Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στη Wall καθώς «έσβησε» το τεχνολογικό ράλι - Οριακές απώλειες -0,05% για Dow, στο -0,03% ο S&P 500

Νευρικότητα στη Wall καθώς «έσβησε» το τεχνολογικό ράλι - Οριακές απώλειες -0,05% για Dow, στο -0,03% ο S&P 500
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DΑΧ υπεραπόδωσε έναντι των υπολοίπων χρηματιστηρίων
(upd) Νευρικότητα και εναλλαγές προσήμων σημείωσαν σήμερα (11/6/2019) οι δείκτες της Wall Street, καθώς «ξεθωριάζει» το ράλι στις τεχνολογικές μετοχές, αντισταθμίζοντας την αισιοδοξία από την αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού και τις ελπίδες για μείωση επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Ο Dow Jones υποχώρησε μόλις 0,05% στις 26.048 μονάδες, ο S&P 500 αποδυναμώθηκε 0,03% στις 2.885 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε κατά 0,01% χαμηλότερα στις 7.822 μονάδες.

Οι αμερικανικοί δείκτες προσπάθησαν να σημειώσουν κέρδη για έβδομη συνεχόμενη ημέρα -το μεγαλύτερο ανοδικό σερί από τον Μάιο του 2018, όταν είχαν ενισχυθεί επί οκτώ συνεχόμενες ημέρες.
Εν τω μεταξύ, ο S&P 500 βρίσκεται κατά 2,3% χαμηλότερα σε σχέση με το ιστορικό του υψηλό, που «άγγιξε» νωρίτερα φέτος.
Οι μετοχές των Facebook και Apple είχαν κέρδη 1,88% και 1,16% αντίστοιχα, η Amazon είχε άνοδο 0,17%, ενώ η Microsoft γύρισε σε αρνητικό έδαφος, υποχωρώντας κατά 0,38%.
Πάντως, ανησυχίες παραμένουν για τις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα, μετά και τις νέες απειλές Trump για νέους δασμούς.
Τα «βλέμματα» των επενδυτών στρέφονται στη σύνοδο των G20 το σαββατοκύριακο, όπου αναμένεται να συναντηθούν οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Κίνας, Donald Trump και Xi Jinping.
Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε χθες πως εάν ο Xi δεν συμμετάσχει στη σύνοδο, οι ΗΠΑ θα επιβάλουν αμέσως πρόσθετους δασμούς σε κινεζικά αγαθά 300 δισ. δολ.
Από την πλευρά του, το Πεκίνο έστειλε σήμερα σαφές μήνυμα στις ΗΠΑ, ότι εάν επιμείνουν στη γραμμή της κλιμάκωσης της εμπορικής αντιπαράθεσης, τότε θα υπάρξει αποφασιστική απάντηση.
««Εάν οι ΗΠΑ επιμείνουν στην κλιμάκωση της έντασης στο εμπόριο, η Κίνα θα απαντήσει με αποφασιστικότητα.
Δεν θέλουμε τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, αλλά δεν τον φοβόμαστε», διεμήνυσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, αναφέροντας πως η πόρτα των διαπραγματεύσεων παραμένει ανοιχτή υπό την προϋπόθεση ότι οι ΗΠΑ θα θελήσουν ο διάλογος να γίνει επί ίσοις όροις.
Τα «βλέμματα» των επενδυτών στρέφονται επίσης στη Fed και στις αυξημένες προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων.
Σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group, οι προσδοκίες της αγοράς για μείωση μέχρι τον Ιούλιο διαμορφώνονται στο 78%, ενώ για μια μείωση μέχρι τον Δεκέμβριο έχουν «εκτοξευτεί» στο 97,1%.
Τα επιδεινούμενα στοιχεία που ανακοινώνονται για την αμερικανική οικονομία συμβάλλουν στην περαιτέρω αύξηση αυτών των προσδοκιών.
Σημερινά στοιχεία έδειξαν πως οι τιμές παραγωγού των ΗΠΑ κατέγραψαν οριακή αύξηση 0,1% τον Μάιο του 2019, έναντι της αύξησης 0,2% του Απριλίου.
Στους δώδεκα μήνες μέχρι τον Μάιο, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 1,8%, από 2,2% τον Απρίλιο.
Οι δομικές τιμές παραγωγού, που εξαιρούν τις τιμές ενέργειας, τροφίμων και υπηρεσιών εμπορίου, αυξήθηκαν κατά 0,4% τον περασμένο μήνα, όσο και τον Απρίλιο, ενώ σε ετήσια βάση, ο δομικός PPI αυξήθηκε κατά 2,3%, έναντι αύξησης 2,2% του προηγούμενου μήνα.

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με άνοδο έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,69% κι έκλεισε στις 380,89 μονάδες, με τις μετοχές των κλάδων εξόρυξης και αυτοκινητοβιομηχανιών να πρωταγωνιστούν, καταγράφοντας κέρδη 3,9% και 1,6% αντίστοιχα.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DΑΧ επέστρεψε στη διαπραγμάτευση μετά τη χθεσινή αργία και κατέγραψε κέρδη 0,92% στις 12.155,81 μονάδες, υπεραποδίδοντας έναντι των υπολοίπων χρηματιστηρίων.


Ώθηση στον DAX προσέφεραν οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, με τις BMW, Daimler και Volkswagen να ενισχύονται κατά 1,1%, 1,8% και 1,3% αντίστοιχα.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,31% στις 7.398,45 μονάδες, με τη βρετανική Ted Baker να καταγράφει «βουτιά» 29%, μετά τη δημοσίευση των απογοητευτικών προβλέψεών της για τα ετήσια κέρδη.
Ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε άνοδο 0,48% στις 5.408,45 μονάδες, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε κατά 0,61% στις 20.609,70 μονάδες.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Giuseppe Conte, και οι δύο αντιπρόεδροι της ιταλικής κυβέρνησης, Matteo Salvini και Luigi Di Maio, κατέληξαν χθες σε συμφωνία, προκειμένου να αποτραπούν οι κυρώσεις της ΕΕ και η εκκίνηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος κατά της χώρας, χωρίς, ωστόσο, να κρύβουν τις διαφωνίες τους για το μείγμα των μέτρων που πρέπει να υιοθετηθούν.
Σήμερα θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, ενώ ιταλικά ΜΜΕ αναφέρουν πως εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξει συνάντηση των τριών και με τον υπουργό Οικονομικών, Giovanni Tria, ώστε να καταλήξουν σε ένα κοινής αποδοχής πακέτο μέτρων.
Με πτώση 0,2% έκλεισε στη Μαδρίτη ο δείκτης IBEX 35, στις 9.280,30 μονάδες, καθώς η Morgan Stanley υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη των ισπανικών τραπεζών στο 4% κατά μέσο όρο για το 2020 και στο 6,5% για το 2021.
Οι ισπανικές μετοχές υποχώρησαν παρά τη συμφωνία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης που πέτυχαν οι Σοσιαλιστές του πρωθυπουργού Pedro Sanchez και οι Podemos του Pablo Iglesias.

Κέρδη στις ασιατικές αγορές - Άλμα 2,58% για τον Shanghai Composite

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα οι ασιατικές αγορές, μετά την απόφαση του Πεκίνου να χαλαρώσει τους όρους χρηματοδότησης, προκειμένου να ενισχυθούν οι δαπάνες στα δημόσια έργα.
Τις αγορές στηρίζει και η απόφαση των ΗΠΑ να μην επιβάλουν δασμούς στο Μεξικό, καθώς και οι προσδοκίες για μείωση των αμερικανικών επιτοκίων, κατά την επόμενη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 18-19 Ιουνίου.
Στην Κίνα, ο Shanghai Composite έκλεισε με κέρδη 2,58% στις 2.925,72 μονάδες, ενώ ο SZSE Component «εκτοξεύτηκε» κατά 3,74% στις 9.037,67 μονάδες.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,33% στις 21.204 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 0,76% κι έκλεισε στις 27.789,34 μονάδες, ενώ ο Kospi στη Νότια Κορέα κατέγραψε κέρδη 0,59% στις 2.111,81 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης