Μήπως πλησιάζει ο καιρός για strong sell στα ελληνικά ομόλογα; - Στις 30 μ.β. με την Ιταλία και 210 μ.β. με την Πορτογαλία

Μήπως πλησιάζει ο καιρός για strong sell στα ελληνικά ομόλογα; - Στις 30 μ.β. με την Ιταλία και 210 μ.β. με την Πορτογαλία
Με βάση ένα πιθανό σενάριο το ελληνικό 10ετές ομόλογο θα μπορούσε να υποχωρήσει έως το 2,5% εάν συνεχίσει την αποκλιμάκωση το αντίστοιχο Ιταλικό και εκεί να εμφανιστούν οι πωλήσεις
Τα ελληνικά ομόλογα έχουν σημειώσει σημαντικό ράλι οδηγώντας τις αποδόσεις σε συνεχή ιστορικά χαμηλά.
Ήδη το 10ετές ομόλογο έχει υποχωρήσει στο 2,74% με 2,73% που αποτελούν ιστορικά χαμηλά με τις τιμές να έχουν εκτοξευθεί πάνω από τις 109 μονάδες βάσης.
Οι αιτίες του ράλι είναι δύο
1)Η ΕΚΤ και το πρόγραμμα TLTROs που έχει ανακοινώσει η ΕΚΤ και το οποίο έχει πυροδοτήσει σημαντικές αγορές στα ομόλογα της Ευρώπης.
Δεν είναι τυχαίο ότι όλα τα ομόλογα της Ευρώπης σημειώνουν ιστορικά χαμηλά.
2)Η άνοδος της ΝΔ στην εξουσία που πλησιάζει δημιουργεί προσδοκίες οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας.
Έτσι λοιπόν λόγω του ράλι στα ελληνικά ομόλογα το ελληνικό 10ετές έχει μειώσει την διαφορά – spread – στις 30 μονάδες βάσης από τη  Ιταλία (10ετές ομόλογο 2,43%) και 210 μονάδες βάσης από την Πορτογαλία (10ετές ομόλογο 0,63%).
Με βάση ένα πιθανό σενάριο το ελληνικό 10ετές ομόλογο θα μπορούσε να υποχωρήσει έως το 2,5% εάν συνεχίσει την αποκλιμάκωση το αντίστοιχο Ιταλικό και εκεί να εμφανιστούν οι πωλήσεις
Όμως σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα απέχει 3 βαθμίδες πιστοληπτικής ικανότητας από την Πορτογαλία και Ιταλία οπότε η ανοδική κίνηση στα ελληνικά ομόλογα αρχίζει να οριοθετείται.
Ήδη υπάρχουν επενδυτές που υποστηρίζουν ότι τα ελληνικά ομόλογα ενδείκνυνται για πωλήσεις – strong sell.

Οι οίκοι αξιολόγησης Standard and Poor’s, Fitch, Moody’s, DBRS δεν θα βιαστούν να αναβαθμίσουν την Ελλάδα σε ΒΒ από ΒΒ-

Πρώτα οι οίκοι αξιολόγησης θα σταθμίσουν το νέο πρόγραμμα της κυβέρνησης της ΝΔ που θα προκύψει μετά τις εκλογές στις 7 Ιουλίου και ακολούθως θα πάρουν αποφάσεις για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε ΒΒ από ΒΒ- δηλαδή αναβάθμιση κατά 1 βαθμίδα.
Δεν θα υπάρξει βιασύνη όπως αναφέρει καλά ενημερωμένη πηγή.
Ήδη η Ελλάδα βαθμολογείται στην κλίμακα ΒΒ- από τον οίκο Fitch και απέχει 3 κλίμακες από το να αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα – investment grade –
Η Fitch θα αξιολογήσει την Ελλάδα στις 2 Αυγούστου με πιθανότητα να αναβαθμίσει την Ελλάδα σε ΒΒ αλλά δεν είναι βέβαιο ότι αυτό θα συμβεί πριν την ΔΕΘ όπου η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το αναπτυξιακό του σχέδιο.
Η Standard and Poor’s υπήρχε η εκτίμηση ότι θα επισπεύσει την αξιολόγηση της Ελλάδος, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αξιολόγηση θα ανακοινωθεί 25 Οκτωβρίου 2019.
Μπορεί να υπάρξει στο μεσοδιάστημα κάποια έκθεση – αξιολόγησης διατηρώντας τις προοπτικές θετικές – positive outlook – αλλά χωρίς άμεση αναβάθμιση.
Η Moody’s που θα αξιολογήσει την Ελλάδα στις 23 Αυγούστου το πιθανότερο σενάριο είναι να διατηρήσει αμετάβλητη την βαθμολογία σε Β1.
Θα αποτελέσει έκπληξη εάν υπάρξει αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος από την Moody’s έως το τέλος του 2019.
Η Ελλάδα το 2019 θα βρεθεί με βαθμολογία ΒΒ με αφορμή το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης και την οριστική άρση των capital controls στις τράπεζες.
Μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2020 θα αναβαθμιστεί σε ΒΒ+ και μέχρι το τέλος του 2020 υπάρχει πιθανότητα να αναβαθμιστεί η Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒΒ- δηλαδή να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα.
Θα είναι σίγουρα μια σημαντική εξέλιξη για την Ελλάδα και την οικονομία, θα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα.
Όταν μια χώρα έχει επενδυτική βαθμίδα δηλαδή ΒΒΒ- και υψηλότερα σημαίνει ότι τα ομόλογα της δεν είναι σκουπίδια, συμμετέχει σε όλα τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και το κυριότερο…τα διεθνή ασφαλιστικά ταμεία – pension funds – μπορούν να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα με στόχο να τα κατέχουν σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Τότε θα δούμε και επιθετικές κινήσεις στις εκδόσεις ομολόγων ώστε τα σχεδόν 40 δισεκ. ελληνικά ομόλογα σε κυκλοφορία να διπλασιαστούν έως το 2022.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS