Κόπωση στο ΧΑ -0,26% στις 843 μον. υπερτιμημένες οι τράπεζες – Σε νέα ιστορικά χαμηλά το ελληνικό 10ετές ομόλογο 2,75%

Κόπωση στο ΧΑ -0,26% στις 843 μον. υπερτιμημένες οι τράπεζες – Σε νέα ιστορικά χαμηλά το ελληνικό 10ετές ομόλογο 2,75%
Οι τραπεζικοί τίτλοι έχουν υπεραποδώσει το τελευταίο διάστημα με εμφανή την αδυναμία για νέα υψηλά
(upd20)Ήπια πτωτικά έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά με κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στις τράπεζες χωρίς όμως υπερβολές, με υποχώρηση της συναλλακτικής δραστηριότητας.
Ωστόσο τα θετικά μηνύματα έρχονται από την αγορά ομολόγων με το 10ετές ομόλογο στο 2,75% που αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό.  
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 843 μονάδες με τις πρώτες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 850 μονάδες και ακολούθως οι 880 με 890 μονάδες ενώ οι πρώτες στηρίξεις εντοπίζονται στις 820 και 800 μονάδες.
Ειδικότερα στις τράπεζες οι απώλειες -1,46% της Alpha Bank η οποία κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και με χαμηλό ημέρας -3,33% αντισταθμίστηκαν από τα κέρδη της Eurobank +2,02% η οποία έκλεισε  στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες.
Από την άλλη, οριακά υποχώρησαν Εθνική -0,41% και Πειραιώς -0,20%
Στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 ξεχώρισε ανοδικά η Viohalco +4,87% λόγω φημών για την Χαλυβουργική της οικογένειας Αγγελόπουλου, με απίθανη την εξαγορά, ενώ πιέσεις δέχθηκαν ΟΠΑΠ -1,51% και ΟΤΕ -0,96%.
Επίσης, ισχυρά κέρδη +7,7% κατέγραψε ο ΑΒΑΞ καθώς ισχυροποιεί την παρουσία στο Κατάρ με την εξαγορά των μετοχών που κατείχε η J&P (Overseas) Ltd σε τρεις εταιρίες
Οι προσδοκίες ότι η επερχόμενη αυτοδύναμη κυβέρνηση θα είναι πιο φιλική στις αγορές με την επιστροφή στην κανονικότητα έχει ενισχύσει την επενδυτική ψυχολογία.
Και καθώς το ελληνικό χρηματιστήριο έχει τραπεζοκεντρικό χαρακτήρα  ο Τραπεζικός Δείκτης έχει καταγράψει σωρευτικά κέρδη από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών +31,94% ενώ μετρά κέρδη από την αρχή του χρόνου +79,19% χωρίς ωστόσο να έχουν επιλυθεί τα βασικά τους προβλήματα ενώ εκκρεμούν οι αποφάσεις για την ενίσχυση των κεφαλαίων τους.
Επιπλέον οι προσδοκίες πέρα από το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών επικεντρώνονται τόσο στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τους ξένους οίκους όσο και από την άρση των capital controls μέχρι το τέλος του έτους.
Σε θετικό κλίμα πραγματοποιείται το 8ο road show του ελληνικού χρηματιστηρίου στην Νέα Υόρκη όπου παραβρίσκονται διεθνείς επενδυτές.
Οι ξένοι επενδυτές βλέπουν θετικές προοπτικές στην ελληνική οικονομία  λόγω της πολιτικής σταθερότητας ενώ κυριαρχεί η βεβαιότητα ότι η ΝΔ θα είναι αυτοδύναμη κυβέρνηση
Ωστόσο ενώ ανέφεραν ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει επενδυτικό πόλο έλξης δεν παρουσίασαν κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα καθώς δεν θα βιαστούν να επιταχύνουν τις επενδύσεις τους.  
Θέλουν να δουν ιδιωτικοποιήσεις όπως το Ελληνικό και στην Ενέργεια ώστε να δουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και ανάλογα θα πράξουν.
Πιστεύουν ότι τα χαμηλά στα ελληνικά assets τα έχουμε δει ωστόσο το εύρος της ανόδου θα εξαρτηθεί από την συνέπεια στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής
Επίσης, ένα μεγάλο deal στον κλάδο των ασφαλιστικών εταιριών κυοφορείται και θα ενεργοποιηθεί αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές στις 7 Ιουλίου.
Το καναδικό Fairfax σχεδιάζει να εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Εθνική Ασφαλιστική η πώληση της οποίας θα ξεκινήσει αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές ώστε η διοίκηση της Εθνικής να εκμεταλλευτεί το ανοδικό momentum στην αγορά από την καλλιεργούμενη προσδοκία.
Σε επόμενη φάση θα πραγματοποιηθεί η σταδιακή αποεπένδυση του Fairfax από την Eurobank καθώς το Fairfax είναι στρατηγικός επενδυτής ασφαλιστικών εταιριών, ακινήτων κ.α. και επενδυτής που σημαίνει δυνητικός πωλητής στις τράπεζες.
Βελτίωση καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 2,75%, που αποτελεί ιστορικό χαμηλό, ενώ το ιταλικό 10ετές επιδεινώνεται στο 2,40% διαμορφώνοντας το spread έναντι της Ελλάδος στις 35 μονάδες βάσης…..
Επίσης, σταθεροποιητικά κινούνται και τα CDS τα ασφάλιστρα έναντι ρίσκου χώρας στις 292 μονάδες βάσης πλησίον του ιστορικό χαμηλό του 2018 στις 290,4 μονάδες βάσης - στις 31 Ιανουαρίου 2018 -
Από την άλλη, καθώς η Πορτογαλία είναι πιο αντιπροσωπευτική λόγω πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας το spread 10ετούς ελληνικού και πορτογαλικού ομολόγου βρίσκεται στις 210 μονάδες βάσης.
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 καταγράφηκαν πτωτικές τάσεις στην πλειονότητα των τίτλων, με την μεγαλύτερη πτώση Motor Oil, ΕΧΑΕ, Jumbo, OΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ ενώ ανοδικά έκλεισαν Viohalco, CENER, Coca Cola και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με πτωτικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά ακολουθώντας τις διεθνείς αγορές με τον Τραπεζικό Δείκτη -0,63% και τον Γενικό Δείκτη στο -0,42%.
Στο πρώτο πεντάλεπτο εντάθηκαν οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο αλλά και στο σύνολο σχεδόν μη τραπεζικών blue ships  και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της  της ημέρας -0,86% και ο Τραπεζικός Δείκτης στο -1,98%.
Περί τις 13:00 με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις σε τράπεζες ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,17% ενώ μια ώρα αργότερα ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +0,20%.
Στις δημοπρασίες ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 787,76 μονάδες με οριακή άνοδο +0,01%.  
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,26% στις 843 μονάδες έχοντας υψηλό στις 847,68 μονάδες και χαμηλό στις 838,71 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και επικεντρώθηκε στον τραπεζικό κλάδο.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 72,8 εκατ. ευρώ, ο όγκος 37 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 23,8 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 4,37 εκατ.ευρώ και όγκου 1,27 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο
Ειδικότερα η Eurobank διακίνησε 700 χιλ. τεμάχια αξίας 590 χιλ. ευρώ και η Πειραιώς 250 χιλ. τεμάχια αξίας 737 χιλ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ 105 χιλ. τεμάχια αξίας 1,03 εκατ. ευρώ, ο ΟΤΕ 81,8 χιλ. τεμάχια αξίας 1,01 εκατ. ευρώ, ο Τιτάν 33 χιλ. τεμάχια αξίας 592 χιλ. ευρώ και η Ευρωπαϊκή Πίστη 100 χιλ. τεμάχια αξίας 400 χιλ. ευρώ. .

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 843 μονάδες με τις πρώτες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 850 μονάδες και ακολούθως οι 880 με 890 μονάδες.
Στον αντίποδα οι στηρίξεις εντοπίζονται στις 820 και 800 μονάδες.
Ο Tραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 787 μονάδες με τη πρώτη αντίσταση τις 800 μονάδες και ακολουθούν οι 885 μονάδες ενώ η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στις 740-750 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 700 -710 μονάδων

Η επικαιρότητα

Στο απόηχο του  «πακέτου» παροχών του Αλέξη Τσίπρα θα παρουσιασθεί στο Eurogroup αυτής της Πέμπτης η έκθεση των θεσμών καθώς πιθανότητα να εμφανίζει δημοσιονομικό «κενό» ακόμη και 2,6 δισ. ευρώ το 2019.
Είναι λοιπόν σαφές ότι θα πρέπει αφενός να εγκριθούν από τους δανειστές, αφετέρου να βρεθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος για να μπορέσουν να εφαρμοστούν.
Χαμηλές είναι οι προσδοκίες για την επίτευξη προόδου όσον αφορά στην εμπορική αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας στην επικείμενη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump και του Κινέζου ομόλογου του, Xi Jinping στο περιθώριο της G20 που αναμένεται στις 28 – 29 Ιουνίου στην Ιαπωνία.
Σύμφωνα με το Reuters, αν και απομένουν περίπου τρεις εβδομάδες από αυτή τη συνάντηση, ελάχιστη είναι η προετοιμασία από τις δύο πλευρές για αυτές τις συνομιλίες, οι οποίες θα μπορούσαν να βάλουν τέλος στον εμπορικό πόλεμο των δύο κρατών που απειλεί την παγκόσμια οικονομία.
Αυτό πάντως που είναι σαφές είναι ότι δεν επιβεβαιώνεται σε καμία περίπτωση το κλίμα που υπήρχε πριν από δύο μήνες  και που ήθελε τους δύο προέδρους να υπογράφουν στην Ιαπωνία μια ιστορική εμπορική συμφωνία.
Το ενδεχόμενο η ιταλική κυβέρνηση να προχωρήσει στην φορολόγηση των χρημάτων και άλλων αντικειμένων που φυλάσσονται σε τραπεζικές θυρίδες άφησε ανοιχτό ο επικεφαλής της Lega και υπουργός Εσωτερικών, Matteo Salvini.
Από την άλλη  εκείνοι που εθελοντικά θα δηλώσουν στις αρμόδιες φορολογικές αρχές τα χρηματικά αυτά ποσά, θα φορολογηθούν με 15% προκειμένου να μπορέσουν να τα «ξαναεμφανίσουν» στο σύστημα και να τα χρησιμοποιούν στο εξής νόμιμα, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία αρκετά έσοδα.
Σύμφωνα με την Corriere della Sera, η ιδέα της φορολόγησης των τραπεζικών θυρίδων δεν είναι καινούρια ενώ ως εμπνευστής του σχεδίου αυτού φέρεται ο γενικός εισαγγελέας του Μιλάνο, Francesco Greco, ο οποίος σε ένα συνέδριο του 2017 είχε υπολογίσει σε περίπου 200 δις ευρώ τα χρήματα που βρίσκονται σε θυρίδες.
Υπό την ασφυκτική πίεση των ΗΠΑ που προειδοποιούν την Άγκυρα για σοβαρές συνέπειες εάν προχωρήσει στην αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan αναπροσαρμόζει όλο τον πολιτικό του σχεδιασμό και συγκαλεί για απόψε το βράδυ έκτακτο υπουργικό συμβούλιο.
Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, H. Akar θα έχει κρίσιμη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογο του P. Shanahan για όλα τα διμερή «καυτά» θέματα.
Το κλίμα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις είναι ιδιαίτερα βαρύ, κάτι που είναι λογικό να έχει άμεση επίπτωση και στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο.
'Αλλωστε, μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η πρόσφατη δήλωση του State Department ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες ώστε Τουρκία και Ελλάδα να μην οδηγηθούν σε σύγκρουση.

Απώλειες στις ασιατικές αγορές

Πτωτικά έκλεισαν οι ασιατικές αγορές, την ώρα που ο Λευκός Οίκος επιμένει στη σκληρή γραμμή έναντι της Κίνας στις εμπορικές διαπραγματεύσεις, όπως μεταδίδει το Reuters.
Την ίδια ώρα, ενισχύεται η ανησυχία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, καθώς δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε αναβολή της αύξησης των επιτοκίων από τη Fed.
Από την άλλη την μεγαλύτερη πτώση καταγράφεται στο  Χονγκ Κονγκ , εν μέσω κοινωνικής αναταραχής καθώς οι διαδηλωτές αντιτίθενται στον νόμο που προβλέπει την έκδοση καταζητούμενων στην Κίνα.
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση -0,30%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο -0,56% στις 2909,38 μονάδες ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με απώλειες -1,94% στις 27251,50 μονάδες

Με πτωτικές τάσεις τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
 
Υποχωρούν από τα υψηλά τριών εβδομάδων οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς επιμένει η εμπορική ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Οι ΗΠΑ σκληραίνουν τη στάση τους έναντι της Κίνας, την ώρα που τα μακροοικονομικά στοιχεία εντείνουν τις ανησυχίες για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία κινείται με απώλειες -0,35%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,6%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο -0,6%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,5% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,4%
Στην Wall Street, o Dow κινείται με οριακή πτώση -0,10%, ο S&P στο -0,20%, ο Nasdaq με απώλειες -0,50% ενώ το ETF GREC κινείται στο -1,02% (9,23 δολ)

Μεικτές τάσεις στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές

Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν οι τραπεζικές μετοχές με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα
Με απώλειες έκλεισε η Alpha Bank ενώ κέρδη κατέγραψε η Eurobank κλείνοντας στο υψηλό της ημέρας.
Mε οριακή πτώση έκλεισαν Εθνική και Πειραιώς
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,42 ευρώ με πτώση -0,41% με όγκο 2,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,21 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,6850  ευρώ με πτώση -1,46% με όγκο 5,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,60 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,96 ευρώ με πτώση -0,20% με όγκο 2,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,29 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8590 ευρώ με άνοδο +2,02% με όγκο 12,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,19 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,39 με πτώση -0,29% και κεφαλαιοποίηση 620εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,3330 ευρώ με άνοδο +0,45% με όγκο 521 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 154 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,30 ευρώ αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 264 εκατ. ευρώ

Πτωτικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές - Ξεχώρισε η Viohalco

Με πτωτικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Motor Oil, ΕΧΑΕ, Jumbo, OΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ.
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν Viohalco, CENER, Coca Cola και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
H Coca Cola έκλεισε στα 33,10 με άνοδο +0,58% με την κεφαλαιοποίηση στα 12,33 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,33 ευρώ με πτώση -0,96% και αποτίμηση 5,93 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,10 ευρώ με πτώση -0,66% και αποτίμηση 487 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,00 ευρώ με πτώση -1,48% και κεφαλαιοποίηση 464 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,80 ευρώ με πτώση -1,51% και αποτίμηση 3,13 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 17,60 με πτώση -1,35% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,36 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,61 ευρώ αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 2,63 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 22,28 ευρώ με πτώση -1,68% και κεφαλαιοποίηση 2,47 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 10,10 ευρώ με πτώση -1,08% και κεφαλαιοποίηση 1,44 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,07 ευρώ με πτώση -1,65% και κεφαλαιοποίηση 2,19  δισ. ευρώ
Η μετοχή της Cenergy  – η οποία αντικατέστησε την Grivalia - έκλεισε στα 1,47 ευρώ με άνοδο +0,68% και κεφαλαιοποίηση 280 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,39 ευρώ αμετάβλητος και με κεφαλαιοποίηση στα 279 εκατ. ευρώ
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1030 ευρώ με πτώση -0,96%  την κεφαλαιοποίηση 97 εκατ. ευρώ

Σε νέα ιστορικά χαμηλά τα ελληνικά ομόλογα – Το 10ετές 2,75% το spread με την Ιταλία 35 μ.β. και με την Πορτογαλία 210 μ.β.  

Σε ιστορικά χαμηλά διαμορφώνονται σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων με επίκεντρο το 10ετές.
Είναι ενδεικτικό ότι όλα τα ελληνικά ομόλογα σημειώνουν συνεχή ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις τις τελευταίες ημέρες.
Το ακόμη πιο σημαντικό το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε μειωθεί στις 20 μονάδες βάσης ενώ σήμερα βρίσκεται στις 35 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 210 μονάδες βάσης.
Πιθανή η κίνηση του ελληνικού 10ετούς έως το 2,50%, ωστόσο το ράλι αυτό θα αποτελεί ακραία στρέβλωση.
Να σημειωθεί πάντως ότι όλα τα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης παραμένουν κοντά στα ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις.
Στην Ιταλία καταγράφεται επιδείνωση σήμερα στις τιμές των ομολόγων καθώς η κυβέρνηση έχει εσωτερική υποστήριξη αλλά ακόμη τα προβλήματα με τις Βρυξέλλες δεν έχουν επιλυθεί.
Το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,40% ενώ στις 19 Οκτωβρίου 2018 το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.  

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 109,35 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 1,31% με απόδοση αγοράς 1,33% και απόδοση πώλησης 1,30%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,33 μονάδες βάσης και απόδοση 1,42%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 108 μονάδες βάσης και απόδοση 1,67% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 10 Ιουνίου 2019 στο 1,64%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 107,54 μονάδες βάσης και απόδοση 1,96% με το ιστορικό χαμηλό 1,96% στις 10 Ιουνίου 2019…
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 108,56 μονάδες βάσης και απόδοση 2,63% με απόδοση αγοράς 2,64% και απόδοση πώλησης 2,62%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 109,13 μονάδες βάσης και απόδοση 2,74% με απόδοση αγοράς 2,75% και απόδοση πώλησης 2,73%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 12 Ιουνίου 2019 στο 2,79%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 108,28 μονάδες βάσης και απόδοση 3,13%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 107,86 μονάδες βάσης και απόδοση 3,41%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 107,92 μονάδες βάσης και απόδοση 3,69%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 298 μονάδες βάσης από 314 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 292 μονάδες βάσης
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,92% ή 292 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Κοντά στα ιστορικά χαμηλά Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία – Επιδείνωση στην Ιταλία

Επιδείνωση σημειώνεται σήμερα στα Ιταλικά ομόλογα καθώς οι σχέσεις με τις Βρυξέλλες είναι τεταμένες.  
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78% το Ιταλικό 10ετές ομόλογο σήμερα διαμορφώνεται στο 2,37%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 12/6/2019 στο -0,23% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 7 Ιουνίου στο -0,26%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,31% με το ιστορικό χαμηλό 0,262% σημειώθηκε 7 Ιουνίου του 2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,65% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,605% που  σημειώθηκε στις 7 Ιουνίου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,57% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,534% που σημειώθηκε στις 7 Ιουνίου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 2,40% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,89%.  

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS