Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σύνοδος Χωρών του Νότου της ΕΕ: Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου

tags :
Σύνοδος Χωρών του Νότου της ΕΕ: Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου
Σαφείς προειδοποιήσεις στην Τουρκία από τους 7 ηγέτες των Χωρών του Νότου της ΕΕ
Την απόλυτη ανάγκη η Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα έρθει αντιμέτωπη και με τις συνέπειες μίας αντίθετης στάσης, τόνισαν στην διακήρυξή τους οι ηγέτες των Χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου της ΕΕ, οι οποίοι συμμετείχαν στην 7η Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στη Μάλτα.
Στην Διακήρυξη μεταξύ άλλων πραγματοποιείται ισχυρή λεκτική καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο. Οι «7» καλούν την ΕΕ να εξετάσει κατάλληλα μέτρα σε πλήρη αλληλεγγύη με Κύπρο, εάν η Τουρκία δεν τερματίσει τις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Joseph Muscat, στην εναρκτήρια δήλωσή του για τις εργασίες της Συνόδου τόνισε την ανάγκη να εκφράσουν οι MED7 την πλήρη αλληλεγγύη τους στην Κύπρο αναφορικά με την κλιμακούμενη κατάσταση από πλευράς Τουρκίας, ενώ ζήτησε την στήριξη όλων των υπόλοιπων χωρών.
Στο ίδιο ύφος ήταν και η δήλωση του Ισπανού πρωθυπουργού Pedro Sanchez, ο οποίος εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της ισπανικής κυβέρνησης στον κυπριακό λαό και στην κυπριακή κυβέρνηση, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Emmanouel Macron διεμήνυσε ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην οικονομική ζώνη της Κύπρου. Παράλληλα, εξέφρασε την αλύγιστη πίστη του στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, ενώ τόνισε ότι η ΕΕ δεν θα δώσει κανένα δείγμα αδυναμίας προς την Τουρκία
Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης, αφού ενημέρωσε τους ηγέτες της Συνόδου,  εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την πλήρη στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία σχετικά με τις εξελίξεις και επανέλαβε την αποφασιστικότητα του να συμβάλλει για τη δημιουργία συνθηκών ώστε να βρεθεί μια μόνιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό.
Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής των MED7, στη Βαλέτα της Μάλτας, πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων Γαλλίας, Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας, Κύπρου, Μάλτας και Πορτογαλίας.
Παράλληλα οι επτά ηγέτες αναγνώρισαν την ιστορική σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών και τη σημασία εφαρμογής της, καθώς θα ωφελήσει και την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.
Επιπρόσθετα υπογραμμίζουν την ανάγκη να υπάρξει κοινή αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής απ' όλη την ΕΕ αλλά και συνεργασία προκειμένου να επέλθει η σωστή μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης.
Σημειώνεται ότι στη Σύνοδο συμμετείχαν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας, Κύπρου, Ισπανίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας, Μάλτας καθώς και ο πρόεδρος της Γαλλίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης