Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street, εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων - Ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία

tags :
Μεικτά πρόσημα στη Wall Street, εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων - Ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία
Απογοητευτικά στοιχεία για την κινεζική οικονομία ενέτειναν τις ανησυχίες για μια παγκόσμια επιβράδυνση
Με μεικτά πρόσημα άνοιξαν σήμερα (14/6/2019) οι δείκτες της Wall Street, εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, μετά τις επιθέσεις στον Κόλπο του Ομάν, ενώ ορισμένα απογοητευτικά στοιχεία για την κινεζική οικονομία ενέτειναν τις ανησυχίες για μια παγκόσμια επιβράδυνση.
Περί τις 16:30, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,4% στις 26.011 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,1% στις 2.882 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 0,6% χαμηλότερα, στις 7.791 μονάδες.


Οι τρεις κύριοι δείκτες της Wall Street καταγράφουν ισχυρά κέρδη από την αρχή του μήνα, σημειώνοντας άνοδο άνω του 5%.
Οι χθεσινές επιθέσεις σε δύο τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν έχουν προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία για την ασφάλεια των δεξαμενοπλοίων που διέρχονται το στενό του Χορμούζ από όπου διακινείται το 30% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, αλλά και αγωνία για την πορεία των τιμών του «μαύρου χρυσού».
Την ίδια στιγμή, ΗΠΑ και Ιράν ανταλλάσσουν σφοδρά λεκτικά πυρά, με την Ουάσινγκτον να κατηγορεί ανοιχτά το Ιράν πως βρίσκεται πως πίσω από αυτήν την επίθεση, κατηγορία την οποία αρνείται κατηγορηματικά η Τεχεράνη.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, δήλωσε σήμερα πως το Iράν κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι τα στενά του Ορμούζ δεν θα κλείσουν και αν αυτό συμβεί θα είναι για λίγο.
Οι μετοχές εταιρειών κατασκευής ημιαγωγών δέχονται πιέσεις μετά την προειδοποίηση της αμερικανικής εταιρίας ολοκληρωμένων κυκλωμάτων Broadcom για επιβράδυνση στη ζήτηση, λόγω των εντάσεων στο εμπόριο και του αποκλεισμού του κινεζικού κολοσσού Huawei από τις ΗΠΑ.
Οι μετοχές των Micron Technology και Applied Materials καταγράφουν απώλειες 2,6% και 2,4% αντίστοιχα.
Πιέσεις δέχονται και οι τεχνολογικές μετοχές, με την Intel στο -2%, την Apple στο -1,4%, τη Microsoft στο -0,4% και την Alphabet στο -0,5%.
Την ίδια ώρα, σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα αυξήθηκε με τον μικρότερο ρυθμό των τελευταίων 17 και πλέον ετών.
Οι δύο αυτές εξελίξεις είναι από τα πιο ξεκάθαρα μέχρι στιγμής σημάδια για τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει ο εμπορικός πόλεμος του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, στην παγκόσμια ανάπτυξη.
Από την άλλη, ενθαρρυντικά ήταν ορισμένα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την αμερικανική οικονομία.
Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 0,5% τον Μάιο, ενώ τα στοιχεία για τον προηγούμενο μήνα αναθεωρήθηκαν ανοδικά, δείχνοντας αύξηση 0,3% αντί της μείωσης 0,2% που είχαν δείξει αρχικά, σε μια ένδειξη ότι οι καταναλωτικές δαπάνες ανεβάζουν ταχύτητα, κάτι που θα μπορούσε να μετριάσει τους φόβους για μια απότομη επιβράδυνση της οικονομίας κατά το β’ τρίμηνο του 2019.
Παράλληλα, ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 0,4% τον Μάιο, με τη μεταποιητική παραγωγή να καταγράφει την πρώτη της μηνιαία αύξηση από την αρχή του έτους, κατά 0,2%, καθώς η αύξηση της παραγωγής οχημάτων και εξαρτημάτων αντιστάθμισε την πτώση στην παραγωγή μετάλλων και αεροναυπηγικού εξοπλισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης