Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Θετικό το momentum σε νέα υψηλά 13 μηνών ο γενικός δείκτης

tags :
Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Θετικό το momentum σε νέα υψηλά 13 μηνών ο γενικός δείκτης
ΑΓΟΡΑ: Το κλίμα παραμένει καλό και η επενδυτική ψυχολογία πάει με το momentum. Προσοχή σε όσους επενδύουν βραχυπρόθεσμα καθώς χρειάζεται αυξημένη προσοχή. Οι μακροπρόθεσμοι θα πρέπει να διαθέτουν ρευστότητα, ειδικά αν μπήκαν πρόσφατα στο ΧΑ.

Πολλές μετοχές έχουν μείνει πίσω και διαθέτουν καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Δε χρειάζεται κυνήγι μετοχών. Η ψυχολογία βελτιώθηκε, όχι ακόμα τα θεμελιώδη. Προεξοφλεί βέβαια το χρηματιστήριο πολλά που θα συμβούν, αλλά νομίζουμε πως κάποια από αυτά που προεξοφλεί μπορεί να μην υλοποιηθούν.

Παραμένουμε θετικοί για τις μετοχές, είμαστε υπέρ των κινήσεων κατοχύρωσης κερδών και επιλέγουμε προσεκτικά τι αγοράζουμε αφού η αγορά κινείται σε υψηλά 13 μηνών με την προσδοκία αυτοδύναμης κυβέρνησης. Επίσης θεωρούμε πως η αγορά έχει ακόμα καλό περιθώριο ανόδου.

ΜΕΤΟΧΕΣ: Όπως βλέπετε οι αναλυτές μόνο από την προκήρυξη των εκλογών αυξάνουν τις τιμές στόχους. Αυτό που παρατηρούν και έχουμε γράψει και εμείς είναι πως οι μετοχές με τα σημερινά δεδομένα δεν είναι φθηνές.

Όμως αν τα καταφέρει η νέα κυβέρνηση και αλλάξει λίγο το κλίμα θα υπάρξει ραγδαία βελτίωση των μεγεθών και άρα θα υπάρχει χώρος για αναβαθμίσεις. Μόνο έτσι θα μπορούσαμε να πούμε ότι θα είναι φθηνές οι μετοχές.

Χρειάζεται βέβαια μεγάλη προσπάθεια από τη νέα κυβέρνηση, να προχωρήσει δηλαδή ιδιωτικοποιήσεις, μεγάλες επενδύσεις, μεταρρυθμίσεις και να φέρει ξανά την ηρεμία στη χώρα. Αν η ανάπτυξη είναι ισχυρή τότε υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των αποτιμήσεων. Ας μην ξεχνάμε βέβαια και τις μετοχές που είναι ήδη φθηνές.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: Άνοιγμα σε νέα υψηλά με το καλημέρα και κοιτάει πλέον στα μάτια τις 850 μονάδες. Τράπεζες και ΕΧΑΕ κινούνται με ενδιαφέρον στα πρώτα λεπτά.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ: Σήμερα ξεκινάει το road show. Δεν έχουμε πάει σε πολλά με τέτοιο κλίμα και αυτό μπορεί να φέρει εισροές. Θα παρουσιαστούν πολλές καλές εταιρείες και νομίζουμε πως οι ξένοι θα το παρακολουθήσουν με προσοχή.

RERATING: Από τις πρόσφατες αναλύσεις των μεγάλων χρηματιστηριακών βλέπουμε πως μόνο από τη βελτίωση της προοπτικής της χώρας, τη μείωση του ρίσκου, την υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, υπάρχει μία αύξηση των εκτιμήσεων. Μικρή αλλά σημαντική. Ας ελπίσουμε πως θα γίνουν αυτά που πρέπει ώστε να μη χρειαστεί να λέμε ότι στις 850 μονάδες η αγορά δεν είναι ελκυστική όπως λένε κάποιοι αναλυτές και σωστά.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Θα πρέπει να περιμένουμε μία νέα αύξηση της μεταβλητότητας καθώς τα κέρδη είναι μεγάλα ακόμα και για όσους μπήκαν στην τελευταία κίνηση της αγοράς. Με άνοδο 1% διαπραγματεύονται στο ξεκίνημα όλες οι μετοχές.

LAMDA: Η χθεσινή απομάκρυνση από τα 7,50 ευρώ δίνει υψηλότερο στόχο και πάνω από τα 8 ευρώ. Στο ξεκίνημα έχει κάνει καλό όγκο και υποχωρεί οριακά.

ΚΕΚΡΟΨ: Συνεχίζει ανοδικά με τιμή 2,40 ευρώ και άνοδο 5,3%. Ο όγκος στις 8 χιλ. τεμάχια και η αποτίμηση στα 47 εκατ. ευρώ.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Συσσώρευσε στα 2 ευρώ και πάει για τα 2,20 ευρώ. Θέλει ένα καλό τίναγμα από εδώ για να κινηθεί προς τα υψηλά της.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Στα 2,18 ευρώ φυσικά και είναι φθηνή. Την επιλέξαμε με προσοχή στα 1,80 ευρώ, μας έκανε το χατίρι, αλλά και εδώ δεν πιστεύουμε πως έγινε ακριβή. Τα κέρδη της θα είναι λίγο καλύτερα το 2019 από αυτά του 2018.

ΕΥΔΑΠ: Στα 6,81 ευρώ η μετοχή φαίνεται πως αφήνει πίσω τη συσσώρευση και κοιτάζει υψηλότερα. Το αξίζει και έχει προοπτικές, αν η νέα διοίκηση αλλάξει λίγο το χαρακτήρα της επιχείρησης. Δεν είναι εύκολο αλλά μπορούν να γίνουν πολλά.

ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ-ΛΑΠΠΑΣ: Έκοψε πρόσφατα τα 0,04 ευρώ ως επιστροφή κεφαλαίου και σήμερα παλεύει τα 0,90 ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης