Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

H Σαουδική Αραβία προειδοποίησε για αντίποινα στην επίθεση των Χούτι εναντίον του αεροδρομίου της Άμπχα

tags :
H Σαουδική Αραβία προειδοποίησε για αντίποινα στην επίθεση των Χούτι εναντίον του αεροδρομίου της Άμπχα
Το Ριάντ προειδοποίησε για μια "άμεση και αυστηρή" απάντηση στην επίθεση των ανταρτών Χούτι εναντίον του αεροδρομίου της Άμπχα
Ο συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία που επεμβαίνει στην Υεμένη απείλησε με μια «άμεση και αυστηρή» απάντηση στην επίθεση με πύραυλο Κρουζ που εξαπέλυσαν οι σιίτες αντάρτες Χούτι εναντίον του σαουδαραβικού διεθνούς αεροδρομίου Άμπχα από την οποία τραυματίστηκαν 26 άμαχοι διαφόρων εθνικοτήτων.
Η επίθεση, που σημειώθηκε δύο ημέρες μετά την αναχαίτιση από τη σαουδαραβική αεράμυνα δύο μη επανδρωμένων αεροσκαφών που εκτοξεύθηκαν από τους Χούτι στην Υεμένη, κινδυνεύει να προκαλέσει νέα στρατιωτική κλιμάκωση την ώρα που ο ΟΗΕ προσπαθεί να επανεκκινήσει τη διαδικασία πολιτικής επίλυσης της κρίσης.
Είκοσι έξι άμαχοι τραυματίστηκαν σήμερα το πρωί από την έκρηξη «ενός πυραύλου» που είχε στόχο το αεροδρόμιο Άμπχα, στη νοτιοδυτική Σαουδική Αραβία, ανακοίνωσε ο στρατιωτικός συνασπισμός.
Νωρίτερα σήμερα οι Χούτι είχαν ανακοινώσει ότι έπληξαν με πύραυλο Κρουζ το αεροδρόμιο Άμπχα, όπως είχε μεταδώσει το τηλεοπτικό δίκτυο al Masirah, που πρόσκειται στο κίνημά τους.
Ο Σαουδάραβας συνταγματάρχης Τούρκι αλ Μάλικι, εκπρόσωπος του υπό το Ριάντ συνασπισμού, επεσήμανε ότι οι αρχές της χώρας δεν έχουν ακόμη καθορίσει τον τύπο του πυραύλου που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση.
Σύμφωνα με τον αλ Μάλικι, τρεις γυναίκες – μία Σαουδαράβισσα, μία Ινδή και μία Υεμενίτισσα—καθώς και δύο παιδιά από τη Σαουδική Αραβία είναι μεταξύ των τραυματιών. Οκτώ τραυματίες έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία, ενώ οι υπόλοιποι δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες επί τόπου.
Ο πύραυλος προκάλεσε μικρές ζημιές στην αίθουσα αφίξεων του αεροδρομίου, από το οποίο «περνούν χιλιάδες ταξιδιώτες καθημερινά», τόνισε ο αλ Μάλικι.
Το τηλεοπτικό δίκτυο al Massirah, που ελέγχεται από τους Χούτι, είχε κάνει λόγο για έναν πύραυλο Κρουζ που εκτοξεύθηκε εναντίον του αεροδρομίου της Άμπχα και ο οποίος πέτυχε «τον στόχο του» και προκάλεσε διακοπή των πτήσεων.
Ο συνταγματάρχης Μάλικι αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του al Massirah για να υπογραμμίσει «τον τρομοκρατικό χαρακτήρα της επίθεσης», η οποία είχε στόχο αμάχους και «ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου».
Πρόκειται επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, για απόδειξη ότι οι αντάρτες στην Υεμένης «εξακολουθούν να λαμβάνουν νέα και εξελιγμένα όπλα», κατηγορώντας «το ιρανικό καθεστώς ότι εξακολουθεί να προσφέρει, πέρα από τα σύνορά του, στήριξη σε τρομοκρατικές ενέργειες».
Ο Σαουδάραβας αξιωματικός δεσμεύθηκε για μια «άμεση και αυστηρή απάντηση σε αυτές τις ενέργειες προκειμένου να αποθαρρυνθούν οι τρομοκρατικές πολιτοφυλακές και να προστατευτούν οι άμαχοι».
Από την πλευρά του ο Μοχάμεντ Αμπντελσαλάμ, εκπρόσωπος των Χούτι, απάντησε αναφέροντας στο Twitter ότι η επίθεση στο αεροδρόμιο της Άμπχα έγινε για λόγους «αυτοάμυνας», καθώς συνεχίζεται ο «αποκλεισμός» της Υεμένης και «το κλείσιμο του αεροδρομίου της Σανάα», αλλά και «η επίθεση» εναντίον της χώρας.
Οι σιίτες αντάρτες έχουν εντείνει τις τελευταίες εβδομάδες τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον στόχων στη Σαουδική Αραβία, η οποία επεμβαίνει στρατιωτικά από τον Μάρτιο του 2015 στην Υεμένη, επικεφαλής ενός φιλοκυβερνητικού συνασπισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης