Τελευταία Νέα
Οικονομία

Guindos (ΕΚΤ): Θα λάβουμε δραστικά μέτρα σε περίπτωση αύξησης του πληθωρισμού στην ΕΕ

Guindos (ΕΚΤ): Θα λάβουμε δραστικά μέτρα σε περίπτωση αύξησης του πληθωρισμού στην ΕΕ
Η πρόσφατη έκθεση της ΕΚΤ προβλέπει οτι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί στο 1,8%. με το στόχο της ΕΚΤ να είναι μόλις κάτω από 2%
Την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να λάβει δραστικά μέτρα στην περίπτωση που ο πληθωρισμός στην ΕΕ υπερβεί τα όρια, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Luis De Guindos.
Όπως αναφέρει σε δηλώσεις του στο Bloomberg ο πρώην ισπανός υπουργός Οικονομικών «σε αυτή την περίπτωση οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής θα λάβουν μέτρα ώστε να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός», αν και δεν θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί ακόμα.
«Αν κοιτάξετε τα δεδομένα που υπάρχουν στις μελέτες από τους επαγγελματίες θα διαπιστώσετε ότι οι εκτιμήσεις γύρω από αυτό παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα».δήλωσε ο Luis De Guindos σε συνέντευξή του στην Ιταλική Corriere della Sera.
«Ας δούμε όμως τι θα γίνει. Νομίζω ότι το σημαντικό είναι ότι είμαστε εντελώς προετοιμασμένοι για να αντιδράσουμε αν χρειαστεί. Θα έχουμε αρκετό χρόνο για να μάθουμε στο μέλλον αν πράγματι χρειαζεται».
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, «οι εκτιμήσεις των επενδυτών για την αύξηση του πληθωρισμού στο μέλλον συγκρατήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα κι αυτό το μήνα, μετά και την δέσμευσης της ΕΚΤ ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ» υπογραμμίζοντας ότι αν και «η ΕΚΤ έχει περιθώριο να μειώσει επιπλέον τα επιτόκια ή να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων, αυτό αποτελεί κρίσιμο σημείο καθώς υπονομεύει την αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας και αποδυναμώνει την ικανότητά της να αποκαθιστά τη σταθερότητα των τιμών».
Η πρόσφατη έκθεση της ΕΚΤ για τις προβλέψεις σχετικά με τον πληθωρισμό, που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο, εκτιμά ότι θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα για τα επόμενα δύο χρόνια. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα κυμανθεί στο 1,8%. με το στόχο της ΕΚΤ να είναι μόλις κάτω από 2%.
Ο Guindos δήλωσε ότι η τρέχουσα νομισματική πολιτική - εχει δεσμευτεί να διατηρήσει τα επιτόκια στα σημερινά χαμηλά επίπεδα, τουλάχιστον μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2020- αλλά αν υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση, τότε θα αντιδράσουμε».
Κάλεσε μάλιστα τις κυβερνήσεις της ΕΕ να χρησιμοποιήσουν τη δημοσιονομική πολιτική και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να ενισχύσουν την οικονομία.
Ζήτησε επίσης από την Ιταλία, η οποία έχει επανειλημμένα συζητήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση τους δημοσιονομικούς της στόχους να κάνει σαφείς τους στόχους της στους ευρωπαίους εταίρους της και να αποφύγει οποιαδήποτε συζήτηση για παράλληλα νομίσματα, όπως τα αποκαλούμενα mini-BOTs.
«Αυτή η ιδέα της συζήτησης για τα mini-BOTs είναι ένα λάθος. Η χειρότερη συνέπεια αυτής της απόφασης είναι ότι καταστρέφει την εμπιστοσύνη» κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης