Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Η ΕΚΤ πρέπει να δώσει ηχηρό μήνυμα δράσης για να στηρίξει τις αγορές

tags :
Goldman Sachs: Η ΕΚΤ πρέπει να δώσει ηχηρό μήνυμα δράσης για να στηρίξει τις αγορές
Κατά την πρόσφατη συνέντευξη Draghi, οι κινήσεις της αγοράς ήταν περιορισμένες, όπως διαπιστώνει η Goldman Sachs
Κατά την τελευταία συνεδρίασή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διεύρυνε την καθοδήγησή της κατά έξι μήνες και ανακοίνωσε τους όρους του προγράμματος τραπεζικού δανεισμού TLTRO.
Και όμως, κρίνοντας από την αντίδραση της αγοράς, το πακέτο αυτό δεν έδωσε αρκετά τον τόνο για το επείγον της δράσης που ανέμεναν οι επενδυτές, σύμφωνα με την Goldman Sachs.
Το ευρώ έκλεισε την ημέρα περίπου 0,5% ισχυρότερο έναντι του δολαρίου και τα προθεσμιακά συμβόλαια του ευρώ κατέγραψαν για μερικές μονάδες βάσης την υψηλότερη απόδοση της ημέρας.
Συνολικά, οι κινήσεις ήταν σχετικά περιορισμένες, χάρη σε κάποια αντισταθμιστική δυσκολία κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην οποία ο πρόεδρος Draghi είπε ότι τόσο οι μειώσεις των επιτοκίων όσο και η προοπτική ενός QE συζητήθηκε, εάν αρχίσουν να υλοποιούνται οι κίνδυνοι.
Οι spot τιμές των ευρωπαϊκών assets επανήλθαν σε επίπεδα που διαπραγματεύονταν λίγο περισσότερο από 24 ώρες πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ και συνέχισαν την τιμολόγηση περαιτέρω περικοπών του επιτοκίου.
Τα χαμηλότερα εμπόδια για περαιτέρω ελάφρυνση θα περιορίσει την πιθανότητα πτώσης των ευρωπαϊκών περιουσιακών στοιχείων, ενώ οι συνεχιζόμενοι εξωτερικοί κίνδυνοι - τόσο από τις εμπορικές εντάσεις όσο και από τις δυνατότητες αντίδρασης από άλλες κεντρικές τράπεζες - πρέπει να διατηρήσουν την πίεση στις καμπύλες ομολόγων του πυρήνα της Ευρωζώνης.
Μια άλλη πτυχή της αντίδρασης της αγοράς θα μπορούσε να είναι τόσο στις πράξεις swap σε ευρώ όσο και στον πληθωρισμό.
Χωρίς μια πιο πειστική προσπάθεια από την ΕΚΤ για την εκτίμηση της διακύμανσης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό, οι συμφωνίες ανταλλαγής πληθωρισμού είναι πιθανό να συνεχίσουν να υποαποδίδουν.
Χωρίς σαφέστερο μήνυμα για την επείγουσα ανάγκη της ΕΚΤ να αναλάβει περαιτέρω πολιτική δράση, τα swaps για τον πληθωρισμό είναι πιθανό να οδηγήσουν σε χαμηλότερους ονομαστικούς συντελεστές και τα πραγματικά επιτόκια θα παραμείνουν αυξημένα.
Σχετικά με το ευρώ, ο Πρόεδρος Draghi ανέφερε ότι η ανατίμηση του νομίσματος έχει συμβάλει στη σύσφιγξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών μετά τη συνεδρίαση του Απριλίου.
Είναι πιθανό ότι η περαιτέρω ανατίμηση του ευρώ - για παράδειγμα λόγω της πολιτικής από άλλες κεντρικές τράπεζες - θα αυξήσει την πιθανότητα περαιτέρω χαλάρωσης από την ΕΚΤ.
Όσο όμως η ΕΚΤ παραμένει ουδέτερη, το ευρώ θα πρέπει να αυξηθεί έναντι του δολαρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης