Τελευταία Νέα
Διεθνή

Economic Cycle Research Institute: Η Fed έπρεπε να μειώσει τα επιτόκια από τον Σεπτέμβριο του 2018 – Ορατός ο κίνδυνος ύφεσης

tags :
Economic Cycle Research Institute: Η Fed έπρεπε να μειώσει τα επιτόκια από τον Σεπτέμβριο του 2018 – Ορατός ο κίνδυνος ύφεσης
Αν η Fed μειώσει τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα, το πρόβλημα θα είναι να δικαιολογήσει αυτήν την κίνηση με βάση τις τυποποιημένες μετρήσεις της
Η Fed θα έπρεπε να ξεκινήσει έναν κύκλο μείωσης των επιτοκίων από τον περασμένο Σεπτέμβριο του 2018, σύμφωνα με ανάλυση του Ινστιτούτου Ερευνών Οικονομικού Κύκλου (Economic Cycle Research Institute).
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, όταν η Fed ξεκίνησε την περίοδο αύξησης των επιτοκίων, επί της ουσίας εγκαινίασε την ύφεση του κύκλου πληθωρισμού, όπως στα μέσα της δεκαετίας του 1980 και στα μέσα της δεκαετίας του '90.
Ωστόσο, όταν οι κύκλοι μείωσης των επιτοκίων υστερούν σε αυτά τα μηνύματα ύφεσης του κύκλου πληθωρισμού, η οικονομία πέρασε σε ύφεση, όπως το 1990, το 2001 και το 2007.
Αυτή τη φορά, το μήνυμα του πληθωρισμού ήρθε τον περασμένο Σεπτέμβριο, επομένως φαίνεται πως η Fed έχει ήδη καθυστερήσει εννέα μήνες, ανέφερε το Economic Cycle Research Institute.
Όπως επισήμανε ο ίδιος, ίσως αυτή τη φορά να είναι διαφορετική και δεν θα ακολουθήσει ύφεση.
Αλλά οι κορυφαίοι δείκτες του επιχειρηματικού κύκλου δείχνουν ότι η ύφεση επίκειται.
Φυσικά, αν η Fed μειώσει τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα, το πρόβλημά θα είναι να δικαιολογήσει αυτήν την κίνηση με βάση τις τυποποιημένες μετρήσεις της.
Συγκεκριμένα, η Fed και η αγορά ομολόγων έχουν ξεπεράσει την καμπύλη της αναγνώρισης αυτής της κάμψης του πληθωρισμού.
Και η πτώση των πληθωριστικών προσδοκιών της αγοράς δείχνει ότι αυτός είναι ο βασικός λόγος που οι αποδόσεις έχουν μειωθεί.
Είναι πραγματικά μια έλλειψη κατανόησης του κύκλου πληθωρισμού από τη Fed, καθώς και η απότομη πτώση των αποδόσεων των ομολόγων.
Βεβαίως, αυτή η κάμψη του κύκλου πληθωρισμού δεν ήταν προφανής για την Fed, η οποία ανέβασε τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο.
Και η αγορά ομολόγων επλήγη επίσης από τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό στην αγορά.
Σίγουρα, η οικονομική ανάπτυξη φαίνεται να έχει κάποιο ρυθμό αυτή τη στιγμή.
Ωστόσο, οι συγκυριακοί οικονομικοί δείκτες δεν αναφέρουν τίποτα για τον κίνδυνο ύφεσης.
Άλλωστε, όλοι πρέπει να θυμούνται το πιο πρόσφατο ΑΕΠ σε πραγματικό χρόνο, πριν φτάσουμε στη Μεγάλη Ύφεση, ήταν 4,9%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης