Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Σημάδια κόπωσης πλησίον της αντίστασης των 850 μονάδων στο ΧΑ +0,38% στις 845 μον.- Ακριβές οι τραπεζικές μετοχές στα 10 δισ

Σημάδια κόπωσης πλησίον της αντίστασης των 850 μονάδων στο ΧΑ +0,38% στις 845 μον.- Ακριβές οι τραπεζικές μετοχές στα 10 δισ
Ο Γενικός Δείκτης προσέγγισε την πρώτη αντίσταση των 850 μονάδων με εμφανή τα πρώτα σημάδια αδυναμίας διάσπασης κρίσιμων τεχνικών σημείων
(upd16) Ήπια ανοδικά έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά με εμφανή τα σημάδια κόπωσης, ειδικότερα στις τράπεζες καθώς βρίσκονται σε υπεραγορασμένα επίπεδα και εύλογα οι επενδυτές προέβησαν σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.
Στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 τα ισχυρά κέρδη +4,96% της Lamda, με αφορμή τις δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης ότι θα επιταχύνει τις διαδικασίες για την επένδυση στο Ελληνικό, αντισταθμίστηκαν από τις απώλειες -2,04% της ΔΕΗ.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 845 μονάδες με τις πρώτες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 850 μονάδες και ακολούθως οι 880 με 890 μονάδες ενώ οι πρώτες στηρίξεις εντοπίζονται στις 820 και 800 μονάδες αντίστοιχα.
Οι προσδοκίες ότι με τις επερχόμενες εκλογές θα υπάρχει  αυτοδύναμη κυβέρνηση η οποία θα υλοποιήσει κρίσιμες μεταρρυθμίσεις ενώ παράλληλα είναι πιο φιλική στις αγορές έχουν ενισχύσει το momentum στην χρηματιστηριακή αγορά.
Από την άλλη έχει εκμηδενιστεί το πολιτικό ρίσκο.
Όμως το ράλι στο χρηματιστήριο είναι πολύ υψηλού ρίσκου καθώς οι τράπεζες χωρίς να έχουν επιλύσει τα βασικά τους προβλήματα, χωρίς να έχουν διασφαλίσει αύξηση εσόδων και χωρίς να έχουν ενισχύσει ουσιωδώς τα κεφάλαια τους αποτιμώνται στα 9,4 δισεκ. ευρώ.
Στα 10 δισεκ. κεφαλαιοποίηση ο κλάδος θα είναι ακριβός χρηματιστηριακά.
Υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι ως δια μαγείας θα αντιμετωπιστούν όλες οι σοβαρές παθογένειες που από αδυναμία, ανικανότητα ή πολιτική και ιδεολογική αδιαφορία δεν άγγιξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Εν τω μεταξύ, το ενδιαφέρον εστιάζεται στις εισηγμένες εταιρείες που συμμετέχουν στο 8o roadshow στην Wall Street που διοργανώνεται από την ΕΧΑΕ και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.
Υπενθυμίζεται πως συμμετέχουν οι εξής: Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς, Eurobank ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, Motor Oil, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, EXAE, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, Aegean, Autohellas, Fourlis, Ικτίνος, ΜLS, Πανγαία,  Profile,  Σαράντης, Πλαστικά Θράκης ενώ μένει να επιβεβαιωθεί η συμμετοχή του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
Στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισε η Πειραιώς +2,28% και ακολούθησε η Εθνική +1,08% ενώ με οριακά κέρδη  Alpha Bank +0,29% και Eurobank +0,24%. 
Τέλη Ιουνίου θα εκδώσει ομολογιακό tier 2 η Τράπεζα Πειραιώς ύψους 350 εκατ. ευρώ  ενώ με βάση ενδείξεις το επιτόκιο που θα συγκεντρώσει τα κεφάλαια αυτά θα κινηθεί κοντά στο 8,75% με τα 250 εκατ. ευρώ να έχουν ήδη βρεθεί από τις ΗΠΑ και τα υπόλοιπα από την Ευρώπη.
Από την άλλη η Εθνική Τράπεζα σχεδιάζει να εκδώσει από 350 έως 500 εκατ. ευρ ομολογιακό tier 2 με στόχο επιτόκιο στο 7% και με χρονοδιάγραμμα τον Σεπτέμβριο του 2019.
Σημειώνεται ότι η διαφορά επιτοκίων σχετίζεται με το ρίσκο που εμφανίζει κάθε τράπεζα ενώ αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι πριν λίγους μήνες προσφέρονταν επιτόκια στο 13% ή 14% οπότε υπάρχει τάση βελτίωσης συνολικά.
Βελτίωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 2,80% όπου αποτελεί και το ιστορικό χαμηλό, και το ιταλικό 10ετές στο 2,31% διαμορφώνοντας το spread έναντι της Ελλάδος στις 49 μονάδες βάσης..
Επίσης, βελτίωση καταγράφεται και στα CDS τα ασφάλιστρα έναντι ρίσκου χώρας στις 293 μονάδες βάσης κοντά στο ιστορικό χαμηλό του 2018 στις 290,4 μονάδες βάσης - στις 31 Ιανουαρίου 2018 -
Από την άλλη, καθώς η Πορτογαλία είναι πιο αντιπροσωπευτική  για σύγκριση με την Ελλάδα λόγω πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας το spread 10ετούς ελληνικού και πορτογαλικού ομολόγου βρίσκεται στις 217 μ.β
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 καταγράφηκαν μεικτές τάσεις, με την μεγαλύτερη άνοδο Lamda, Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ, Viohalco ενώ με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Sarantis, ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Jumbo
Με ισχυρά κέρδη +25,88% έκλεισε ο Κέκροψ ο οποίος συνέχισε για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση την ανοδική του πορεία στον απόηχο της θετικής απόφασης του δικαστηρίου για την έκταση στα Τουρκοβούνια..
Χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,15 ευρώ ανά μετοχή διαπραγματεύονται σήμερα 11/6 οι κοινές και προνομιούχες μετοχές της Τιτάν.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με θετικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη +1,19% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,29% ενώ στο πρώτο πεντάλεπτο με στηρίξεις από τις τράπεζες αλλά και την πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,87% ακολουθώντας το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές
Περί τις 11:30 εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +2,10%
Περί τις 13:40 με πιέσεις στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips αλλά και στην Eurobank,  ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,54% ενώ ο Τραπεζικός δείκτης διατήρησε τιο θετικό πρόσημο στο +0,05%.
Στις δημοπρασίες, ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 787,69 μονάδες με άνοδο +0,69%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,38% στις 845 μονάδες έχοντας υψηλό στις 850,09 μονάδες και χαμηλό στις 838,17 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και επικεντρώθηκε στον τραπεζικό κλάδο.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 102,4 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 18,4 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 45,9 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 32,5 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 18,4 εκατ. ευρώ και όγκου 7,67 εκατ.τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο
Ειδικότερα η Alpha Bank διακίνησε 3 εκατ. τεμάχια αξίας 5,21 εκατ. ευρώ, η Πειραιώς 3,5 εκατ. τεμάχια αξίας 10,3 εκατ. ευρώ, η Εθνική 750 χιλ. τεμάχια αξίας 2,09 εκατ. ευρώ και η Eurobank 362 χιλ. τεμάχια αξίας 300 χιλ. ευρώ..
Η Jumbo 25 χιλ. τεμάχια αξίας 412 χιλ. ευρώ και ο Μυτιληναίος 36 χιλ. τεμάχια αξίας 362 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 845 μονάδες με τις πρώτες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 850 μονάδες και ακολούθως οι 880 με 890 μονάδες.
Στον αντίποδα οι στηρίξεις εντοπίζονται στις 820 και 800 μονάδες.
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 787 μονάδες με τη πρώτη αντίσταση τις 800 μονάδες και ακολουθούν οι 885 μονάδες ενώ η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στις 750-760 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των  700 -710 μονάδων

Η επικαιρότητα

Σε συμφωνία προκειμένου να υπάρξει ένα πακέτο μέτρων που θα αποτρέπει τις κυρώσεις της ΕΕ και την εκκίνηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ιταλίας κατέληξαν κατά την χθεσινή τους συνάντηση ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte και οι δύο αντιπρόεδροι Matteo Salvini και Luigi Di Maio.
Ιταλικά ΜΜΕ μάλιστα αναφέρουν πως εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξει συνάντηση των τριών και με τον υπουργό Οικονομικών, Giovanni Tria ώστε να καταλήξουν σε ένα κοινής αποδοχής πακέτο μέτρων.
Ο Jens Weidmann ο επικεφαλής της Deutsche Bundesbank, θα είναι ο νέος διοικητής της ΕΚΤ που θα αντικαταστήσει τον Draghi από την διοίκηση της ΕΚΤ.
Εφόσον η θέση της Γερμανίας είναι ότι θέλει να έχει τον έλεγχο της ΕΚΤ, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο επίσης γερμανός Weber δεν μπορεί να αναλάβει επικεφαλής της Commission.
Ο Weber θα μπορούσε να αναλάβει αντιπρόεδρος ή σε κάποια άλλη θέση.
Με βάση ενδείξεις στον ESM θα μπορούσε να αναλάβει ο Coeure της ΕΚΤ.
Σημειώνεται ότι ο Weber δεν έχει υποστηρίξει ένθερμα τα ελληνικά συμφέροντα και δεν θεωρείται λαοφιλής στην Ελλάδα όχι μόνο λόγω της κόντρας με την κυβέρνηση Τσίπρα αλλά και στο παρελθόν.
Το τελευταίο διάστημα αυξάνονται τα σενάρια, οι φήμες, οι αναφορές που θέλουν οι τούρκοι να σχεδιάζουν θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο με στόχο να υποχρεώσουν την Ελλάδα να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για συνδιαχείριση της ΑΟΖ του Αιγαίου όπως την αποκαλούν οι Τούρκοι.
Πρόσφατα το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών και το αμερικανικό Πεντάγωνο ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ κάνουν ότι είναι δυνατό για να μην υπάρξει επεισόδιο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας
Πολλοί αναφέρουν ότι όλα αυτά είναι σενάρια συνωμοσίας, όμως οι συνεχείς φήμες γεννούν σοβαρές υποψίες ότι αυτοί που τα διακινούν κάπου αποσκοπούν.
Με βάση την λογική λόγω ΝΑΤΟ οι τούρκοι δεν θα κάνουν απολύτως  απλώς παίζουν παιχνίδια προπαγάνδας και εντυπώσεων.
Αυτό είναι το πιθανότερο σενάριο αλλά η Τουρκία ενίοτε είναι απρόβλεπτη.
Είναι απομονωμένη στο Αιγαίο, στην Κυπριακή ΑΟΖ και αναζητούν διέξοδο.
Από την άλλη , κλιμακώνουν τις πιέσεις προς την Τουρκία οι ΗΠΑ καθώς διακομματικό ψήφισμα στην αμερικανική Βουλή καλεί τον πρόεδρο Erdogan να μην προχωρήσει στην απόκτηση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 και να αποφύγει μια στρατιωτική σχέση με τη Ρωσία που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αμερικανο-τουρκική εταιρική σχέση και τον ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.
Να εγκαταλείψουν την επιθετική τους πολιτική καλεί τις ΗΠΑ η Βόρεια Κορέα, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η συμφωνία στην οποία κατέληξαν πριν έναν χρόνο στην ιστορική τους συνάντηση κορυφής στη Σιγκαπούρη οι Donald Trump και Kim Jong Un δεν θα είναι παρά μια λευκή σελίδα χαρτί.
Σημειώνεται πως οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο ύστερα από την αποτυχημένη συνάντηση Trump – Kim στο Βιετνάμ.
Πάντως την περασμένη Δευτέρα ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Moon Jae in υποστήριξε ότι πολύ σύντομα θα επανεκκινήσουν οι συνομιλίες τόσο μεταξύ της Ν. Κορέας και της Β. Κορέας όσο και μεταξύ των ΗΠΑ και της Β. Κορέας.

Κέρδη στις ασιατικές αγορές

Ράλι κατέγραψε το χρηματιστήριο της Κίνας, μετά την απόφαση του Πεκίνου να χαλαρώσει τους όρους χρηματοδότησης, προκειμένου να ενισχυθούν οι δαπάνες στα δημόσια έργα.
Επίσης θετικά επιδρά και η απόφαση των ΗΠΑ να μην επιβάλλουν δασμούς στο Μεξικό, καθώς και οι προσδοκίες για μείωση των αμερικανικών επιτοκίων, στην επόμενη συνεδρίαση της FED η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 18-19 Ιουνίου..
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο +0,33%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με ισχυρά κέρδη +2,58% στις 2925,72 μονάδες ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με κέρδη +0,76% στις 27789,34 μονάδες

Με ανοδικές τάσεις τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικές τάσεις επικρατούν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς αποκλιμακώνονται οι εμπορικές εντάσεις και οι επενδυτές αναμένουν μείωση επιτοκίων από τη FED την ερχόμενη εβδομάδα. .
Επίσης τα «βλέμματα» των επενδυτών στρέφονται στη σύνοδο των G20 το σαββατοκύριακο, όπου αναμένεται να συναντηθούν οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Κίνας, Donald Trump και Xi Jinping.
Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε χθες πως εάν ο Xi δεν συμμετάσχει στη σύνοδο, οι ΗΠΑ θα επιβάλουν αμέσως πρόσθετους δασμούς σε κινεζικά αγαθά ύψους 300 δισ. δολ.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία κινείται με κέρδη +1,25%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,75%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,85%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,35% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,45%
Στην Wall Street, o Dow κινείται με άνοδο +0,45%, ο S&P στο +0,50%, ο Nasdaq με κέρδη +0,70% ενώ το ETF GREC κινείται στο +0,54% (9,30 δολ)

Ήπιες ανοδικές τάσεις στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Πειραιώς και ακολούθησε η Εθνική ενώ με οριακά κέρδη έκλεισαν Alpha Bank και  Eurobank.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,43 ευρώ με άνοδο +1,08% με όγκο 4,18 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,22 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,71 ευρώ με άνοδο +0,29% με όγκο 11,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,64 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,9660 ευρώ με άνοδο +2,28% με όγκο 6,93 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,30 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8420 ευρώ με άνοδο +0,24% με όγκο 8,87 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,12 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,3940 ευρώ με άνοδο +0,29% και κεφαλαιοποίηση 622 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,3315 ευρώ με άνοδο +2% με όγκο 976 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 153 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,30 ευρώ με άνοδο +0,45%  και κεφαλαιοποίηση 264 εκατ. ευρώ

Μεικτές τάσεις στις τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές - Ξεχώρισε η Lamda

Μεικτές τάσεις καταγράφηκαν στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Lamda, Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ, Viohalco.
Στον αντίποδα, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Sarantis, ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Jumbo.
H Coca Cola έκλεισε στα 32,91 με άνοδο +0,64% με την κεφαλαιοποίηση στα 12,24 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,48 ευρώ με άνοδο +0,32% και αποτίμηση 5,99 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,1140 ευρώ με πτώση -2,04% και αποτίμηση 490 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,03  με άνοδο +2,01% και κεφαλαιοποίηση 471 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,95 ευρώ με άνοδο +0,61% και αποτίμηση 3,17 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 17,84 με πτώση -0,67% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,37 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,61 ευρώ με πτώση -0,46% και κεφαλαιοποίηση 2,63 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 22,66 ευρώ με άνοδο +0,35% και κεφαλαιοποίηση 2,51 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 10,21 ευρώ με πτώση -0,39% και κεφαλαιοποίηση 1,46 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,34 ευρώ με πτώση -0,97% και κεφαλαιοποίηση 2,22  δισ. ευρώ
Η μετοχή της Cenergy  – η οποία αντικατέστησε την Grivalia - έκλεισε στα 1,46 ευρώ με πτώση -0,14% και κεφαλαιοποίηση 278 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,39 ευρώ με άσνοδο +1,7% και με κεφαλαιοποίηση στα 279 εκατ. ευρώ
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1040 ευρώ με άνοδο +1,76%  την κεφαλαιοποίηση 98 εκατ. ευρώ

Σε ιστορικό χαμηλό το ελληνικό 10ετές στο 2,80% – Το spread με την Ιταλία 49 μ.β. και με την Πορτογαλία 217 μ.β.  

Βελτίωση καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων με το 10ετές ομόλογο να καταγράφει ιστορικό χαμηλό στο 2,80%.
Το προηγούμενο διάστημα το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε μειωθεί στις 20 μονάδες βάσης ενώ σήμερα βρίσκεται στις 49 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 217 μονάδες βάσης.
Πιθανή η κίνηση του ελληνικού 10ετούς έως το 2,50%, ωστόσο το ράλι αυτό θα αποτελεί ακραία στρέβλωση.
Να σημειωθεί πάντως ότι όλα τα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης παραμένουν κοντά στα ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις.
Στην Ιταλία καταγράφεται βελτίωση στις τιμές των ομολόγων καθώς η κυβέρνηση έχει εσωτερική υποστήριξη αλλά ακόμη τα προβλήματα με τις Βρυξέλλες δεν έχουν επιλυθεί.
Το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,31% ενώ στις 19 Οκτωβρίου 2018 το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.  

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 109,35 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 1,31% με απόδοση αγοράς 1,33% και απόδοση πώλησης 1,30%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,33 μονάδες βάσης και απόδοση 1,42%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 108 μονάδες βάσης και απόδοση 1,67% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 10 Ιουνίου 2019 στο 1,64%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 107,54 μονάδες βάσης και απόδοση 1,96% με το ιστορικό χαμηλό 1,96% στις 10 Ιουνίου 2019…
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 108,56 μονάδες βάσης και απόδοση 2,63% με απόδοση αγοράς 2,64% και απόδοση πώλησης 2,62%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 108,73 μονάδες βάσης και απόδοση 2,79% με απόδοση αγοράς 2,80% και απόδοση πώλησης 2,78%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 7 Ιουνίου 2019 στο 2,82%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 107,98 μονάδες βάσης και απόδοση 3,17%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 106,86 μονάδες βάσης και απόδοση 3,47%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 106,92 μονάδες βάσης και απόδοση 3,74%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 303 μονάδες βάσης από 314 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 293 μονάδες βάσης
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,93% ή 293 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Κοντά στα ιστορικά χαμηλά Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία – Βελτίωση στην Ιταλία

Βελτίωση σημειώνεται σήμερα στα Ιταλικά ομόλογα ωστόσο ακόμη οι σχέσεις με τις Βρυξέλλες είναι τεταμένες.  
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78% το Ιταλικό 10ετές ομόλογο σήμερα διαμορφώνεται στο 2,31%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 11/6/2019 στο -0,23% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 7 Ιουνίου στο -0,26%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,30% με το ιστορικό χαμηλό 0,262% σημειώθηκε 7 Ιουνίου του 2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,63% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,605% που  σημειώθηκε στις 7 Ιουνίου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,56% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,534% που σημειώθηκε στις 7 Ιουνίου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 2,31% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,88%.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης