Τελευταία Νέα
Πολιτική

Άνετη η αυτοδυναμία της ΝΔ στις εκλογές στις 7 Ιουλίου – Τα κόμματα παίζουν παιχνίδια… συσπειρώσεων

Άνετη η αυτοδυναμία της ΝΔ στις εκλογές στις 7 Ιουλίου – Τα κόμματα παίζουν παιχνίδια… συσπειρώσεων
Η στρατηγική της ΝΔ είναι να κρατήσει χαμηλά τον ενθουσιασμό ώστε να μην κυριαρχήσει τον συναίσθημα του εφησυχασμού.
Άνετη αυτοδυναμία θα επιτύχει η ΝΔ στις εθνικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 7 Ιουλίου 2019.
Με βάση όλες τις ενδείξεις η ΝΔ θα καταφέρει να εκλέξει από 154 έως 156 βουλευτές και  ο ΣΥΡΙΖΑ περίπου 80 βουλευτές.
Οι εταιρίες δημοσκοπήσεων σκόπιμα ή μη καλλιεργούν την εντύπωση ότι η ΝΔ προηγείται με 8 έως 9,5 μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ και ότι η βουλή θα είναι 6κομματική ή 7κομματική.
Δημιουργείται μια εντύπωση ότι ναι μεν η ΝΔ θα κερδίσει και θα έχει αυτοδυναμία αλλά ακόμη το πολιτικό τοπίο είναι ρευστό και ασαφές εάν τα κόμματα που θα εισέλθουν στην βουλή είναι 6 ή 7.
Το επόμενο διάστημα λοιπόν θα εκδηλωθούν δύο κινήσεις που τουλάχιστον μπορούν να θεωρηθούν εύλογες.
Η ΝΔ να επιχειρήσει να αποσυσπειρώσει την Ελληνική Λύση του Βελόπουλου καθώς η πιθανότητα περαιτέρω αποσυσπείρωσης της Χρυσής Αυγής δεν φαίνεται να επιτυγχάνει.
Η ΝΔ ποντάρει σε 6κομματική βουλή και ποντάρει στο να μετατρέψει την ψήφο διαμαρτυρίας προς τον ΣΥΡΙΖΑ σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την ΝΔ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης θα προσπαθήσει να αποσυσπειρώσει το κόμμα MεΡΑ25 του Βαρουφάκη.
Το επικρατέστερο σενάριο είναι η νέα βουλή που θα προκύψει από τις εθνικές εκλογές να είναι 6κομματική με την ΜεΡΑ 25 του Βαρουφάκη να καταφέρει να ξεπερνάει το όριο του 3%.
Στην προκειμένη περίπτωση η ΝΔ θα κινηθεί σε ένα εύρος μεταξύ 36% με 37% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 26% δηλαδή διαφορά 10 με 11 μονάδες.
Σε 7κομματική βουλή είναι προφανές ότι η αυτοδυναμία της ΝΔ θα είναι οριακή αλλά το πιθανότερο σενάριο είναι 6 κόμματα τελικώς να εισέλθουν στην ελληνική βουλή.
Η ΝΔ και οι μηχανισμοί που την υποστηρίζουν προφανώς και θέλουν να περνούν την εικόνα ότι υπάρχει ακόμη μάχη για την αυτοδυναμία με βασικό στόχο να κρατήσουν σε υψηλά ποσοστά την συσπείρωση τους.
Να τονιστεί ότι οι εθνικές εκλογές στην Ελλάδα πραγματοποιούνται 7 Ιουλίου μέσα στο καλοκαίρι, οι νέοι ίσως βρίσκονται σε περίοδο διακοπών και οι ηλικιωμένοι λόγω πιθανού καύσωνα να αυξήσουν την αποχή.
Σε κάθε περίπτωση η ΝΔ και οι μηχανισμοί που την υποστηρίζουν δεν μπορούν για λόγους πολιτικής τακτικής να αναφέρουν ότι η αυτοδυναμία έχει κλειδώσει καθώς θα περάσουν το μήνυμα του εφησυχασμού στους οπαδούς.
Στον ΣΥΡΙΖΑ και στους μηχανισμούς υποστήριξης – τους ελάχιστους – που διαθέτει επίσης προπαγανδίζουν ότι τα ποσοστά θα πέσουν ίσως και κάτω των ευρωεκλογών ωστόσο λόγω της μερικής αύξησης της συσπείρωσης θα κινηθεί πάνω από το ποσοστό των ευρωεκλογών.
Στα μικρότερα κόμματα, το ποσοστό του ΚΙΝΑΛ μάλλον είναι αισιόδοξο καθώς φαινόμενα αποσυσπείρωσης μπορεί να ενταθούν προσεχώς, ενώ ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή κρατούν τα ποσοστά που πέτυχαν στις ευρωεκλογές.
Η στρατηγική της ΝΔ είναι να κρατήσει χαμηλά τον ενθουσιασμό ώστε να μην κυριαρχήσει τον συναίσθημα του εφησυχασμού.
Ωστόσο αποτελεί μέρος της πολιτικής στρατηγικής του κόμματος της ΝΔ, η αυτοδυναμία έχει κλείσει και φαίνεται ότι θα κινηθεί σε ένα εύρος μεταξύ 155 με 156 εδρών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης