Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χονγκ Κονγκ: Αναστολή της διαδικασίας υιοθέτησης του νομοσχεδίου για την έκδοση υπόπτων στην Κίνα

Χονγκ Κονγκ: Αναστολή της διαδικασίας υιοθέτησης του νομοσχεδίου για την έκδοση υπόπτων στην Κίνα
Επ' αόριστον αναστολής της διαδικασίας υιοθέτησης του νομοσχεδίου που θα επιτρέπει την έκδοση υπόπτων για να δικασθούν στην ηπειρωτική Κίνα
Στην αναστολή επ' αόριστον της διαδικασίας υιοθέτησης του νομοσχεδίου που έχει στόχο να επιτραπεί η έκδοση υπόπτων για να δικασθούν στην ηπειρωτική Κίνα, προχώρησε σήμερα η επικεφαλής της  κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, Carrie Lam, λόγω των αντιδράσεων και μετά από μία εβδομάδα μαζικών και βίαων διαδηλώσεων, όπως επισημαίνει ο Guardian.
Σε συνέντευξη τύπου μετά από τρεις μέρες σιωπής η Lam αν και υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου, παραδέχτηκε ότι προκάλεσε μεγάλο διχασμό στην κοινωνία.
Έτσι η νομοθετική διαδικασία σταματάει, προκειμένου να υπάρχει χρόνος για να γίνει συζήτηση για το θέμα με την κοινωνία του Χονγκ Κονγκ.
Ακόμα μία διαδήλωση έχει προγραμματιστεί για αύριο Κυριακή 16/6 και ίσως για αυτό και η κυβέρνηση να ανέστειλε την ψήφιση του νόμου για να αποφύγει έναν μεγαλύτερο εξευτελισμό σε μία ενδεχόμενη κλιμάκωση της αντίθεσης σε αυτόν και για να κερδίσει χρόνο για την ίδια και για τους φίλα προσκείμενους στην Κίνα συμμάχους της, όπως εκτιμά ο καθηγητής Kenneth Chan.
Γιατί οι πληροροφίες αναφέρουν ότι η αναστολή και όχι η κατάργηση του νόμου έχουν στόχο να περάσει κάποια στιγμή στο μέλλον, όταν θα έχουν εκτονωθεί πιθανότατα οι αντιδράσεις.
Άλλωστε, με το κοινοβούλιο να διακόπτει τις εργασίες του τον Ιούλιο, το θέμα δεν θα συζητηθεί ξανά πριν το φθινόπωρο του 2019 και ο Chan πιστεύει ότι στόχος της κυβέρνησης ήταν να μειωθεί η συμμετοχή στην αυριανή (16/6) διαδήλωση και να επαναφέρει τον νόμο μετά τις τοπικές εκλογές του Νοεμβρίου, όταν οι μαθητές και οι φοιτητές θα έχουν επιστρέψει σε σχολεία και σχολές.
Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της πόλης την εβδομάδα που πέρασε διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στον νομοσχέδιο, με τη βία της αστυνομίας και την αδιαλλαξία της κυβέρνησης να μεγαλώνουν τη λαϊκή κατακραυγή.
Υπάρχουν επίσης και διεθνείς πιέσεις και χαρακτηριστική ήταν η φράση του υποψήφιου για το χρίσμα των Δημοκρατικών Joe Biden ότι "ο πλανήτης παρακολουθεί".
Ακόμα και μία καθυστέρηση του νόμου συνιστά, ωστόσο, μία μεγάλη αναδίπλωση.
Η Lam δεν είχε μιλήσει δημόσια από την περασμένη Τετάρτη 12/6 όταν κατηγόρησε μεταξύ άλλων και τους διαδηλωτές.
Σε κάθε περίπτωση οι ηγέτες της αντιπολίτευσης πιστεύουν ότι απλά θέλει να κερδίσει χρόνο και κάνει μία υποχώρηση τακτικής για να εκφοβίσει και να αποθαρρύνει τους αντιπάλους της.
Ήδη υπάρχουν αναφορές για συλλήψεις σε νοσοκομεία ανθρώπων που πήγαν για τις πρώτες βοήθειες, αλλά και ψηφιακών ακτιβιστών.
"Νομίζω ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να απενεργοποιήσει το κίνημα" λέει ο ακτιβιστής και πολιτικός Baggio Leung στον οποίο απαγορεύτηκε να πάρει έδρα στο κοινοβούλιο, όταν εμφανίστηκε με πανό που έγραφε "το Χονγκ Κονγκ δεν είναι κομμάτι της Κίνας".
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η διαδήλωση της Κυριακής (16/6) θα γίνει κανονικά και ότι το κίνημα δεν θα σταματήσει μέχρι να αποσυρθεί οριστικά ο νόμος για την έκδοση κατηγορούμενων στην Κίνα.
Ανησυχεί, πάντως, κι αυτός για το ενδεχόμενο μαζικών διώξεων.
"Φοβόμαστε ότι θα ασκηθούν διώξεις σε πολλούς διαδηλωτές, ίσως και σε εκατοντάδες για να τρομάξει ο κόσμος" εκτιμά ο Leung.
Oι πολέμιοι του νόμου υποστηρίζουν ότι θα υπονομεύσει ανεπανόρθωτα την οικονομία του Χονγκ Κονγκ, καθώς θα επιτρέπει να εκδίδονται στην Κίνα τόσο οι κάτοικοι, όσο και οι επισκέπτες της πόλης για δίκες σε δικαστήρια, που ελέγχονται από το κομμουνιστικό κόμμα.
Την Παρασκευή 14/6 το βράδυ ο Biden απέδωσε τα εύσημα μέσω Twitter στους "γενναίους διαδηλωτές".
"Ο πλανήτης παρακολουθεί και όλοι μας υποστηρίζουμε τις δημοκρατικές αρχές και ελευθερίες" έγραψε σχετικά.
H Lam και αξιωματούχοι στο Πεκίνο φαίνεται πως έκριναν ότι η προσωρινή υποχώρηση θα είχε μικρότερο πολιτικό κόστος από μία κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Η Lam συναντήθηκε με έναν από τους κορυφαίους Κινέζους πολιτικούς, τον Han Zheng στη συνοριακή πόλη Shenzhen για να συζητήσουν για την κατάσταση.
Αρκετοί μεγιστάνες του Χονγκ Κονγκ άρχισαν ήδη να μεταφέρουν περιουσιακά τους στοιχεία στο εξωτερικό μετά τις τελευταίες εξελίξεις και σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης