Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Έκκληση Guterres στην ΕΕ να αναλάβει ηγετικό ρόλο για την Κλιματική αλλαγή

Reuters: Έκκληση Guterres στην ΕΕ να αναλάβει ηγετικό ρόλο για την Κλιματική αλλαγή
Κίνα και Ινδία επιδιώκουν να αναλάβουν τα ηνία στη συνεδρίαση του ΟΗΕ για το Κλίμα μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ
Έκκληση στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, να αναλάβει η ΕΕ ηγετικό ρόλο στην μείωση κατά 55% από 40% (που είναι σήμερα) των ατμοσφαιρικών ρύπων ως το 2030 και την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου, κάνει με επιστολή του ο γ.γ του ΟΗΕ Antonio Guterres.
Στην επιστολή του ο Guterres ζητά, στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, να ληφθούν αποφάσεις ώστε η ΕΕ να πρωτοστατήσει σε μια νέα πρωτοβουλία για το Κλίμα που θα αποτρέψει τις χειρότερες επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη και να περιορίσει την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου, όπως αναμένεται.
Η συγκέντρωση των 28 αρχηγών κρατών της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα είναι η τελευταία πριν από τη συνάντηση του ΟΗΕ για το κλίμα το Σεπτέμβριο.
«Βασίζομαι σε σας, για άλλη μια φορά, για να δείξουμε τον ηγετικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε ο Guterres στην επιστολή προς τον Tusk στις 23ης Μαΐου, όπως αποκαλύπτει το Reuters.
Ο γ.γ του ΟΗΕ ζήτησε ακόμη από τους ευρωπαίους ηγέτες να σταματήσουν την καύση του άνθρακα, βάζοντας τέλος στην λειτουργία σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα μετά το 2020.
Παρά τη συμφωνία του Παρισιού το 2015 για το Κλίμα, την οποία έχουν υπογράψει οκτώ ακόμη ευρωπαϊκά κράτη δεν διαφαίνεται κάποια κίνηση και από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για μείωση της καύσης άνθρακα μέχρι το 2050.
Με την Κίνα και την Ινδία, τις δυο πιο ρυπογόνες χώρες στον πλανήτη, να επιδιώκουν να αναλάβουν τα ηνία στη συνεδρίαση του ΟΗΕ μετά την απόφαση Trump για αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από το Σύμφωνο των Παρισίων, ευρωπαίοι διπλωμάτες εκφράζουν φόβους ότι η ΕΕ θα χάσει την ισχύ της εντός των Ηνωμένων Εθνών αναφορικά με τη συμφωνία για το Κλίμα και θα επικρατήσει το αντίθετο μπλοκ που δεν στηρίζει τη συμφωνία.
Κράτη της ΕΕ, όπως η Πολωνία, που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ηλεκτροπαραγωγή με καύση άνθρακα, και η Γερμανία, με τον ισχυρό τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, εμποδίσουν τη λήψη αποφάσεων για μείωση του ποσοστού των εκπομπών για τη βιομηχανία.
Ωστόσο, η μεγάλη ανησυχία που επικρατεί στην Ευρώπη σχετικά με την κλιματική αλλαγή έχει οδηγήσει σε αύξηση της δύναμης των Πρασίνων η παρουσία των οποίων ισχυροποιήθηκε μετά τις πρόσφατες ευρωεκλογές.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ο Επίτροπος για θέματα περιβάλλοντος Miguel Arias Canete ζήτησαν από την ΕΕ να λάβει πρόσθετα μέτρα για τη μείωση των αερίων θερμοκηπίου ως το 2050.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης