Τελευταία Νέα
Διεθνή

Birol (IEA): Απειλή για την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια οι επιθέσεις στον Κόλπο του Ομάν

Birol (IEA): Απειλή για την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια οι επιθέσεις στον Κόλπο του Ομάν
Ο Fatih Birol τόνισε ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις
Ως «απειλή για την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια» χαρακτήρισε τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες (13/6) σε δύο δεξαμενόπλοια στον Κόπλο του Ομάν, ο διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμούς Ενέργειας Fatih Birol, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Ενέργειας των G20 στην Ιαπωνία.
Ειδικότερα, ο κ. Birol δήλωσε ότι οι επιθέσεις «αποτελούν σημαντική απειλή για την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια, την παγκόσμια ασφάλεια πετρελαίου και την παγκόσμια αγορά ενέργειας», προσθέτοντας ότι «η ενεργειακή ασφάλεια αποτελεί βασική μας αποστολή».
Παράλληλα, ο διευθυντής του ΙΕΑ πρόσθεσε ότι «παρακολουθούμε προσεκτικά τις εξελίξεις και τις πιθανές επιπλοκές που μπορούν να προκληθούν, και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας είναι έτοιμος να δράσει εάν και όταν κριθεί αναγκαίο».
Νωρίτερα, ο IEA δημοσίευεσε τις μηνιαίες εκτιμήσεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, προχωρώντας σε επί τα χείρω αναθεώρηση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, καθώς επικαλέστηκε μεταξύ άλλων τις ανησυχίες για το εμπόριο και την παγκόσμια ύφεση.
«Μέχρι πρόσφατα, η προσοχή βρισκόταν στον τομέα της προσφοράς με τη γνωστή λίστα αβεβαιοτήτων να αυξάνουν τις τιμές του Brent πάνω από τα 70 δολ. ανά βαρέλι στις αρχές Απριλίου και να τις διατηρούν εκεί μέχρι τα τέλη Μαΐου», ανέφερεο IEA, προσθέτοντας ότι «τώρα, η κύρια προσοχή είναι στον τομέα της ζήτησης καθώς το οικονομικό κλίμα εξασθενεί».
Ειδικότερα, η Υπηρεσία εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για το 2019 θα αυξηθεί κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, έναντι 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως των προηγούμενων εκτιμήσεων, προβλέποντας παράλληλα ότι θα σημειωθεί άνοδος στα 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2020.
«Ένα σαφές μήνυμα από τη πρώτη μας ματιά στο 2020 είναι ότι υπάρχει πληθώρα διαθέσιμης προσοφοράς εκτός ΟΠΕΚ ώστε να καλύψει οποιοδήποτε επίπεδο ζήτησης, υπό την προϋπόθεση ότι δε θα υπάρξει κάποιο γεωπολιτικό σοκ, και ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ συγκροτούνται γύρω από την παραγωγική ικανότητα των 3,2 εκατ. βαρελιών ημερησίως», τόνισε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, προσθέτοντας ότι «αυτά είναι ευπρόσδεκτα νέα για τους καταναλωτές και την ευρύτερη ηγεία της σημερινής ευάλωτης παγκόσμιας οικονομίας, καθώς θα περιορίσει σημαντική ανοδική πίεση στις τιμές του πετρελαίου».
Επιπλεόν, ο IEA επικαλέστηκε αρκετούς λόγους για την επιβράδυνση της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου, όπως είναι ο ήπιος χειμώντας στην Ιαπωνία, η επιβράδυνση στην ευρωπαϊκή βιομηχανία πετρελαίου, η μετρίαση στη ζήτηση βενζίνης και πετρελαίου στις ΗΠΑ και η επιδείνωση των προοπτικών στο εμπόριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης