Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Σφοδρά πυρά Yildirim – Imamoglu στο ιστορικό debate ενόψει των εκλογών της 23ης Ιουνίου

Τουρκία: Σφοδρά πυρά Yildirim – Imamoglu στο ιστορικό debate ενόψει των εκλογών της 23ης Ιουνίου
Μεγάλης κρισιμότητας οι επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη για τον πρόεδρο Erdogan
Σφοδρά φραστικά πυρά αντάλλαξαν κατά τη διάρκεια του χθεσινού ιστορικού τρίωρου debate οι υποψήφιοι για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης Binali Yildirim και Ekrem Imamoglu ενόψει των εξαιρετικά κρίσιμων επαναληπτικών εκλογών για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης που είναι προγραμματισμένες για τις 23 Ιουνίου.
Το αποτέλεσμα των εκλογών του περασμένου Μαρτίου, κατά τις οποίες επικράτησε ο Ekrem Imamoglu, ακυρώθηκε κατόπιν ενστάσεων και καταγγελιών του ΑΚΡ για παρατυπίες και δόθηκε εντολή από το ανώτερο εκλογικό συμβούλιο οι εκλογές να επαναληφθούν.
Η νίκη του Imamoglu και η ήττα του Yildirim του κόμματος ΑΚΡ του Erdogan θεωρήθηκε ως ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά «χτυπήματα» για τον πρόεδρο της Τουρκίας, ο οποίος θέλει για μια σειρά από πολιτικούς και συμβολικούς λόγους να «κρατήσει» την Κωνσταντινούπολη.
«Έγιναν περίεργα πράγματα όταν καταμετρήθηκαν οι ψήφοι», υποστήριξε ο Yildirim αναφερόμενος στην εκλογική διαδικασία του Μαρτίου.
Ερωτηθείς για ποιο λόγο επαναλαμβάνεται η διαδικασία, ο Yildirim τόνισε ότι το AKP ήθελε απλά να μετρηθούν τα άκυρα ψηφοδέλτια, όχι να ξαναγίνουν εκλογές, αλλά η αντιπολίτευση δεν συνεργάστηκε.
«Αν η δική μου ψήφος καταμετρήθηκε υπέρ του CHP ή του υποψήφιου κάποιου άλλου κόμματος, αυτό ήταν κλοπή.
Αν η αντιπολίτευση δεν πρόβαλε τόσο σφοδρή αντίσταση στην ανακαταμέτρηση, οι εκλογές δεν θα επαναλαμβάνονταν και η χώρα και ο λαός θα είχαν αποφύγει όλη αυτή τη σύγχυση» υποστήριξε ο Yildirim, η θέση του οποίου περί κλοπής προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Imamoglu, ο οποίος ζήτησε από τον πολιτικό του αντίπαλο να πει ποιος διέπραξε αυτή την «κλοπή» στις εκλογές της 31ης Μαρτίου
«Αναφέρεστε στους εκλογικούς αντιπροσώπους του AKP, του IYI, του MHP, ή μήπως του CHP;
Ή μήπως στους επικεφαλής των εφορευτικών επιτροπών;» διερωτήθηκε ο Imamoglu, ο οποίος χαρακτήρισε την επαναληπτική ψηφοφορία μέρος του αγώνα «για τη δημοκρατία» στην Τουρκία και όχι απλά «μια τοπική εκλογική διαδικασία».
Στη συνέχεια ο Yildirim κατηγόρησε τον Imamoglu ότι αποπειράθηκε να αντιγράψει δεδομένα από υπολογιστές του δήμου κατά τη διάρκεια της βραχείας θητείας του στο αξίωμα του δημάρχου.
«Αυτή η δουλειά, η αντιγραφή δεδομένων, είναι τακτική της FETO.
Η FETO το έκανε αυτό στην ιστορία της», είπε ο Yildirim αναφερόμενος στην οργάνωση του Fethuallah Gullen, την οποία η κυβέρνηση Erdogan κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.
Όπως είπε ο Yildirim, τρεις ειδικοί εκτός δήμου έχουν επίσης αναλάβει να ερευνήσουν την αντιγραφή των δεδομένων.
Από την πλευρά του ο Imamoglu είπε ότι ένας δήμαρχος δεν μπορεί να επιτελέσει το έργο του χωρίς να μελετήσει τι συμβαίνει στον δήμο του, αναφέροτνας ότι η διαδικασία που ακολούθησε δεν ήγειρε κανένα ρίσκο για την ασφάλεια.
Πάντως ο Imamoglu κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα για κακοδιαχείριση και κατασπατάληση χρημάτων από την αυτοδιοίκηση της Κωνσταντινούπολης, επικαλούμενος αναφορά του τουρκικού ελεγκτικού συνεδρίου που κάνει λόγο για κακοδιαχείριση που ανέρχεται σε ποσό 753 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (127,5 εκατ. δολαρίων) μέσα σε πέντε χρόνια στην Εταιρεία Ηλεκτρικών Τραμ και Τούνελ της Κωνσταντινούπολης (IETT), στην δημοτική υπηρεσία ύδρευσης (ISKI) και στον μητροπολιτικό δήμο.
Στις αιτιάσεις αυτές ο Yildirim είπε ότι δεν υπάρξει κανένα τέτοιο ποσό στην έκθεση του ελεγκτικού συνεδρίου και εξήγγειλε ότι θα δημιουργήσει 500.000 νέες θέσεις εργασίας μέσα σε πέντε χρόνια για τους πολίτες της πόλης προσελκύοντας ξένες επενδύσεις.
To debate διήρκεσε τρεις ώρες με τους υποψήφιους να μιλούν για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας ως τον μεγάλο αριθμό των μεταναστών στην Κωνσταντινούπολη και την έλλειψη χώρων πρασίνου.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Imamoglu διατηρεί σταθερό προβάδισμα έναντι του Yildirim
Στις εκλογές του Μαρτίου, ο Ιμάμογλου του CHP είχε συγκεντρώσει το 48,80% των ψήφων και ο Γιλντιρίμ του AKP το 48,55%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης