Zaev σε Μητσοτάκη για Συμφωνία Πρεσπών: Δεν συμφέρει κανέναν να ανοίξουν λυμένα ζητήματα

Zaev σε Μητσοτάκη για Συμφωνία Πρεσπών: Δεν συμφέρει κανέναν να ανοίξουν λυμένα ζητήματα
Ορισμένα μέρη της συμφωνίας με την Ελλάδα πρέπει ακόμα να διευθετηθούν υποστήριξε ο Zaev
Την θέση ότι δεν συμφέρει κανέναν να ανοίξουν ξανά ζητήματα που έχουν επιλυθεί διατύπωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Zoran Zaev αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Σε δηλώσεις του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung και ενώ σε λίγες ημέρες (17/6) συμπληρώνεται ένας χρόνος από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών o Zaev επισημαίνει ότι η ΕΕ «παραμένει κίνητρο» για τη χώρα του, η οποία επιδιώκει «να βελτιωθεί ως κράτος και ως κοινωνία».
«Είναι αλήθεια ότι η ΕΕ, η καγκελάριος Merkel και άλλοι ευρωπαίοι αρχηγοί κυβερνήσεων μας έδωσαν μιαν υπόσχεση, για την περίπτωση που θα ξεπερνούσαμε την κρίση με την Ελλάδα και θα προωθούσαμε μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας.
Μας είχαν πει: «Φέρτε αυτά και εμείς θα σας δώσουμε αυτό που θέλετε».
Aπό το 2005, δηλαδή εδώ και 15 χρόνια, έχουμε το στάτους της υποψήφιας προς ένταξη χώρας.
Το άλυτο ονοματολογικό ζήτημα με την Ελλάδα ήταν όλα αυτά τα χρόνια ένα μεγάλο εμπόδιο» αναφέρει ο Zaev, υπενθυμίζοντας πως η Merkel τον Φεβρουάριο του 2018, τον ενθάρρυνε στο Βερολίνο να προχωρήσει στην επίλυση του ονοματολογικού και στην προώθηση των ορθών μεταρρυθμίσεων λέγοντας ότι και η Ευρώπη στη συνέχεια θα τηρήσει τις υποσχέσεις της.
«Η Κομισιόν είναι σαφώς υπέρ της ένταξης αλλά κάποια κράτη-μέλη προφανώς το βλέπουν διαφορετικά» επισημαίνει ο Zaev κάνοντας σαφή μνεία στη Γαλλία και την Ολλανδία, όπου διεξάγονται εσωπολιτικές συζητήσεις για την αναγκαιότητα περαιτέρω διεύρυνσης της ΕΕ.
Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας εστιάζει επίσης και στη στάση του Emmanuel Macron, ο οποίος κατά τη γνώμη του «θέλει πρώτα τη μεταρρύθμιση της ΕΕ, και έπειτα να γίνουν σκέψεις για μια νέα διεύρυνση.» Ο
«Με τη συμφωνία με την Αθήνα αποδείξαμε ότι η διπλωματία και η ελκυστικότητα της ΕΕ μπορούν ακόμη να συμβάλουν στην επίτευξη λύσεων» υποστήριξε ο Zaev, τονίζοντας ότι για το λόγο αυτό το μόνο που θέλει, «είναι μια ημερομηνία για το άνοιγμα του πρώτου κεφαλαίου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».
Ερωτηθείς για το μέλλον της Συμφωνίας των Πρεσπών, εάν στις εκλογές του Ιουλίου στην Ελλάδα αναδειχθεί πιθανώς πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος όμως τάχθηκε κατά της λύσης στο ονοματολογικό ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Zaev εκτιμά ότι «δεν θα γίνει πιο δύσκολη η κατάσταση».
«Είναι θέμα των Ελλήνων να επιλέξουν την κυβέρνησή τους, αλλά η λύση του ονοματολογικού είναι συνδεδεμένη με πολλά πλεονεκτήματα και για τις δύο χώρες –,και αυτά ισχύουν ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά.
Ούτε στην Αθήνα ούτε σε εμάς δεν ενδιαφέρονται οι πολιτικοί να ανοίξουν ξανά ζητήματα που έχουν επιλυθεί.
Αυτό το έχει πει και ο Μητσοτάκης δημόσια» τόνισε ο Zaev, ο οποίος σε ερώτηση σχετικά με τον αν φοβάται ότι μια κυβέρνηση Μητσοτάκη θα μπλοκάρει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις απαντά ότι «ορισμένα μέρη της συμφωνίας μας με την Ελλάδα πρέπει ακόμη να διευθετηθούν, όπως το θέμα των διαβατηρίων και άλλων εγγράφων με το νέο όνομα του κράτους ή το θέμα της αναθεώρησης των βιβλίων της ιστορίας».
«Αυτά θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να οδηγήσουν σε επιπλοκές στις ενταξιακές συνομιλίες» υποστήριξε ο Zaev.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS