Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Εξοικονόμηση 8 δισ. ευρώ ετησίως μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης των ακινήτων της χώρας

tags :
Εξοικονόμηση 8 δισ. ευρώ ετησίως μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης των ακινήτων της χώρας
Παράλληλα πρόκειται να δημιουργηθούν δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις  εργασίας
Η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας για την επίτευξη του ευρωπαϊκού στόχου μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 32,5% το 2030 σε σχέση με το 2009, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές προκλήσεις των επόμενων ετών, για την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, καθώς αναμένεται να δώσει ώθηση σε πολλούς τομείς της οικονομίας, να κινητοποιήσει τεράστιες επενδύσεις και να συμβάλλει στην αύξηση της απασχόλησης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας το συνολικό εμβαδόν των χρησιμοποιούμενων κτιρίων της χώρας ανέρχεται σε περίπου 500 εκατ. τετραγωνικά μέτρα.
Από αυτά περίπου το 10% χρησιμοποιείται από το Δημόσιο, δηλαδή περίπου 50 εκατ. τετραγωνικά μέτρα και από αυτά σχεδόν τα μισά είναι εκπαιδευτικά ιδρύματα, σχολεία, πανεπιστήμια κλπ.
Το συνολικό ενεργειακό κόστος στα κτίρια όλης της χώρας υπολογίζεται σε 10 -12 δισ. ευρώ ετησίως, ανάλογα με τη διακύμανση των διεθνών τιμών πετρελαίου.
Από το κόστος αυτό, το 10% αφορά το Δημόσιο.
Με άλλα λόγια το Δημόσιο ξοδεύει 1 δισ. ευρώ κάθε χρόνο για να πληρώνει την ενέργεια που καταναλώνει στον κτιριακό τομέα.

Οφέλη από την εξοικονόμηση

Σύμφωνα πάντα με στοιχεία του ΚΑΠΕ όταν γίνονται ριζικές επεμβάσεις σε ένα κτίριο η δυνατότητα εξοικονόμησης ενέργειας μπορεί να φτάσει το 80%.
Αυτό σημαίνει μπορούν να εξοικονομηθούν περί τα 8 δισ. ευρώ ετησίως μέσω των ενεργειακών αναβαθμίσεων.
Ωστόσο η ριζική ανακαίνιση ενός κτιρίου έχει τεράστιο κόστος. Υπολογίζεται ότι θα χρειάζονταν περίπου 100 δισ. ευρώ για τη ριζική ανακαίνιση όλων των κτιρίων.
Με δεδομένο ότι το ποσό αυτό είναι τεράστιο για να επιτευχθεί ο στόχος που είναι περίπου 1/3 εξοικονόμηση ενέργειας αυτό θα κοστίσει περίπου 20 δισ. ευρώ.
Άρα 2 δισ. ευρώ το χρόνο για μια δεκαετία, μόνο για τα κτίρια.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στον τομέα των δημοσίων κτηρίων για κάθε 1 εκατ. ευρώ που διατίθεται για την ενεργειακή αναβάθμιση, εξοικονομούνται 553 MWh ανά έτος, δημιουργείται ετήσιο οικονομικό όφελος 94.000 ευρώ, δημιουργούνται 31 νέες θέσεις εργασίας, μειώνεται η εισαγωγή πετρελαίου κατά 110 κυβικά μέτρα ετησίως και επιτυγχάνεται η μείωση της εκπομπής των ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα κατά 553 τόνους ετησίως.
Εξάλλου η ενεργειακή αναβάθμιση του 10% των κατοικιών εντός της επόμενης δεκαετίας, καθώς και η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιριακού αποθέματος στο σύνολο του, εντός του ίδιου χρονικού διαστήματος αναμένεται να οδηγήσει σε άνω των 10 δις. ευρώ επενδύσεις και στη δημιουργία και διατήρηση άνω των 25.000 θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης