Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράν: Θα ζητήσει από την Ιαπωνία να μεσολαβήσει για την άρση των πετρελαϊκών κυρώσεων από τις ΗΠΑ

Ιράν: Θα ζητήσει από την Ιαπωνία να μεσολαβήσει για την άρση των πετρελαϊκών κυρώσεων από τις ΗΠΑ
Ο Abe, που είναι ο πρώτος Ιάπωνας ηγέτης ο οποίος επισκέπτεται το Ιράν μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, φθάνει στην Τεχεράνη εν μέσω αυξημένης έντασης
Nα μεσολαβήσει ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσινγκτον ώστε να χαλαρώσουν οι πετρελαϊκές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα ζητήσει το Ιράν από την Ιαπωνία, δήλωσαν Ιρανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters, εν όψει της επίσκεψης του Ιάπωνα πρωθυπουργού Sinzo Abe.
Ο Abe, που είναι ο πρώτος Ιάπωνας ηγέτης ο οποίος επισκέπτεται το Ιράν μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, φθάνει στην Τεχεράνη εν μέσω της αύξησης των εντάσεων ανάμεσα στο Ιράν και στις Ηνωμένες Πολιτείες η οποία προκαλεί φόβους για άλλη μια στρατιωτική αντιπαράθεση στη Μέση Ανατολή.
«Η Ιαπωνία μπορεί να βοηθήσει να μετριαστεί η συνεχιζόμενη ένταση ανάμεσα στο Ιράν και στην Αμερική… ως χειρονομία καλής θέλησης, η Αμερική θα μπορούσε είτε να άρει τις άδικες πετρελαϊκές κυρώσεις, είτε να παρατείνει τις εξαιρέσεις, είτε να τις αναστείλει», δήλωσε Ιρανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο Reuters.
Έτερος αξιωματούχος δήλωσε: «Ο Abe μπορεί να είναι ένας σπουδαίος μεσολαβητής για να διευκολύνει κάτι τέτοιο».
Κατά την τετραήμερη επίσκεψη στην Ιαπωνία τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump είχε καλωσορίσει τη βοήθεια του Abe στην αντιμετώπιση του Ιράν.
Οι εντάσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και στην Τεχεράνη αυξήθηκαν κατακόρυφα τις τελευταίες εβδομάδες, έναν χρόνο μετά την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την πυρηνική συμφωνία του 2015 ανάμεσα στο Ιράν και στις παγκόσμιες δυνάμεις για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων.
Η Ουάσινγκτον ενέτεινε τις κυρώσεις στις αρχές Μαΐου, δίνοντας εντολή σε όλες τις χώρες και τις εταιρίες να σταματήσουν τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου απειλώντας τες σε διαφορετική περίπτωση με αποκλεισμό από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Οι ΗΠΑ απέστειλαν επίσης επιπλέον στρατεύματα στην περιοχή για να αντιμετωπίσουν τις ιρανικές απειλές.
Ωστόσο, όπως σημειώνει το BBC, παρατηρητές αμφιβάλλουν αν ο Αbe θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά.
Αντίθετα από τη Δύση, η Ιαπωνία δεν κουβαλάει ιστορικά ή θρησκευτικά ‘βάρη’ όταν έρχεται να συζητήσει με το Ιράν.
Ένας καλός μεσολαβητής θα ήταν κάποιος που θα θεωρείτο αμερόληπτός και από τις δύο πλευρές αλλά ο Abe και ο Trumpέχουν συναντηθεί πρόσφατα στην Ιαπωνία και διατρανώνουν εδώ και καιρό την καλή φιλική τους σχέση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης