Τελευταία Νέα
Διεθνή

SIPRI: Σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας 2.000 πυρηνικές κεφαλές – Πρωταθλήτριες ΗΠΑ, Ρωσία

SIPRI: Σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας 2.000 πυρηνικές κεφαλές – Πρωταθλήτριες ΗΠΑ, Ρωσία
Οι πυρηνικές δυνάμεις εξακολουθούν να εκσυγχρονίζουν και να αναπτύσσουν τα οπλοστάσια τους
Την εκτίμηση ότι περίπου 2.000 πυρηνικές κεφαλές είναι σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας διατυπώνει το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), το οποίο υποστηρίζει ότι οι πυρηνικές δυνάμεις του πλανήτη συνεχίζουν να εκσυγχρονίζουν και να αναπτύσσουν τα οπλοστάσιά τους, παρότι καταγράφεται μικρή μείωση του αριθμού των πυρηνικών κεφαλών που διαθέτουν.
Σύμφωνα με το SIPRI, ο αριθμός των πυρηνικών κεφαλών που διέθεταν στα οπλοστάσιά τους οι εννέα πυρηνικές δυνάμεις ανερχόταν σε 13.865 στις αρχές του χρόνου, ήταν δηλαδή μειωμένος κατά 600 από τις αρχές του 2018.
Οι ΗΠΑ και η Ρωσία παραμένουν είναι οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις, καθώς φέρονται να διαθέτουν άνω του 90% των πυρηνικών κεφαλών στον πλανήτη.
Σύμφωνα με το SIPRI, οι ΗΠΑ διαθέτουν 6.185 πυρηνικές κεφαλές και η Ρωσία 6.500.
Οι εννέα χώρες που είναι γνωστό ότι διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για τον εκσυγχρονισμό τους, καθώς σύμφωνα με το Ινστιτούτο τα προγράμματα που εφαρμόζουν ή σχεδιάζουν αφορούν την ανάπτυξη πυραύλων και αεροσκαφών ικανών να φέρουν πυρηνικά όπλα, καθώς και την κατασκευή υποδομών για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.
Ως πυρηνικές δυνάμεις το SIPRI ορίζει πλέον τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Κίνα, την Ινδία, το Πακιστάν, το Ισραήλ και τη Βόρεια Κορέα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης