Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα 3 κρίσιμα ερωτήματα για την Ιταλία - Ένα βήμα πριν την ενισχυμένη εποπτεία

Τα 3 κρίσιμα ερωτήματα για την Ιταλία - Ένα βήμα πριν την ενισχυμένη εποπτεία
Τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης είναι υποχρεωμένα να διατηρούν το έλλειμμα τους κάτω από το 3%
Ένα βήμα πριν να τεθεί υπό την αυστηρή εποπτεία των Βρυξελλών βρίσκεται η Ρώμη, λόγω των υψηλών επιπέδων του χρέους.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η Κομισιόν επεσήμανε ότι η Ρώμη δεν έχει μειώσει τα επίπεδα του χρέους από το 2018 και ότι υπάρχει ο κίνδυνος το χρέος να εκτοξευθεί στο 135% έως το 2020.
Κατά συνέπεια, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να αποφασίσουν το έαν η Κομισιόν πρέπει να θέσει υπό την επίλβλεψη της τη Ρώμη σε μια διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιβολή προστίμων.
Το CNBC, λοιπόν, παρουσιάζει τα τρία κρίσιμα ερωτήματα για την Ιταλία:

1. Γιατί η Ιταλία είναι υπό αυξανόμενο έλεγχο;

Οι χώρες μέλη της ευρωζώνης, βάσει των Συνθηκών, είναι υποχρεωμένες να διατηρούν το έλλειμμα κάτω από το 3% και το όριο του χρέους πάνω από το 60% του ΑΕΠ.
Ωστόσο, οι κανονισμοί είναι ευέλικτοι.
Εάν μια χώρα δεν τήρησε τη Συνθήκη της ΕΕ λόγω «εξαιρετικών και προσωρινών» λόγων, τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία δράση εναντίον του κράτους μέλους.
Εάν η απόκλιση από τους δημοσιονομικούς κανόνες φαίνεται να είναι συνεχής υπόθεση -όπως εκτιμά η Κομισιόν ότι συμβαίνει στην περίπτωση της Ιταλίας- τότε οι Βρυξέλλες ανοίγουν μια διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (EDP).

2. Τι είναι η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος;

Πρόκειται ουσιαστικά για μια διαδικασία βήμα προς βήμα που παρακολουθεί εάν μια χώρα λαμβάνει μέτρα για να μειώσει το επίπεδο του ελλείμματος ή / και του δημόσιου χρέους της.
Η διαδικασία επισημοποιείται όταν οι Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών δώσουν το πράσινο φως.
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας βήμα προς βήμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βοηθά το κράτος μέλος προτείνοντας τρόπους για να αλλάξει τη δημοσιονομική του κατάσταση.
Εάν δεν υπάρχει πρόθεση από τη χώρα αυτή να αλλάξει τα οικονομικά της, η διαδικασία αυτή αναφέρει ότι τα ευρωπαϊκά κεφάλαια που χορηγούνται σε αυτό το μέλος αναστέλλονται ενώ επιβάλλεται και πρόστιμο 0,2% επί της ανάπτυξης της χώρας.

3. Πόσο πιθανό είναι ένα πρόστιμο στην περίπτωση της Ιταλίας;

Το έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ιδιαίτερα περιορισμένο φέτος, λόγω της αλλαγής ηγεσίας.
Ο Matteo Salvini, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πολέμιος των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο μόνος τρόπος να μειωθεί το χρέος από τις προηγούμενες διοικήσεις είναι με τη μείωση των φόρων.
«Τα πρόστιμα είναι στο τέλος μιας πολύ μακράς διαδικασίας...
 Μπορεί να είναι αρκετοί μήνες...
Το θέμα δεν είναι τα πρόστιμα» δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, Pierre Moscovici του CNBC.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης