Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tusk: Ορισμένα κράτη - μέλη δεν είναι έτοιμα για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Αλβανία και Β. Μακεδονία

Tusk: Ορισμένα κράτη - μέλη δεν είναι έτοιμα για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Αλβανία και Β. Μακεδονία
Ορισμένα κράτη - μέλη της ΕΕ προβάλλουν εμπόδια στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, προειδοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk
Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, όμως καμιά απόφαση δεν θα ληφθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, επειδή ορισμένα κράτη - μέλη προβάλλουν εμπόδια, προειδοποίησε σήμερα (12/6/2019) ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk.
«Πιστεύω προσωπικά πως μόνο μία απόφαση μπορεί να ληφθεί: να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, όπως συνιστά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε ο Tusk έπειτα από συνομιλία που είχε στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, Stevo Pendarovski.
«Όμως οφείλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας: δεν είναι όλα τα κράτη - μέλη έτοιμα να λάβουν την απόφαση να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις αυτές μέσα στις επόμενες ημέρες», προειδοποίησε.
«Το ζήτημα σήμερα δεν είναι το αν, αλλά το πότε», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Είμαι επιφυλακτικός επειδή γνωρίζω πως η επίτευξη συναίνεσης μεταξύ των 28 κρατών μελών χρειάζεται μερικές φορές περισσότερο χρόνο απ' ό,τι θα επιθυμούσα», εξήγησε.
Ο Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Michael Roth, υποστήριξε τη θέση που εξέφρασε ο Tusk.
«Η ΕΕ οφείλει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της έναντι της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας», ανέφερε σε μήνυμά του στο «Twitter».
Όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, μερικά κράτη - μέλη, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, φρενάρουν τις ενταξιακές προοπτικές των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, καθώς θεωρούν πως ήταν λάθος της ΕΕ να επιτρέψει μια υπερβολικά ταχεία ένταξη χωρών της ανατολικής Ευρώπης τα τελευταία 15 χρόνια στην ΕΕ.
Μια πρώτη συζήτηση προβλέπεται να διεξαχθεί για το θέμα την ερχόμενη Δευτέρα στη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης