γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Hami Aksoy «Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η συμφωνία που έχει προβεί η «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου» - όπως αναφέρθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία – με κάποιες ιδιωτικές εταιρείες στην ανατολική Μεσόγειο για τα έσοδα από το φυσικό αέριο
Ισχυρίστηκε δε ότι, αυτή η συμφωνία είναι ένα «απτό παράδειγμα της συνέχισης σφετερισμού των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, που έχουν ίσα δικαιώματα στους φυσικούς πόρους του νησιού» από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Κέρδη στις ασιατικές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα οι ασιατικές αγορές καθώς οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μην επιβάλλουν δασμούς στο Μεξικό ενώ οι επενδυτές ευελπιστούν για μείωση των αμερικανικών επιτοκίων, μετά τα αδύναμα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο +1,2%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο +0,86% στις 2852,13 μονάδες ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με κέρδη +2,27% στις 27578,64 μονάδες

Με ήπιες ανοδικές τάσεις τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ήπια ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς αποκλιμακώνεται η εμπορική ένταση ΗΠΑ - Μεξικού δίνοντας ώθηση στα διεθνή χρηματιστήρια, με τις αγορές της Ευρώπης να παραλαμβάνουν τη σκυτάλη από την Ασία.
Ειδικότερα ο δείκτης ο CAC στο Παρίσι στο +0,3%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,55%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,65% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,55% ενώ οι αγορές στην Γερμανία είναι κλειστές λόγω αργίας
Στην Wall Street, o Dow κινείται με άνοδο +0,65%, ο S&P στο +0,75%, ο Nasdaq με κέρδη +1,45% ενώ το ETF GREC κινείται στο +3,45% (9,29 δολ)

Ισχυρά κέρδη στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές – Στο επίκεντρο η Πειραιώς

Με ισχυρά κέρδη έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Πειραιώς και ακολούθησαν Alpha Bank, Εθνική και Eurobank.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,4040 ευρώ με άνοδο +4,52% με όγκο 5,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,20 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,7050 ευρώ με άνοδο +6,9% με όγκο 14,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,63 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,90 ευρώ με άνοδο +10,27% με όγκο 4,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,27 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,84 ευρώ με άνοδο +4,48% με όγκο 14,19 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,12 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,39 ευρώ με πτώση -0,71% και κεφαλαιοποίηση 620 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,3250 ευρώ με άνοδο +6,56% με όγκο 1,07 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 150 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,24 ευρώ με άνοδο +1,07%  και κεφαλαιοποίηση 263 εκατ. ευρώ

Κέρδη και στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές – Στο επίκεντρο η ΔΕΗ

Mε κέρδη έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΔΕΗ, Viohalco, ΑΔΜΗΕ, Φουρλής, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ..
Στον αντίποδα, με οριακή πτώση έκλεισε μόνο η Coca Cola
H Coca Cola έκλεισε στα 32,70 με πτώση -0,27% με την κεφαλαιοποίηση στα 12,16 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,44 ευρώ με άνοδο +2,64% και αποτίμηση 5,97 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,1580 ευρώ με άνοδο +10,55% και αποτίμηση 501 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,99 ευρώ με άνοδο +5,07% και κεφαλαιοποίηση 462 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,89 ευρώ με άνοδο +3,89% και αποτίμηση 3,15 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 17,96 με άνοδο +1,35% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,38 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,65 ευρώ με άνοδο +2,13% και κεφαλαιοποίηση 2,64 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 22,58 ευρώ με άνοδο +1,26% και κεφαλαιοποίηση 2,50 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 10,25 ευρώ με άνοδο +2,25% και κεφαλαιοποίηση 1,46 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,50 ευρώ με άνοδο +1,58% και κεφαλαιοποίηση 2,24  δισ. ευρώ
Η μετοχή της Cenergy  – η οποία αντικατέστησε την Grivalia - έκλεισε στα 1,4620 ευρώ με άνοδο +1,67% και κεφαλαιοποίηση 278 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,30 ευρώ με άνοδο +4,54% και με κεφαλαιοποίηση στα 275 εκατ. ευρώ
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1022 ευρώ με άνοδο +7,58%  την κεφαλαιοποίηση 96 εκατ. ευρώ

Νέα βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα – Το 10ετές 2,85% το spread με την Ιταλία 49 μονάδες βάσης

Νέα άνοδος, σημειώνεται στις τιμές των ελληνικών ομολόγων διαμορφώνοντας τις αποδόσεις σε οριακά χαμηλότερα επίπεδα.
Η αρχική δυναμική βελτίωσης αρχίζει να κοπάζει καθώς ήδη οι αποτιμήσεις στα ομόλογα έχουν αυξηθεί σημαντικά.
Είναι ενδεικτικό ότι όλα τα ελληνικά ομόλογα σημείωναν ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις τις τελευταίες ημέρες.
Το ακόμη πιο σημαντικό το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε μειωθεί στις 20 μονάδες βάσης ενώ σήμερα βρίσκεται στις 49 μονάδες βάσης.
Πιθανή η κίνηση του ελληνικού 10ετούς έως το 2,50%, ωστόσο το ράλι αυτό θα αποτελεί ακραία στρέβλωση και θα εξαρτηθεί από την πορεία της Ιταλίας και της Πορτογαλίας όπου το spread παραμένει στην ζώνη των 220-225 μονάδων βάσης.
Να σημειωθεί πάντως ότι όλα τα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης σημειώνουν ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις.
Στην Ιταλία καταγράφεται νευρικότητα σήμερα στις τιμές των ομολόγων καθώς η κυβέρνηση έχει εσωτερική υποστήριξη αλλά ακόμη τα προβλήματα με τις Βρυξέλλες δεν έχουν επιλυθεί.
Το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,36% ενώ στις 19 Οκτωβρίου 2018 το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.  

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 109,35 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 1,31% με απόδοση αγοράς 1,33% και απόδοση πώλησης 1,30%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,33 μονάδες βάσης και απόδοση 1,42%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 108,29 μονάδες βάσης και απόδοση 1,64% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 10 Ιουνίου 2019 στο 1,64%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 107,54 μονάδες βάσης και απόδοση 1,96% με το ιστορικό χαμηλό 1,96% στις 10 Ιουνίου 2019…
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 108,56 μονάδες βάσης και απόδοση 2,63% με απόδοση αγοράς 2,64% και απόδοση πώλησης 2,62%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 108,73 μονάδες βάσης και απόδοση 2,84% με απόδοση αγοράς 2,85% και απόδοση πώλησης 2,83%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 7 Ιουνίου 2019 στο 2,82%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 107,98 μονάδες βάσης και απόδοση 3,17%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 106,86 μονάδες βάσης και απόδοση 3,47%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 106,92 μονάδες βάσης και απόδοση 3,74%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 308 μονάδες βάσης από 314 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 296 μονάδες βάσης
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,96% ή 296 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Κοντά στα ιστορικά χαμηλά Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία – Νευρικότητα στην Ιταλία

Νευρικότητα σημειώνεται σήμερα στα Ιταλικά ομόλογα καθώς οι σχέσεις με τις Βρυξέλλες είναι τεταμένες.  
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78% το Ιταλικό 10ετές ομόλογο σήμερα διαμορφώνεται στο 2,42%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 10/6/2019 στο -0,23% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 7 Ιουνίου στο -0,26%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,32% με το ιστορικό χαμηλό 0,262% σημειώθηκε 7 Ιουνίου του 2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,67% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,605% που  σημειώθηκε στις 7 Ιουνίου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,61% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,534% που σημειώθηκε στις 7 Ιουνίου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 2,36% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,94%.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης