Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Eurobank Equities: Οι πολιτικές εξελίξεις αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη στο ΧΑ

tags :
Eurobank Equities: Οι πολιτικές εξελίξεις αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη στο ΧΑ
Η Eurobank Equities συστήνει έκθεση σε τίτλους με απόδοση μερίσματος και εμφανή προοπτική ανάπτυξης
Ο γενικός δείκτης στο χρηματιστήριο της Αθήνας έχει αποδόσει 40% από τις εκλογές του 2015, ενώ το 32% είναι η επίδοση της αγοράς από τις αρχές του έτους.
Αλλά παρά το πρόσφατο ράλι, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έχει υποαποδόσει σε σχέση με τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, τα οποία αντικατοπτρίζουν πλήρως την μείωση του κινδύνου της χώρας.
Αυτό αναφέρει στην τελευταία ανάλυσή της η Eurobank Equities, υπό τον τίτλο "Greek Equity Strategy | The Fall and Rise… and Rise again" (Ελληνική Στρατηγική Μετοχών: Η πτώση και η άνοδος... και η άνοδος και πάλι), που σας παρουσιάζει το bankingnews.gr.

Στην πραγματικότητα, η Eurobank Equities θα υποστηρίζε ότι ένας βασικός λόγος για τον οποίο οι επενδυτές μετοχών δίσταζαν να εφαρμόσουν χαμηλότερο πρίμιουμ κινδύνου στις μετοχές είναι το γεγονός ότι το γενικό μακροοικονομικό υπόβαθρο δεν ήταν απόλυτα θετικό.

Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζει ότι η αύξηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών που τροφοδοτείται από πολιτικές εξελίξεις θα αποτελέσει τον πρωταρχικό παράγοντα για την ανατίμηση των ελληνικών μετοχών εν αναμονή της αύξησης της κερδοφορίας τα επόμενα χρόνια.
 
Προοπτικές των τραπεζών

Οι ελληνικές τράπεζες ανέκαμψαν έντονα τους τελευταίους μήνες μετά από μια περίοδο αδυναμίας πολλών μηνών που συνδέεται με ακραίες εικασίες σχετικά με τους ενδεχόμενους κινδύνους dilution.
Όσον αφορά την αποτίμηση, οι δείκτες P/TBV των ελληνικών τραπεζών σε σύγκριση με τους ομότιμους της Ευρωζώνης είναι τώρα σε υψηλά τριών ετών.
Μάλιστα, η Eurobank Equities εκτιμά ότι η αγορά σταδιακά τιμολογεί το σενάριο ο ελληνικός τραπεζικός τομέας να λάβει πιο αποφασιστικά βήματα προς την κανονικότητα, κάτι που φυσικά θα οδηγήσει σε σταδιακή διάβρωση του discount της αποτίμησης σε σχέση με τις τράπεζες της ευρωζώνης.
Επομένως, η σύγκλιση με αποτιμήσεις παρόμοιες με εκείνες που παρατηρήθηκαν κατά την περίοδο 2011-15 (δηλ. σχετικό discount P / TBV στο 30%) θα έπρεπε να είναι πιο σχετική.
Η προθυμία των τραπεζών να επιταχύνουν τη διαδικασία εξυγίανσης μέσω πιο αξιόπιστων σχεδίων, μιας θετικής μακροοικονομικής προοπτικής και μιας ενδεχομένως προνομιακής κυβερνητικής πολιτικής θα πρέπει να στηρίξει την προαναφερόμενη αναμενόμενη τάση.
 

Κερδοφορία

Η προαναφερθείσα θετική εξέλιξη των τιμών των μετοχών οδήγησε σε μια ήπια εκ νέου βαθμολόγηση για τις ελληνικές μετοχές.
Οι εισηγμένες είδαν αύξηση του δείκτη EV / EBITDA, αλλά λίγο χαμηλότερη από τη μέση μακροπρόθεσμη αποτίμηση.
Σε απόλυτη βάση, αν και αυτό δεν φαίνεται να είναι υπερβολικά επιτακτικό, σημειώνουμε ότι οι εκτιμήσεις βασίζονται σε αριθμούς που έχουν αρκετό περιθώριο ανάπτυξης, δεδομένης της φάσης του ελληνικού μακροοικονομικού κύκλου.
 
Κορυφαίες επιλογές

Οι εσωτερικές προοπτικές για το υπόλοιπο του 2019 φαίνονται θετικές - ειδικά καθώς οι γενικές εκλογές δεν εμφανίζονται ως πολιτικό εμπόδιο.
Αντίθετα, εντούτοις, το σκηνικό στην Ευρώπη φαίνεται λιγότερο βέβαιο.
Η εκτίμηση για την πορεία των ελληνικών μετοχών ενσωματώνει σημαντική προσδοκία, με την επιφύλαξη επιβεβαίωσης από την επικείμενη αλλαγή της εκταλεστικής εξουσίας και τη μακροπρόθεσμη επιτάχυνση.
Κατά συνέπεια, η Eurobank Equities συμβουλεύει την τακτική εναλλαγή σε μετοχές, συνιστώντας επίσης την έκθεση σε τίτλους με απόδοση μερίσματος και εμφανή προοπτική ανάπτυξης, ενώ η διατήρηση μέρους της ρευστότητας είναι αναγκαία σε περίπτωση επιδείνωσης του αισθήματος κινδύνου.
Έτσι, έχει αναβαθμίσει το χαρτοφυλάκιο κορυφαίων επιλογών της για να συμπεριλάβει τον ΟΠΑΠ, την Jumbo και τη Lamda.
Μεταξύ των τραπεζών, προτιμά την Alpha Bank, δεδομένου του συνδυασμού ισχυρών θεμελιωδών μεγεθών και ελκυστικής αποτίμησης.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης