Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Η Τουρκία οφείλει να σταματήσει την παράνομη δραστηριότητά της στην κυπριακή ΑΟΖ

tags :
Τσίπρας: Η Τουρκία οφείλει να σταματήσει την παράνομη δραστηριότητά της στην κυπριακή ΑΟΖ
Δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού στο πλαίσιο της 7ης Συνόδου των Χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου
Την υποχρέωση της Τουρκίας να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, αναφορικά με την κυπριακή ΑΟΖ, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την 7η Σύνοδο των Χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Μάλτα.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας «η Τουρκία θα πρέπει να γνωρίζει ότι όποιες δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο θα υποστεί και τις συνέπειες».
«Εκφράσαμε την πλήρη στήριξή μας στον Νίκο Αναστασιάδη και συμφωνήσαμε ότι δεν αποτελεί διμερές ζήτημα ανάμεσα στην Κύπρο και την Τουρκία ούτε τα ζητήματα που προκύπτουν ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία είναι διμερή.
Η ΕΕ πρέπει να πάρει συγκεκριμένα μέτρα αν η Τουρκία δεν σταματήσει την παράνομη συμπεριφορά της.
Βασικός πυρήνας της δικής μας αντίληψης είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και όποιος δεν το σέβεται θα αντιμετωπίζει συνέπειες», τόνισε ο κ. Τσίπρας

Στήριξη της ΕΕ στη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόσο στην Σύνοδο όσο και στις δηλώσεις του μετά, αναφέρθηκε στην Συμφωνία των Πρεσπών υπογραμμίζοντας ότι η εφαρμογή της έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ευρώπη και τη σταθερότητα της περιοχής μας και η υποστήριξη της Ευρώπης είναι σημαντική.
Κατά την διάρκεια της Συνόδου ο κ. Τσίπρας υποστήριξε την ταχεία έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γειτονικής χώρας στην Ε.Ε., αναγνωρίζοντας τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της". Τη θέση αυτή θα επαναλάβει η Ελλάδα και στο προσεχές Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η ΕΕ πρέπει να δείξει ότι στηρίζει ουσιαστικά τη Συμφωνία των Πρεσπών και την περιφερειακή σταθερότητα, ειδικά αυτήν την κρίσιμη περίοδο, είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης.
Στην Σύνοδο συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στην Αλβανία, και όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας "τονίσαμε τη σημασία να παραμείνει και η Αλβανία στην ευρωπαϊκή πορεία, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει".
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην σημασία της Συνόδου των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου, "μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία που άρχισε από την Αθήνα και αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία για τον συντονισμό των χωρών μας στα κρίσιμα θέματα για την Ευρώπη".
Οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου έχουν σε μεγάλο βαθμό, μια κοινή εμπειρία ως προς τις σημαντικότερες κρίσεις που πέρασε η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οικονομία, στο προσφυγικό, αλλά και σε σχέση με τα μεγάλα ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας που περιβάλλουν την Μεσόγειο, είπε ο πρωθυπουργός.
Συζητήθηκε το προσφυγικό και μεταναστευτικό, και οι ηγέτες τόνισαν ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα από το πρίσμα της αρχής της αλληλεγγύης και του διαμερισμού της ευθύνης και όχι μέσα από μια αντίληψη που επιρρίπτει όλες τις ευθύνες στις χώρες πρώτης εισόδου.

Ευρωπαϊκό ταμείο ανεργίας

Έμφαση έδωσε ο πρωθυπουργός στο πολυετές δημοσιονομικό πρόγραμμα και στην ανάγκη να υπάρξει ένας ισχυρός προϋπολογισμός για την ευρωζώνη ο οποίος θα προωθεί την οικονομική και κοινωνική σύγκλιση στις χώρες του ευρώ.
"Είναι σημαντικό να ολοκληρώσουμε την τραπεζική ένωση, με τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων και να ενισχύσουμε την προστασία για τους νέους και τους άνεργους, με κοινό ταμείο ανεργίας και την καθιέρωση κοινού κατώτατου μισθού για τους ευρωπαίους πολίτες", ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
Στην Σύνοδο συζητήθηκε η κλιματική αλλαγή και συμφωνήθηκε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσει να βρίσκεται στην παγκόσμια πρωτοπορία ως προς την τήρηση των στόχων της Συμφωνίας των Παρισίων.

Διακήρυξη Συνόδου Χωρών του Νότου της ΕΕ: Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου

Την απόλυτη ανάγκη η Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα έρθει αντιμέτωπη και με τις συνέπειες μίας αντίθετης στάσης, τόνισαν στην διακήρυξή τους οι ηγέτες των Χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου της ΕΕ, οι οποίοι συμμετείχαν στην 7η Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στη Μάλτα.
Στην Διακήρυξη μεταξύ άλλων πραγματοποιείται ισχυρή λεκτική καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο. Οι «7» καλούν την ΕΕ να εξετάσει κατάλληλα μέτρα σε πλήρη αλληλεγγύη με Κύπρο, εάν η Τουρκία δεν τερματίσει τις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.
Παράλληλα οι επτά ηγέτες αναγνωρίζουν την ιστορική σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών και τη σημασία εφαρμογής της, καθώς θα ωφελήσει και την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.
Επιπρόσθετα υπογραμμίζουν την ανάγκη να υπάρξει κοινή αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής απ' όλη την ΕΕ αλλά και συνεργασία προκειμένου να επέλθει η σωστή μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης.
Σημειώνεται ότι στη Σύνοδο συμμετείχαν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας, Κύπρου, Ισπανίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας, Μάλτας καθώς και ο πρόεδρος της Γαλλίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης