Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνάντηση Abe - Khamenei - Στο επίκεντρο η αποκλιμάκωση της έντασης με ΗΠΑ

tags :
Συνάντηση Abe - Khamenei - Στο επίκεντρο η αποκλιμάκωση της έντασης με ΗΠΑ
Ιράν: Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Abe συναντάται με τον ανώτατο ηγέτη της χώρας Khamenei
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός S. Abe  συναντάται σήμερα (13/6) με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Ali Khamenei κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στην Τεχεράνη στη διάρκεια της οποίας ζήτησε από την ισλαμική δημοκρατία να «διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο» στη Μέση Ανατολή.
Ο Abe, που συναντήθηκε χθες Τετάρτη με τον Ιρανό πρόεδρο H. Rouhani, είναι ο πρώτος Ιάπωνας πρωθυπουργός που μεταβαίνει στο Ιράν μετά την επανάσταση του 1979.
Η Ιαπωνία ως ενδιάμεσος
Η Ιαπωνία είναι σύμμαχος των ΗΠΑ και έχει παραδοσιακά καλές σχέσεις με το Ιράν.
Η επίσκεψη του Abe  πραγματοποιείται την ώρα που η ένταση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ οξύνεται, προκαλώντας ανησυχία για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει σύγκρουση στον Κόλπο.
«Κανείς δεν επιθυμεί πόλεμο.
Η Ιαπωνία επιθυμεί να διαδραματίσει ρόλο σε πρώτο πλάνο προκειμένου να μειωθεί η ένταση», τόνισε ο Abe  μετά τη συνάντησή του με τον Rouhani.
«Η ειρήνη και η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή είναι απαραίτητες για την ευημερία όχι μόνο αυτής της περιοχής, αλλά και ολόκληρου του κόσμο», πρόσθεσε.
Η Ιαπωνία εισήγαγε μέχρι πρότινος το 5% του πετρελαίου που χρειάζεται από το Ιράν και αναγκάστηκε να σταματήσει τις εισαγωγές για να συμμορφωθεί με τις νέες αμερικανικές κυρώσεις.
Ο Ροχανί από την πλευρά του εκτίμησε ότι «τα αίτια» της έντασης στην περιοχή θα πρέπει να αναζητηθούν «στον οικονομικό πόλεμο των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν».
«Μόλις αυτός σταματήσει, θα δούμε μια πολύ θετική αλλαγή στην περιοχή και τον κόσμο», σημείωσε.
«Δεν θα προκαλούσαμε ποτέ πόλεμο, ούτε καν εναντίον των ΗΠΑ, αλλά θα προβάλουμε φρικτή απάντηση αν επιτεθούμε», προειδοποίησε ο Rouhani.
Ο Ιρανός πρόεδρος τόνισε ότι είναι «προς το συμφέρον της Ιαπωνίας να συνεχίσει να αγοράζει πετρέλαιο από το Ιράν και να επιλύσει τα οικονομικά ζητήματα» που προκαλούνται από τις αμερικανικές κυρώσεις.
Ωστόσο ο εκπρόσωπος του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών T. Osuga διευκρίνισε ότι η πώληση ιρανικού πετρελαίου στην Ιαπωνία αποτελεί κυρίως «επιθυμία της ιρανικής πλευράς».
Εξάλλου σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ιαπωνικής κυβέρνησης, ο Abe  είχε την Τρίτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο D. Trump για το Ιράν, όμως το Τόκιο υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός δεν πήγε στην Τεχεράνη για «να ενεργήσει ως μεσολαβητής μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ».


www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης