Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Gatestone Institute: Η πολιτική Trump έναντι της Βόρειας Κορέας πρέπει να ενθαρρυνθεί και να μην υπονομευθεί

tags :
Gatestone Institute: Η πολιτική Trump έναντι της Βόρειας Κορέας πρέπει να ενθαρρυνθεί και να μην υπονομευθεί
Gatestone Institute: Η πολιτική Trump έναντι της Βόρειας Κορέας υπονομεύεται από υψηλόβαθμους αξιωματούχους
Σε μια πρόσφατη εκδήλωση στο Καπιτώλιο - που φιλοξένησε το Mitchell Instituteλ της Ουάσινγκτον - ο πρώην Διευθυντής Χωρών της Κίνας στο Γραφείο του Υπουργού Άμυνας, Joe Bosco, υπερασπίστηκε την πολιτική προέδρου Trump για τη Βόρεια Κορέα  ενάντια στους επικριτές τους, που τον κατηγόρησαν ότι είτε στρέφεται υπερβολικά προς την κατεύθυνση της διπλωματίας με την Πιονγκγιάνγκ, είτε δε δίνει έγκριση στην επιβολή της μέγιστης οικονομικής και στρατιωτικής πίεσης αναφέρει σε ανάλυσή του το thin tank Gatestone Institute.
Η κριτική, σύμφωνα με τον Bosco, προέρχεται από δύο ψευδείς αφηγήσεις - που προέρχονται από την Πιονγιάνγκ και το Πεκίνο - οι οποίες διέπουν τη συζήτηση.
Το πρώτο είναι ότι η Βόρεια Κορέα δικαιολογείται από την κατοχή πυρηνικών όπλων, λόγω της μακρόχρονης «εχθρικής πολιτικής της Αμερικής έναντι του καθεστώτος της Πιονγιάνγκ.
Το δεύτερο είναι ότι η Κίνα δεν είχε ουσιαστικά κανένα ρόλο στην καθιέρωση του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας - και ότι το Πεκίνο επιδιώκει "αποπυρηνικοποίηση" και "σταθερότητα" στην κορεατική χερσόνησο.
Για να κατανοήσουμε τον παραλογισμό του ισχυρισμού της Βόρειας Κορέας ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι "αμυντικό" στη φύση και δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει την αμερικανική "εχθρότητα" - πρέπει να αναρωτηθούμε μόνο γιατί η Πιονγκγιάνγκ ήταν συμβαλλόμενο μέρος του Συμφωνημένου Πλαισίου 1994 μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και Δημοκρατική Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας και τις εξαμερείς συνομιλίες του 2003.
Η άρνηση της Κίνας να έχει οτιδήποτε σχέση με το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας είναι εξίσου μη πειστικό επιχείρημα.
Στο βιβλίο τους που εκδόθηκε το 2009 με τίτλο, The Nuclear Express: Μια πολιτική ιστορία της βόμβας και η διάδοσή της, οι συν-συγγραφείς Thomas C. Reed και Danny B. Stillman αποδεικνύουν δείχνουν ότι η κινεζική κυβέρνηση έκανε μια σκόπιμη επιλογή το 1982 - κατά παράβαση των υποχρεώσεών της τη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων του 1968 - να διασκορπίσει την τεχνολογία πυρηνικών όπλων στους συμμάχους της στον Τρίτο Κόσμο.
Μέσω του A.Q. το δίκτυο διακίνησης πυρηνικών όπλων του Khan στο Πακιστάν, η Κίνα ήταν σε θέση να συμβάλει στην παραγωγή πυρηνικών όπλων στο Πακιστάν και τη Βόρεια Κορέα και να ξεκινήσει πυρηνικά προγράμματα ποικίλης σημασίας στο Ιράν, τη Λιβύη και το Ιράκ, και αργότερα στη Συρία.
Παρόλα αυτά, η Κίνα σπάνια καλείται να αναλάβει καθήκοντα από ηγέτες των ΗΠΑ για το ρόλο της στη διάδοση προγραμμάτων πυρηνικών όπλων σε μερικές από τις πιο διαβόητες παρωχημένες χώρες παγκοσμίως.
Η πίεση ασκείται σπάνια στο Πεκίνο, ακόμη και από τις αμερικανικές ομάδες ελέγχου όπλων.
 Θα υποτεθεί ότι θα είναι περισσότερο αναστατωμένοι με τις πολιτικές διάδοσης των πολιτικών της Κίνας και θα επιδιώξουν να παραδεχτούν την Κίνα να αναγνωρίσει ότι το παιχνίδι της κατά την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στη Βόρεια Κορέα σχεδιάστηκε για να τροφοδοτήσει τις εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο.
Το να παραβλέπει κανείς το ρόλο της Κίνας είναι μόνο ένας τρόπος με τον οποίο οι επικριτές του Trump υπονομεύουν τις προσπάθειες της διοίκησής του να σφυρηλατήσει μια επιτυχημένη πολιτική για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας.
Όταν, όμως, η διοίκηση προγραμμάτισε σύνοδο κορυφής με τον Βόρειο Κορεάτη δικτάτορα Kim Jong-un και ανέστειλε ορισμένες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που θα διεξήχθησαν με τη Νότια Κορέα, ο Trump  επικρίθηκε από πρώην μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας για την επίτευξη "σχεδόν τίποτα".
Ωστόσο, η βορειοκορεατική κυβέρνηση ανέστειλε τις δοκιμές πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων μεγάλης εμβέλειας - και για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια, ένας ηγέτης της Βόρειας Κορέας έβαλε στο τραπέζι μια πυρηνική συμφωνία.
Αυτή η πράξη, αν και πολύ μακριά από την αποπυρηνικοποίηση, εξάλειψε την ατελείωτη κερδοσκοπία από το τι θα έκανε ή δεν θα έκανε η βορειοκορεατική κυβέρνηση με τα πυρηνικά της όπλα, εάν αφεθεί αδιέξοδο.
Αυτό σημαίνει ότι η διοίκηση Trump κάνει περισσότερα από ό,τι οι προκάτοχοί της για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τις απειλές που θέτει η Βόρεια Κορέα και ως εκ τούτου πρέπει να ενθαρρυνθεί να συνεχίσει την πολιτική της υιοθέτησης ενός συνδυασμού δύσκολων μέτρων και διπλωματίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης