Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές εν αναμονή Fed - Στο +0,03% ο Nikkei, ο Kopsi -0,22%

tags :
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές εν αναμονή Fed - Στο +0,03% ο Nikkei, ο Kopsi -0,22%
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,47% στις 27.245 μονάδες
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (17/6) οι αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές αναμένουν αργότερα εντός της εβδομάδας την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τα επιτόκια και τη μελλοντική νομισματική της πολιτική.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με οριακή άνοδο της τάξεως του +0,03% στις 21.124 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Rakuten και Sony έκλεισαν στο +4,16% και +2,49% αντίστοιχα, ενώ η μετοχή της SoftBank ενισχύθηκε κατά +1,85%.
Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 υποχώρησε κατά -0,35% στισς 6.530,90 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Beach Energy και Rio Tinto έκλεισαν με απώλειες της τάξεως του -3,01% και -1,40% αντίστοιχα.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,47% στις 27.245 μονάδες, παρά το γεγονός ότι οι μετοχές των Sunny Optical και CNOOC ενισχύονται κατά +0,22% και +1,94% αντίστοιχα.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,11% στις 2.885,05 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης SZSE Component υποχωρεί κατά -0,31% στις 8.782,70 μονάδες.
Ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε στο +0,06% και τις 10.530,54 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Kopsi στη Νότια Κορέα κατέγραψε πτώση της τάξεως του -0,22% στις 2.090,73 μονάδες, με τη μετοχή της Samsung να υποχωρεί κατά -0,23%.
Νωρίτερα εντός του μήνα ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell προκάλεσε ράλι στις αγορές μέσω των δηλώσεών του ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων προκειμένου να σταθεροποιήσει την οικονομία, εάν ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο αρχίσει να επηρεάζει την ανάπτυξη της οικονομίας.
Η επόμενη συνεδρίαση της Federal Reserve αναμένεται να πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα, με τους αναλυτές ωστόσο να εκτιμούν ότι δε θα υπάρξει κάποια αλλαγή στα επιτόκια.
Μάλιστα, οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι οι αξιωματούχοι της Fed θα περιμένουν πρώτα τα μακροοικονομικά στοιχεία που θα δημοσιευθούν τον Ιούνιο πριν αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους για τη νομισματική πολιτική.
Παράλληλα, στο επίκεντρο παραμένουν και οι εμπορικές εντάσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, καθώς οι προέδροι των δύο χωρών αναμένεται να συναντηθούν στα τέλη του μήνα στη σύνοδο κορυφής των G20, προκειμένου να διαπραγματευτούν μία εμπορική συμφωνία.
«Το κλίμα γύρω από τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Κίνας παραμένει αβέβαιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Vishnu Varathan της Mizuho Bank, προσθέτοντας ότι «η σύνοδος κορυφής των G20 αποτελεί απλώς ένα στάδιο ώστε να ξεκινήσει η ολική ανάκληση των παγκόσμιων εμπορικών εντάσεων».
Οριακά κέρδη καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση που πραγματοποιήθηκε σε δύο δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν την περασμένη εβδομάδα.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Αυγούστου 2019 για το Brent ενισχύεται κατά +0,13% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 62,09 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουλίου 2019 για το αμερικανικό αργό καταγράφει οριακή άνοδο της τάξεως του +0,06% στα 52,08 δολ. ανά βαρέλι.
Η πλευρά των ΗΠΑ κατηγόρησε το Ιράν για τις επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικό Mike Popmeo να αναφέρει ότι είναι «αδιαμφισβήτητο» πως η Τεχεράνη ευθύνεται για την επίθεση.
«Δεν επιθυμούμε πόλεμο, έχουμε κάνει οτιδήποτε μπορούμε ώστε να αποτρέψουμε κάτι τέτοιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Pompeo μέσω συνέντευξής του στο Fox News, προσθέτοντας ότι «οι Ιρανοί πρέπει να καταλάβουν ότι θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε δράσεις οι οποίες θα αποτρέπουν το Ιράν από το να επιδεικνύει τέτοιου είδους συμπεριφορά».
Παρά την άνοδο των προηγούμενων ημερών, το πετρέλαιο ολοκλήρωσε την περασμένη εβδομάδα καταγράφοντας συνολικές απώλειες άνω του -2%, δεχόμενο πιέσεις από τη νέα άνοδο που σημειώθηκε στα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ.
Επιπλέον, η μηνιαία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, η οποία ανέφερε ότι η ζήτηση πετρελαίου θα είναι χαμηλότερη κατά το τρέχον έτος σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις, άσκησε επίσης πιέσεις προς τις τιμές του «μαύρου χρυσού».
Σημειώνεται ότι οι επενδυτές αναμένουν μεταξύ άλλων και τη συνάντηση των χωρών του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας στα τέλη του Ιουνίου στη Βιέννη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα αποφασιστεί το μέλλον της συμφωνίας για τις περικοπές στην παραγωγή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης