Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πλήρης διάσταση ΕΕ - Ιταλίας - Νέα μέτρα ζητά ο Dombrovskis, δεν χρειάζεται απαντά ο Tria

Πλήρης διάσταση ΕΕ - Ιταλίας - Νέα μέτρα ζητά ο Dombrovskis, δεν χρειάζεται απαντά ο Tria
Η Ιταλία πρέπει να υιοθετήσει νέα μέτρα για να αποφύγει την επιβολή πειθαρχικών μέτρων, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Valdis Dombrovskis
Η Ιταλία πρέπει να υιοθετήσει νέα μέτρα για να συμμορφωθεί με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αποφύγει την επιβολή πειθαρχικών μέτρων, δήλωσε σήμερα (14/6/2019) ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Valdis Dombrovskis.
«Εναπόκειται στην Ιταλία να βγει μπροστά με κάποια επιπρόσθετα στοιχεία, μέτρα, τα οποία θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη προτού προχωρήσουν τα επόμενα διαδικαστικά βήματα», δήλωσε ο Dombrovskis.
Λίγα λεπτά νωρίτερα ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Giovanni Tria, είχε επισημάνει πως δεν πιστεύει ότι είναι αναγκαίο να ληφθούν νέα μέτρα για να συμμορφωθεί η χώρα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Η Ρώμη δεν χρειάζεται να υιοθετήσει νέα δημοσιονομικά μέτρα για να συμμορφωθεί με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε σήμερα (14/6/2019) ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών.
«Πρέπει να πετύχουμε ένα έλλειμμα (το 2019) το οποίο θα αντισταθμίσει επίσης τις αποκλίσεις από τον στόχο του 2018.
Νομίζουμε ότι μπορούμε να το πετύχουμε χωρίς νομοθετικές αλλαγές», δήλωσε ο Tria σε δημοσιογράφους, μετά από συνάντηση που είχε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών, Pierre Moscovici.
Όπως σημειώνει το «Reuters», πολλοί αξιωματούχοι της ΕΕ ζήτησαν νέα μέτρα για τη μείωση του χρέους της Ιταλίας.
Νωρίτερα σήμερα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire, τόνισε ότι η Ιταλία πρέπει να αποσαφηνίσει τις επόμενες μέρες πώς σκοπεύει να αποτρέψει την διαδικασία πειθαρχικών μέτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το αυξανόμενο χρέος της.
Ερωτηθείς σε συνέντευξη Τύπου για το πότε πρέπει η Ιταλία να απαντήσει στην Κομισιόν για το τι σκοπεύει να κάνει, ο Le Maire απάντησε: «Θα έλεγα σε λίγες μέρες».
Σημειώνεται ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ ενέκριναν αυτή την εβδομάδα την εκτίμηση της Κομισιόν ότι η Ιταλία παραβιάζει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ λόγω του αυξανόμενου χρέους της, το οποίο η ευρωσκεπτικιστική κυβέρνηση της Ρώμης δεν έχει αντιμετωπίσει, επιδιώκοντας πολιτικές ελεύθερων δαπανών.
Σύμφωνα με την ΕΕ, αυτό θα δικαιολογούσε την κίνηση πειθαρχικής διαδικασίας, ενώ, βάσει των κανόνων, μια τέτοιου είδους διαδικασία θα πρέπει να ξεκινήσει πριν από το καλοκαιρινό διάλειμμα.
Η Κομισιόν αναμένεται να αποφασίσει εάν θα συστήσει την κίνηση αυτή στις 26 Ιουνίου, δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Reuters, αν και θα μπορούσε να υπάρξει καθυστέρηση μιας εβδομάδας.
Η τελική απόφαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ αναμένεται στις 8-9 Ιουλίου.

Αυστηρές συστάσεις στην Ιταλία από το Eurogroup

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης - θρίλερ του Eurogroup (13 Ιουνίου) βρέθηκε η Ιταλία, με τους αξιωματούχους της Ευρωζώνης να διαμηνύουν ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες πρέπει να τηρηθούν.
«Έχουμε λάβει υπόψιν τις ισχυρές δεσμεύσεις της Ιταλίας για την επίτευξη των στόχων», τόνισε ο Mario Centeno, με τον Pierre Moscovici να δηλώνει ωστόσο ότι δεν αρκούν τα λόγια από την ιταλική κυβέρνηση.
Η Ιταλία κλήθηκε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να είναι σύμφωνη με τους κανόνες της ΕΕ.
Όπως τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, πρέπει να υπάρχει σεβασμός στους κανόνες, ενώ σημείωσε ότι η πόρτα του θα είναι ανοικτή για διαπραγματεύσεις με την Ιταλία.
Η Ιταλία δεν βρισκόταν στην ατζέντα της συνεδρίασης, ωστόσο οι υπουργοί Οικονομικών ζήτησαν από την ιταλική υβέρνηση να υιοθετήσει νέα μέτρα για να μειώσει το υπέρογκο δημόσιο χρέος, το οποίο ξεπερνά το 132% του ΑΕΠ.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Giovanni Tria, υποστήριξε ότι δεν θα χρειαστεί η λήψη μέτρων, καθωςτα στοιχεία για το α΄εξάμηνο του 2019, θα δείξουν ότι τα δημοσιονομικά είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτήν που προβλέπει η Κομισιόν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης