Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία μέχρι να αποκτήσει πρόσβαση στα κοιτάσματα της Κύπρου, οι ΗΠΑ γνώριζαν - Προς επιβολή μέτρων 20-21/6

Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία μέχρι να αποκτήσει πρόσβαση στα κοιτάσματα της Κύπρου, οι ΗΠΑ γνώριζαν - Προς επιβολή μέτρων 20-21/6
Η Τουρκία κλιμακώνει την προκλητικότητα της με ένα απώτερο στόχο να καταστεί μέρος των διαπραγματεύσεων για τα κοιτάσματα της Κύπρου.
(upd11) Το σχέδιο των Τούρκων και του προέδρου Rejep Tayip Erdogan έχει ξεδιπλωθεί εδώ και καιρό, θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση στα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Κύπρο και εν συνεχεία να στρέψουν το ενδιαφέρον τους σε ορισμένα σημεία του Αιγαίου.
Η Τουρκία κλιμακώνει την προκλητικότητα της με απώτερο στόχο να καταστεί μέρος των διαπραγματεύσεων για τα κοιτάσματα της Κύπρου.
Οι Τούρκοι αποκλείστηκαν από όλες τις φάσεις των διαπραγματεύσεων και γεωτρήσεων.
Η Κύπρος συνεχίζει να αποτελεί άλυτο πρόβλημα με μεγάλη ευθύνη της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.
Ο Erdogan και οι Τούρκοι αξιωματούχοι με βάση πληροφορίες ήδη από τις αρχές του 2019 είχαν ενημερώσει τις ΗΠΑ ότι θα επιδιώξουν την παρουσία τους στα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Οι αναφορές ορισμένων εδώ στην Ελλάδα ότι όλη αυτή η κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία εξυπηρετεί τον Τσίπρα για να κλείσει την ψαλίδα με την ΝΔ είναι τουλάχιστον ανόητο καθώς εδώ και πολλούς μήνες η Τουρκία σχεδιάζει τις κινήσεις στο θαλάσσιο τερέν των στρατηγικών της συμφερόντων.
Ωστόσο η ευθύνη της ελληνικής πλευράς είναι ότι επιχείρησε να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τους Τούρκους αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ελλάδα θα κατανοήσει την παρουσία της Τουρκίας στις γεωτρήσεις.
Οι Τούρκοι αισθάνονται αποκλεισμένοι και αντί να έχουν διαμορφώσει μια πολιτική φιλική προς τις όμορες χώρες προκαλούν.
Η στάση των Τούρκων θα φέρει κυρώσεις από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 20 και 21 Ιουνίου 2019.
Το πιθανότερο σενάριο πάντως είναι να υπάρξει επίσημο ανακοινωθέν από την ΕΕ που θα καταδικάζει την προκλητικότητα των Τούρκων και ταυτόχρονα θα προϊδεάζει για μέτρα τα οποία μπορεί να εξαγγελθούν αλλά να τελούν υπό αιρέσεις για να εφαρμοστούν.
Η Τουρκία ήδη από τα τέλη του 2018 και ειδικά αρχές 2019 σχεδιάζει τα βήματα της στην Κύπρο και στο Αιγαίο.
Το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Fatih (Κατακτητής) φέρεται να έχει ξεκινήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ στα δυτικά της Πάφου.
Επίσης δεύτερο γεωτρύπανο το Γιαβούζ που κατευθυνόταν προς την Μαύρη θάλασσα πήρε εντολές να κατευθυνθεί προς την Κύπρο.
Οι Τούρκοι τις τελευταίες εβδομάδες έχουν πυκνώσει τις προκλητικές τους δηλώσεις και η στρατηγική αυτή είναι απόρροια ενός σχεδίου τεχνικής έντασης…ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν τις γεωτρήσεις και εκεί να μετρήσουν τις διεθνείς αντιδράσεις.  
Το βασικό ερώτημα είναι εάν η Τουρκία είναι έτοιμη για θερμό επεισόδιο και όπως όλα δείχνουν όχι δεν είναι έτοιμη.
Ο Erdogan μπορεί να δηλώνει ότι το προσωπικό του Fatih θα διασφαλιστεί από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις (ακόμα και σήμερα Δευτέρα 17/6 υποστήριξε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν πρόκειται να συλλάβουν κανέναν και ότι η Τουρκία συνεχίζει τις ενέργειες της στην ΑΟΖ της) αλλά στην πράξη ούτε η Τουρκία είναι έτοιμη για θερμό επεισόδιο.
Ο αμερικανικός παράγοντας πάντως εδώ και εβδομάδες προειδοποιεί ότι προσπαθεί να αποτρέψει πολεμική σύρραξη μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.
Οι δηλώσεις αυτές δεν ήταν τυχαίες, γνώριζαν οι αμερικανοί τα τουρκικά σχέδια για ξεκινήσουν γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η Κύπρος παρά τα ιστορικά προβλήματα με την Τουρκία βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση ως προς την στάση των Ευρωπαίων αλλά μειονεκτική ως προς τα σχέδια των Τούρκων.
Η Τουρκία δεν θα αποχωρήσει από την περιοχή εάν δεν πάρει διαβεβαιώσεις ότι θα έχει ρόλο σε κάποιες γεωτρήσεις.
Προσπαθούν οι τούρκοι με «ανατολίτικες μαγκιές» να επιβληθούν σε μια άκρως ευαίσθητη περιοχή.


Τι προηγήθηκε

Οι ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα βρέθηκαν στο επίκεντρο έκτακτης συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, το οποίο συγκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου την Κυριακή (16/6/2019) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στον απόηχο των πληροφοριών πως η Άγκυρα ξεκίνησε τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Αντικείμενο της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ ήταν η αξιολόγηση της κατάστασης και ο συντονισμός των ενεργειών, σε συνέχεια των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ Αθήνα και Λευκωσία συντονίζουν τις επόμενες διπλωματικές κινήσεις τους.
Μάλιστα ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, τόνισε πως Ελλάδα και Κύπρος προτίθενται να ζητήσουν από την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, εάν επιβεβαιωθεί η διενέργεια γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.
Με την  Κυπριακή Δημοκρατία συνδιαμορφώνουμε τις επόμενες κινήσεις μας, τόνισε ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.
Όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες είναι απόλυτα ασφαλείς και έτσι θα πρέπει να αισθάνονται, σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Όποιος παραβιάζει τα δικαιώματα κράτους - μέλους της ΕΕ, όποιος παραβιάζει τα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας να γνωρίζει πως θα έχει κυρώσεις, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην Άγκυρα.
Ο κ. Τσίπρας συνεχίζοντας, υπερτόνισε πως ο ρόλος της Ελλάδας στο διεθνές πλαίσιο είναι αναβαθμισμένος μετά και τη Συμφωνία των Πρεσπών και έχει διαμορφώσει ισχυρές συμμαχίες και ερείσματα.
Επίσης έστειλε μήνυμα και στο εσωτερικό της χώρας καλώντας τους πολίτες να απορρίψουν την κινδυνολογία, που όπως είπε, είναι ένδειξη αδυναμίας.
Αναφερόμενος μάλιστα στην επικοινωνία που είχε - κατά τη διάρκεια του ΚΥΣΕΑ - με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, σημείωσε ότι συζήτησαν την από κοινού συνδιαμόρφωση των βημάτων που θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο της ΕΕ, στην οποία συμμετέχουν και οι δύο χώρες.
Συμφωνήσαμε, είπε ο πρωθυπουργός, να κινηθούμε το επόμενο διάστημα ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος, την επόμενη εβδομάδα, η σύνοδος κορυφής να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις, ακόμα και την υιοθέτηση κυρώσεων εάν επιβεβαιωθεί ότι έγινε γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Αιχμές Μητσοτάκη για ΚΥΣΕΑ - Απολύτως επιβεβλημένο Ελλάδα και Κύπρος να ζητήσουν από την ΕΕ κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Την θέση ότι εφόσον η Τουρκία συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, Ελλάδα και Κύπρος είναι επιβεβλημένο να ζητήσουν από την ΕΕ την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας διατύπωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης.
«Εδώ και μήνες η Τουρκία, δείχνει απόλυτη περιφρόνηση στο Διεθνές Δίκαιο.
Παραβιάζει συστηματικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Εφόσον υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση τέτοιων ενεργειών, είναι απολύτως επιβεβλημένο, Ελλάδα και Κύπρος, να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας.
Είναι αναγκαίο, σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, να υπάρχει εθνική ενότητα και αποφασιστικότητα.
Όμως, σε καμία περίπτωση, η κρισιμότητα της κατάστασης δεν δικαιολογεί την ανεύθυνη δραματοποίηση της.
Σύγκληση κυβερνητικών οργάνων εντός του Σαββατοκύριακου, του Αγίου Πνεύματος, δεν ωφελεί την εθνική στάση και την εθνική γραμμή, την οποία πρέπει όλοι να τηρήσουμε» υποστήριξε ο κ.Μητσοτάκης.

ΕΕ: Παράνομες οι γεωτρήσεις της Τουρκίας - Παγώνουν οι συνομιλίες για την τελωνειακή ένωση

Το σενάριο να «παγώσει» τις συνομιλίες για την τελωνειακή ένωση με την Τουρκία εξετάζει η ΕΕ, η οποία εκφράζει τις βαθιές ανησυχίες της για τις πληροφορίες που θέλουν την Άγκυρα να έχει προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Σε κοινό ανακοινωθέν που αναμένεται να εκδοθεί εντός της ημέρας, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ που συνέρχονται στο Λουξεμβούργο, θα αναφέρουν ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εκφράζουν τη βαθιά ανησυχία τους για τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και δεσμεύονται να απαντήσουν με τον κατάλληλο τρόπο και σε πνεύμα απόλυτης αλληλεγγύης με την Τουρκία.
Στο κείμενο αυτό η ΕΕ θα καταδικάζει τις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, θα επαναλαμβάνει ότι η Τουρκία εξακολουθεί να απομακρύνεται από την ΕΕ και θα επαναλαμβάνουν ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο και ότι δεν πρόκειται να ανοίξει ή να κλείσει οποιοδήποτε άλλο ενταξιακό κεφάλαιο.
Παράλληλα θα υπογραμμίζεται ότι δεν προβλέπεται να υπάρξει καμία άλλη ενέργεια για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας.
Σημειώνεται πως ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Κύπριος ομόλογος του Ν. Χριστουδουλίδης θα συμμετάσχουν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε προκειμένου να ενημερώσουν τους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τις προκλητικές τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.


Προδρόμου (κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρου): Θαλάσσια εισβολή της Τουρκίας, είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα

Για θαλάσσια εισβολή της Τουρκίας έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Πρόδρομος Προδρόμου αναφερόμενος στις πληροφορίες που θέλουν την Τουρκία να έχει αρχίσει τις γεωτρήσεις εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Προδρόμου υποστήριξε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σε πλήρη ετοιμότητα, επισημαίνοντας ότι η Λευκωσία έχει στη διάθεση της διπλωματικά και νομικά μέσα.
«Όλο αυτό το τελευταίο διάστημα υπάρχουν συνεχείς πληροφορίες, κάποτε συγκρουόμενες πληροφορίες.
Υπάρχουν δηλώσεις Τούρκους αξιωματούχων.
Τώρα τις τελευταίες ημέρες, τις τελευταίες ώρες φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες πληροφορίες για μεταφορά κάποιων υλικών που είναι σαν να δείχνουν ότι γίνεται όντως γεώτρηση.
Βεβαίως δεν είναι από εμάς που θα έχετε την επιβεβαίωση ή όχι.
Δεν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε έγκυρα για αυτό το θέμα.
Σημασία όμως έχει ότι η γεώτρηση η οποία έχει επίσημα ανακοινωθεί από την τουρκική κυβέρνηση είναι μια κλιμάκωση, ένα περαιτέρω βήμα σε αυτή την κατάφωρη παραβίαση που ζούμε εδώ και καιρό.
Αλλά ακόμη και χωρίς γεώτρηση η στάση της Τουρκίας συνιστά μία παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Μία επίθεση εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας» υποστήριξε ο κ.Προδρόμου, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει τα περί νέας εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο, είπε ότι «είναι ενός είδους επέμβαση».
«Αν θέλετε να το πούμε εισβολή είναι εισβολή στην θάλασσα.
Το πρόβλημα είναι ότι η Τουρκία όντως απομονωμένη από τους ενεργειακούς σχεδιασμούς αυτοαπομονώθηκε γιατί δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.
Δεν έχει προσχωρήσει στην Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, μία συνθήκη που από το 1982 διέπει το δίκαιο της θάλασσας.
Αυτοσχεδιάζει και αυθαιρετεί.
Αποφασίζει τι είναι δικά της νερά.
Την Κυπριακή Δημοκρατία δεν την αναγνωρίζει» υποστήριξε ο κ.Προδρόμου.
Ερωτηθείς ποια μέτρα εξετάζεται να λάβει η Λευκωσία ο κ. Προδρόμου υπογράμμισε ότι «από καιρό τώρα έχει προετοιμαστεί η κυπριακή κυβέρνηση».
«Είναι γνωστό ότι τα μέσα τα οποία διαθέτουμε είναι διπλωματικά και νομικά και σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση αλλά και με μία σειρά από στοχευμένες ενέργειες τόσο προς την Ε.Ε. κυρίως αλλά και προς άλλες κατευθύνσεις σε όλη την διεθνή κοινότητα.
Δεν είναι τυχαίο για παράδειγμα ότι οι ΗΠΑ έχουν απερίφραστα καταδικάσει την τουρκική στάση αλλά και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Είχαμε βέβαια και στο μεσοδιάστημα τις ευρωπαϊκές εκλογές που είχαν τραβήξει το ενδιαφέρον.
Ήταν μια μεταβατική περίοδος όμως τις προηγούμενες ημέρες στην Σύνοδο των MED7 υπήρξε μία πολύ ισχυρή διακήρυξη με αναφορές που καταδικάζουν την Τουρκία, την καλούν να τερματίσει αυτή την δραστηριότητα όπως και παλαιές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ήδη η Κυπριακή Δημοκρατία έχει περάσει σε κάποια νομικά μέτρα εκδίδοντας ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης εναντίον φυσικών και νομικών προσώπων, είτε είναι εταιρείες είτε είναι επαγγελματίες, τα οποία ενέχονται σ’ αυτές τις τουρκικές δραστηριότητες.
Αυτή η διαδικασία τρέχει.
Μάλιστα και φαίνεται ότι αποτελεί κάποιου είδους αποτρεπτικό μέτρο γιατί αν μη τι άλλο έσπευσε η Τουρκία να ανακοινώσει ότι θα κάνει το αντίστοιχο πράγμα που δεν ισχύει γιατί δεν υπάρχει κάποιου είδους παραβίαση ή επίθεση από κυπριακής πλευράς». είπε ο κ.Προδρόμου.
Παράλληλα ο κ.Προδρόμου τόνισε ότι η Λευκωσία επιχειρεί να ενεργοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στην διάθεση της.
«Τα ευρωπαϊκά εντάλματα με βάση την έννομη τάξη εκτελούνται.
Δεν είμαστε εμείς που θα τους συλλάβουμε.
Όπως η κυπριακή δημοκρατία ανταποκρίνεται όταν υπάρξουν τέτοια αιτήματα έτσι και τα άλλα κράτη σε έναν σύννομο και πολιτισμένο κόσμο αυτό κάνουν.
Η Τουρκία διαρκώς επιχειρηματολογεί εντελώς εκτός του διεθνούς δικαίου.
Σημασία έχει ότι προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε όλα τα μέσα» τόνισε ο κ.Προδρόμου.

Στην Τουρκία ελληνική αντιπροσωπεία για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Εν μέσω αυτού του κλίματος και της αυξανόμενης έντασης στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ ελληνική αντιπροσωπεία μεταβαίνει σήμερα Δευτέρα 17/6 στην Τουρκία προκειμένου να συνεχίσει τις συζητήσεις τεχνικού επιπέδου με την αντίστοιχη τουρκική, για τον προσδιορισμό δραστηριοτήτων και ενεργειών υλοποίησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Αυτό ανακοίνωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, επισημαίνοντας πως η ελληνική αποστολή θα παραμείνει στην Τουρκία έως τις 22 Ιουνίου.
Σημειώνεται πως απώτερος στόχος των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είναι η πρόληψη και αποφυγή αδικαιολόγητων εστιών έντασης κατά τη διεξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων.
Αυτός είναι ο δεύτερος γύρος συζητήσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών Ελλάδας – Τουρκίας, καθώς οι πρώτες συνομιλίες είχαν πραγματοποιηθεί από τις 20 έως τις 24 Μαΐου και όπως είχε αναφερθεί, είχαν διεξαχθεί σε πολύ καλό κλίμα.
Πλέον και με την ελληνική και κυπριακή πλευρά να φέρονται αποφασισμένες να ζητήσουν από την ΕΕ ακόμα και την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για τις ενέργειες της στην κυπριακή ΑΟΖ, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πώς θα εξελιχθούν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Τουρκικά ΜΜΕ για συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ: Τα λόγια του Erdogan φόβισαν την Αθήνα

Ευρεία δημοσιότητα έτυχε στα τουρκικά ΜΜΕ η έκτακτη σύγκλιση του ΚΥΣΕΑ και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος υποστήριξε ότι Ελλάδα και Κύπρος θα ζητήσουν την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας εφόσον επιβεβαιωθεί ότι η Τουρκία προχώρησε πράγματι σε γεώτρηση εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Αναφερόμενη στην πρόθεση αυτή της Αθήνας και της Λευκωσίας, η τουρκική εφημερίδα Hurriyet κάνει λόγο για «αντίδραση μέσω ΕΕ από Ελλάδα κατά Τουρκίας» και για «αίτημα σκάνδαλο», επισημαίνοντας ότι ο «Πορθητής» προκάλεσε ανησυχία στην Αθήνα.
Από την πλευρά του το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV αναφέρει ότι «ο Τσίπρας έβαλε στο στόχαστρο την Τουρκία» ενώ η εθνικιστική εφημερίδα Yeni Akit αναφερόμενη στη σύγκλιση του ΚΥΣΕΑ υπογραμμίζει ότι «τα λόγια του Erdogan φόβισαν την Αθήνα».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η ιστοσελίδα Haber7, η οποία υποστηρίζει ότι «μετά τα λόγια του Erdogan, η Αθήνα κινητοποιήθηκε».
Σημειώνεται πως σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Erdogan υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, αναφέροντας μάλιστα πως η Τουρκία θα προστατεύσει με όλη της τη δύναμη τα πλοία  που μετέχουν στις έρευνες πετρελαίου.
«Όποιος προσπαθήσει οτιδήποτε εναντίον των πλοίων μας στην ανατολική Μεσόγειο να γνωρίζει ότι θα είμαστε εκεί και ότι οι ναυτικές και αεροπορικές μας δυνάμεις θα εργαστούν για να τα προστατεύσουν», είπε ο Erdogan, αν και αυτό που κινητοποίησε την Αθήνα ήταν οι πληροφορίες περί έναρξης των γεωτρήσεων του «Πορθητή» εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Η έναρξη των γεωτρήσεων

Νωρίτερα, πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας επιβεβαίωνε τις ανησυχίες, κάνοντας λόγο για μεταφορά από τουρκικά πλοία στο γεωτρύπανο «Fatih» τσιμέντου και λάσπης, που συνιστά ένδειξη ότι έχει ξεκινήσει γεώτρηση.
Τα υλικά αυτά χρησιμοποιούνται για σκοπούς της γεώτρησης και θεωρούνται απαραίτητα για τη διενέργειά της.
Την ίδια ώρα το State Department χαρακτηρίζει προκλητικό βήμα, που θα αυξήσει την ένταση, τις τουρκικές δραστηριότητες στην περιοχή.
Τουρκικές πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται αναφέρουν πως το γεωτρύπανο έχει φθάσει πέραν των 2.000 μέτρων.
Η κίνηση αυτή όπως και η κάθοδος, εντός Ιουλίου, του δεύτερου γεωτρύπανου, του «Γιαβούζ», δείχνουν πως οι τουρκικοί σχεδιασμοί όχι μόνο βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά θα φθάσουν μέχρι τέλους, εκτός και εάν η Άγκυρα εξαναγκαστεί να υποχωρήσει.

Ναυτική βάση στα κατεχόμενα

Ήδη για τη γεώτρηση αξιοποιούνται τουρκικά λιμάνια ενώ αναζητείται τρόπος να χρησιμοποιούνται και υποδομές στα κατεχόμενα.
Τουρκικές δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως ομάδα από την Τουρκία μετέβη στην κατεχόμενη Κύπρο με στόχο να εξετάσει επί τόπου τις δυνατότητες για αξιοποίηση υποδομών ή και κατασκευής τους.
Αυτό που γίνεται λόγος με βάση τα όσα μεταδίδονται είναι για κατασκευή ναυτικής βάσης.
Θέμα που είχε βρεθεί στο προσκήνιο και στο παρελθόν.
Την ίδια ώρα που επανέρχεται για μια ακόμη φορά και το θέμα της λειτουργίας του παράνομου αεροδρομίου στο κατεχόμενο Λευκόνοικο.
Σε ό,τι αφορά την κυπριακή ΑΟΖ είναι προφανές πως σε αυτή τη φάση οι γεωτρήσεις αφορούν την περιοχή δυτικά της Κύπρου, στο σημείο στο οποίο βρίσκεται από την 4η Μαΐου ο «Fatih», και η δεύτερη στον κόλπο της κατεχόμενης Καρπασίας, όπου θα σταλεί το «Γιαβούζ» τον Ιούλιο.
Δεν υπάρχουν ενδείξεις για τρίτη κίνηση σε αυτή τη φάση.
Εάν, όμως, υπάρξει αυτή θα γίνει νοτίως της Κύπρου.
Σημειώνεται συναφώς ότι ο λεγόμενος αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών  στα κατεχόμενα, Kudret Ozersay, είχε προτείνει στο καθεστώς Erdogan όπως δοθεί προτεραιότητα σε γεωτρήσεις νοτίως της Κύπρου, εισήγηση που δεν έγινε αποδεκτή επί του παρόντος.
Ο Ozersay, είχε αναφέρει, μάλιστα, για να δείξει πόσο κοντά θα είναι σε θαλασσοτεμάχια που έχουν αδειοδοτηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, ότι «θα χαιρετιόμαστε από τις πλατφόρμες».
Ξένες διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως τα μηνύματα που δέχονται από την Άγκυρα είναι πως έχουν εισβάλει στην κυπριακή ΑΟΖ «για να μείνουν».
Στην περίπτωση κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προχωρήσει σε απόφαση που θα περιλαμβάνει κυρώσεις, έστω και κλιμακωτές, τότε η Άγκυρα θα αποθρασυνθεί και θα είναι εκτός ελέγχου. Θα προβαίνει σε ενέργειες που θα εδραιώνει την παράνομη παρουσία της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Γεωτρύπανο και στο Καστελόριζο;

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις και εκφράζονται φόβοι ότι η Τουρκία θα στείλει γεωτρύπανο στην περιοχή του Καστελόριζου.
Εάν αυτό γίνει θα έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα καθώς δεν έχουν προηγηθεί σεισμικές έρευνες στην περιοχή.
Εκτός κι εάν προηγηθεί το «Μπαρμπαρός».
Η αποστολή του γεωτρύπανου, ή και του ερευνητικού σκάφους, εκ των πραγμάτων θα προκαλέσει κρίση καθώς αναμένεται αντίδραση της Αθήνας.
Αυτό θεωρείται πιθανό σενάριο, για να σύρει η Τουρκία την Ελλάδα και την Κύπρο σε μια συζήτηση πακέτο.
Το θέμα της έκδοσης ενταλμάτων δεν έχει τελειώσει.
Οι έρευνες για νέα πρόσωπα που εμπλέκονται στον «Fatih» και το «Μπαρμπαρός» συνεχίζονται.
Το θέμα είναι η εκτέλεση των ενταλμάτων και αυτό αναμένεται να γίνει όταν κάποιοι θα μεταβούν σε χώρες εκτός Τουρκίας.
 
Erdogan: Θα προστατεύσουμε τα πλοία μας - Οι Ελληνοκύπριοι θα γλείφουν τις παλάμες τους
 
Τη διαβεβαίωση, πως η Τουρκία θα προστατεύσει με όλη της τη δύναμη τα πλοία  που μετέχουν στις έρευνες πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο, Recep Tayyip Erdogan μιλώντας στη συνέλευση του τουρκικού συμβουλίου εξαγωγών στην Κωνσταντινούπολη.
«Όποιος προσπαθήσει οτιδήποτε εναντίον των πλοίων μας στην ανατολική Μεσόγειο να γνωρίζει ότι θα είμαστε εκεί και ότι οι ναυτικές και αεροπορικές μας δυνάμεις θα εργαστούν για να τα προστατεύσουν», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.
Αναφέρθηκε επίσης  με προκλητικό τρόπο στην πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας όσον αφορά τη σύλληψη του πληρώματος των τουρκικών πλοίων, δηλώνοντας:
«Λένε ότι έδωσαν οδηγίες να συλλάβουν τα πληρώματα των τουρκικών πλοίων στην ανατολική Μεσόγειο.
Δεν θα το πετύχετε, θα γλείφετε μόνο την παλάμη σας», είπε χαρακτηριστικά.
Η Τουρκία έχει επιλέξει την πορεία του αγώνα για τα δικά της συμφέροντα και δεν είναι ικανοποιημένη με το να παρακολουθεί αθόρυβα τις εξελίξεις, επισήμανε ο πρόεδρος της Τουρκίας.
Νωρίτερα ο Erdogan επιστρέφοντας από το Τατζικιστάν και συνομιλώντας με δημοσιογράφους, υπογράμμισε, πως η Τουρκία θα αρχίσει να προμηθεύεται τους πυραύλους S-400 από τη Ρωσία μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου 2019.
«Συζητήσαμε το θέμα των S-400 με τη Ρωσία και σε μεγάλο βαθμό έχει διευθετηθεί» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, κατά την επιστροφή του από μία επίσκεψη στο Τατζικιστάν.
«Νομίζω ότι (οι πύραυλοι) θα αρχίσουν να καταφθάνουν μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου» πρόσθεσε ο Erdogan.
Κάνοντας αναφορά στον Γάλλο πρόεδρο, o oποίος προ ημερών εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη του στην Κύπρο και δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην οικονομική ζώνη της Κύπρου, ο Erdogan έσπευσε να απαντήσει ότι ο  «ο κ. Macron είναι ατζαμής.
Δεν έχει συνηθίσει τα καθήκοντα του και μάλλον θα περάσει καιρός μέχρι να συνηθίσει».
Σύμφωνα με τον ο Erdogan, δικαίωμα να μιλούν στην ανατολική Μεσόγειο έχουν όσοι έχουν δικαίωμα να μιλήσουν και διερωτήθηκε «από πού προέκυψε το δικαίωμα της Γαλλίας να μιλάει για την ανατολική Μεσόγειο;
Έχει ακτές εκεί;».

State Department: Ιδιαίτερα προκλητικό βήμα οι τουρκικές γεωτρήσεις - Κίνδυνος για αύξηση της έντασης στjην περιοχή

Νωρίτερα το bankingnews.gr έγραφε: «Ιδιαίτερα προκλητικό» βήμα, το οποίο θα αυξήσει την ένταση στην περιοχή χαρακτηρίζει το State Department την τοποθέτηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μ. Cavusoglu, στις αρχές Μαΐου, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι έχει ξεκινήσει η Άγκυρα τη διαδικασία για τη διεξαγωγή των παράνομων γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Την βαθιά ανησυχία της Ουάσινγκτον για τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Cavusoglu εξέφρασε απαντώντας σε ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, υπενθυμίζοντας και την σχετική ανακοίνωση  με την οποία το State Department καλεί την Άγκυρα να ακυρώσει την απόφαση της για την διεξαγωγή των παράνομων γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του State Department ανέφερε ότι «όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος στην δήλωση που έκανε στις 6 Μαΐου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας που αφορούν την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία αξιώνει η Κυπριακή Δημοκρατία ως Αποκλειστική Οικονομικής της Ζώνη.
 «Αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα προκλητικό και δημιουργεί τον κίνδυνο για την αύξηση της έντασης στην περιοχή», καταλήγει.

Κρίσιμη η συνάντηση Trump - Erdogan

Καθοριστική αναμένεται να είναι η συνάντηση του Erdogan με τον Αμερικανό ομόλογό του, Donald Trump στο περιθώριο της Συνόδου των G20 (28-29 Ιουνίου) στην Οσάκα της Ιαπωνίας.
Η Τουρκία καλλιεργεί προσδοκίες, πως για το θέμα μπορεί να υπάρξει συνάντηση σε επίπεδο κορυφής, καθώς στις εργασίες της Συνόδου θα πάρει μέρος και ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin.
Διπλωματικές πηγές εκτιμούν, πως μέχρι τότε η Άγκυρα θα αποφύγει να οδηγήσει τη σύγκρουση στα άκρα.
Σημαντικό ρόλο για τις αποφάσεις Erdogan αναμένεται να διαδραματίσει και το αποτέλεσμα των επαναληπτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη ενώ πριν από τη συνάντηση Trump – Erdogan το θέμα των  S-400 αναμένεται να συζητηθεί στη συνάντηση του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Hulusi Akar με τον Αμερικανό ομόλογό του, Patrick Shanahan στην υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 25 και 26 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.
Σε διαφορετική περίπτωση θα σταματήσει η προετοιμασία για την παράδοση των μαχητικών F-35.

Επικίνδυνο το διάστημα, μετά την 29η Ιουνίου

Το διάστημα μετά τις 29 Ιουνίου και ειδικά εφόσον έχει επέλθει η ρήξη ανάμεσα σε Αμερικανούς και Τούρκους, θεωρείται από διπλωματικές πηγές ως το πλέον επικίνδυνο για την Ελλάδα.
Ένας λόγος είναι ότι ο Erdogan, που θα βρεθεί υπό την πίεση αμερικανικών οικονομικών αλλά και στρατιωτικών κυρώσεων (π.χ. διακοπή παράδοσης ανταλλακτικών για τα οπλικά συστήματα), θα πρέπει να κάνει μία αποφασιστική κίνηση για να αποκαταστήσει το πληγωμένο γόητρό του στο εσωτερικό.
Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η Τουρκία να προχωρήσει και σε κάποια επιθετική ενέργεια στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και στην περιοχή του Καστελόριζου, κάτι που θα καθιστούσε  αναγκαία την ελληνική απάντηση με όποιες συνέπειες θα έχει αυτό για την κλιμάκωση της κρίσης.
Διπλωματικές πηγές θεωρούν μία κίνηση του Erdogan κατά της Κύπρου και της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο ως ένα πολύ πιθανό σενάριο, αφού η εναλλακτική της εκδήλωσης μίας επιθετικής πρωτοβουλίας στη Συρία είναι σαφώς πιο δύσκολη για τους Τούρκους, αφού κινδυνεύουν απευθείας απέναντι στους Αμερικανούς (στην περιοχή του Ευφράτη), είτε να έλθουν σε ρήξη με τους Ρώσους (στο Ιντλίμπ).
Ένα στοιχείο που καθιστά αυτή την ενέργεια πιθανή είναι ότι οι ακραίοι εθνικιστικοί και αντιδυτικοί κύκλοι στην Τουρκία, που έχουν ισχυρά ερείσματα πλέον στο στράτευμα, θεωρούν πως οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την Ελλάδα και την Κύπρο για να πλήξουν τα τουρκικά συμφέροντα και βλέπουν μία κίνηση σε βάρος της Αθήνας ως «αντίποινα στην Ουάσινγκτον».
Αν εκδηλωθεί η τουρκική επιθετικότητα είναι πολύ πιθανό να συμβεί στο διάστημα μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και έως ότου αναλάβει πλήρως η νέα ελληνική κυβέρνηση.

Σαρώνουν τα πάντα στο Αιγαίο

Τις τελευταίες ημέρες οι Τούρκοι καταγράφουν με τα κατασκοπευτικά αεροσκάφη όλες τις κινήσεις του ελληνικού Στόλου, που έχει αναπτυχθεί στο Αιγαίο για προγραμματισμένη άσκηση.
Η Τουρκία έχει δείξει από τις αρχές του χρόνου τις διαθέσεις της.
Από την 1η Ιανουαρίου έχουν καταγραφεί 32 υπερπτήσεις, με το Φαρμακονήσι και τις Οινούσσες να έχουν την πρωτιά.
Τις προηγούμενες ημέρες οι παραβιάσεις ξεπέρασαν κάθε όριο, καθώς την Τρίτη (11/6) έφτασαν τις 99.
Πηγές του ΓΕΕΘΑ εκτιμώντας την κατάσταση, αναφέρουν ότι, πρόκειται για ενέργειες που δείχνουν ότι, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα και αυτό δεν πρέπει να το υποτιμούμε».
Σε ό, τι αφορά το «ιππικό», δηλαδή την αμερικανική παρέμβαση την οποία πολλοί υπολογίζουν, επιτελείς του ΓΕΕΘΑ είναι κατηγορηματικοί και σύμφωνοι με τη γραμμή Αποστολάκη:
«Μέχρι να υπάρξει οποιαδήποτε παρέμβαση, θα είμαστε μόνοι μας και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ».

Διαψεύδει το υπουργείο Άμυνας τα περί μεταφοράς στρατού στα νησιά του Αιγαίου

Διαψεύδει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δημοσιεύματα περί έκτακτης ενίσχυσης νησιών του Αιγαίου με στρατεύματα, λόγω της έντασης στις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία.   
«Πρόσφατα δημοσιεύματα ιστοσελίδων, σύμφωνα με τα οποία ελληνικά στρατεύματα μεταφέρθηκαν εκτάκτως σε νήσους του Ανατολικού Αιγαίου, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», αναφέρει το υπουργείο Άμυνας.
«Η επιχειρησιακή διάταξη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι η συνήθης.
Οι όποιες μετακινήσεις έγιναν, εκτελέστηκαν στο πλαίσιο της άσκησης ‘’ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2019’’ η οποία περατώθηκε την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Διακήρυξη της ΕΕ για Αιγαίο και Κύπρο δεν έχει καμία αξία για εμάς

Απορρίπτει η Τουρκία την Διακήρυξη της Συνόδου των χωρών του Νότου περί καταπάτησης του Διεθνούς Δικαίου στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, σύμφωνα με το Τουρκικό πρακτορείο Anadolu, που επικαλείται ανακοίνωση του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Η κοινή διακήρυξη της ΕΕ από τη Μάλτα αντικατοπτρίζει τις εθνικές θέσεις της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης, που δεν συμμορφώνονται με τις αρχές του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού ή τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Για το λόγο αυτό για εμάς δεν έχει καμία αξία, επιρροή ή επίδραση» αναφέρει το Τουρκικό υπουργείο.
και υπογραμμίζει πως «η διακήρυξη αυτή είναι ένα ακόμη παράδειγμα για το πώς η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι κάνουν κατάχρηση της ένταξής τους στην ΕΕ, ενώ κάποιες χώρες της ΕΕ είναι υποχείρια τους».
«Η ΕΕ και οι χώρες της δεν μπορούν να είναι αμερόληπτες και αξιόπιστοι παράγοντες στην επίλυση του Κυπριακού» καταλήγει το Τουρκικό ΥΠΕΞ.
Η 6η Διάσκεψη Κορυφής της Νότιας ΕΕ, διεξήχθη στη Μάλτα την Παρασκευή με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS