Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προς άτακτο Brexit η Βρετανία - Στο 25% από 15% η πιθανότητα του no deal, σκληρή στάση από τους διαδόχους της May

Προς άτακτο Brexit η Βρετανία - Στο 25% από 15% η πιθανότητα του no deal, σκληρή στάση από τους διαδόχους της May
Oι οικονομολόγοι διακρίνουν μόλις 25% πιθανότητες για ύφεση την επόμενη διετία, προβλέποντας ισχνή ανάπτυξη 0,3% με 0,4% ανά τρίμηνο έως τα τέλη του 2020
Σε άτακτο Brexit βαδίζει η Βρετανία, τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα υπέρ του διαζυγίου με την ΕΕ που έχει βυθίσει το Ηνωμένο Βασίλειο σε μια άνευ προηγουμένου πολιτική κρίση που αδυνατεί να ξεπεράσει και μετά την παραίτηση της Theresa May από την πρωθυπουργία.
Βρετανοί οικονομολόγοι, μιλώντας στο Reuters, εκτιμούν ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά οι πιθανότητες ενός «no deal Brexit» καθώς οι περισσότεροι από τους υποψηφίους για την κούρσα διαδοχής της May υιοθετούν σκληρή στάση, με πρωτεργάτη φυσικά τον πιο πιθανό διάδοχο της, τον Boris Johnson.
Όπως αναφέρει το Reuters, παρότι η προθεσμία εξόδου, που έχει μετατοπιστεί για τις 31 Οκτωβρίου πλησιάζει, το τοπίο παραμένει θολό για το πώς, πότε ή ακόμη και το εάν οι δύο πλευρές θα καταφέρουν να συμφωνήσουν για την επόμενη ημέρα στις σχέσεις Βρετανίας και Ευρώπης.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και επικρατέστερος υποψήφιος Boris Johnson, εγκαινίασε την Τετάρτη την επίσημη καμπάνια για την υποψηφιότητα του, με τη δέσμευση να οδηγήσει τη Βρετανία εκτός Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου, ό,τι κι αν συμβεί, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ένα Brexit χωρίς συμφωνία.
Σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων στη δημοσκόπηση του Reuters, οι πιθανότητες για ένα άτακτο Brexit έχουν αυξηθεί στο 25%, από 15% που ήταν σε αντίστοιχη δημοσκόπηση τον Μάιο.
«Οι πιθανότητες ενός "no deal" Βrexit φαίνεται πως έχουν αυξηθεί» παραδέχεται ο Howard Archer, του ΕΥ ΙΤΕΜ Club.
Παρότι έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες για ένα «no deal», οι δύο πλευρές θα καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία ελευθέρου εμπορίου, όπως εκτιμά η πλειονότητα των οικονομολόγων, βλέποντας ως πιθανότερη έκβαση να παραμείνει η Βρετανία στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (European Economic Area), να συνεισφέρει στον κοινοτικό προϋπολογισμό και να διατηρήσει πρόσβαση στην ενιαία αγορά της Ε.Ε.
Όσον αφορά τις προοπτικές της οικονομίας, οι οικονομολόγοι διακρίνουν μόλις 25% πιθανότητες για μια ύφεση την επόμενη διετία, προβλέποντας όμως ισχνή ανάπτυξη 0,3% με 0,4% ανά τρίμηνο έως τα τέλη του 2020.
Στη δημοσκόπηση οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα τηρήσει στάση αναμονής για το επόμενο 12μηνο, ενώ στο τρίτο τρίμηνο του 2020 θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1%.
Για τη συνεδρίαση της 20ής Ιουνίου, προβλέπουν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα διατηρήσει αμετάβλητο το κόστος δανεισμού.

Επίδοξος διάδοχος της May προτείνει την αναστολή λειτουργίας του Κοινοβουλίου

Ο Dominic Raab ο πρώην υπουργός Brexit και επίδοξος διάδοχος της Theresa May στην ηγεσία των Συντηρητικών και την πρωθυπουργία, δήλωσε  ότι είναι πολύ απίθανο να ανασταλεί η λειτουργία του κοινοβουλίου με αφορμή το «διαζύγιο» από την ΕΕ, όμως αρνήθηκε να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Ο Raab έχει επικριθεί δριμύτατα επειδή πρόσφατα πρότεινε την αναστολή λειτουργίας της Βουλής των Κοινοτήτων για να ξεπεραστεί η αντίθεσή των βουλευτών απέναντι σε μια αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.
Λίγο νωρίτερα, ο βουλευτής των Εργατικών και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για το Brexit Hilary Benn χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» την πρόταση αυτή, τονίζοντας ότι πιθανότατα δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ.
«Θα ήταν σκανδαλώδες (...) επί της ουσίας να κλείσουν τις πόρτες της Βουλής των Κοινοτήτων ώστε να μην συνεδριάζουν οι βουλευτές και να μην εκφράζουν άποψη (...)
Απλώς δεν νομίζω ότι θα συμβεί», είπε.
«Δεν πιστεύω ότι είναι κάτι που θα θέλαμε να κάνουμε και νομίζω ότι είναι πολύ απίθανο...
Αυτό που είναι πραγματικανδαλώδες είναι ο τρόπος με τον οποίο κάποιοι προσπαθούν να σαμποτάρουν τη βούληση του λαού και να μην τηρήσουν τις υποσχέσεις τους», απάντησε ο Raab μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Sky News.
«Ο λόγος για τον οποίο δεν αποκλείω πράγματα είναι επειδή έχω πείρα στις διαπραγματεύσεις.
Το μεγάλο λάθος που κάναμε σε αυτές τις διαπραγματεύσεις ήταν που βγάλαμε από το τραπέζι την πιθανότητα αποχώρησης χωρίς συμφωνία.
Και όταν αρχίζουμε να αποκλείουμε πράγματα, απλώς αποδυναμώνουμε τις πιθανότητες να πετύχουμε μια συμφωνία», πρόσθεσε.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης