Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Αβέβαιη η επιβίωση της κυβέρνησης στην Ιταλία - Κίνδυνος από τα mini-BOTs

Scope: Αβέβαιη η επιβίωση της κυβέρνησης στην Ιταλία - Κίνδυνος από τα mini-BOTs
Έκθεση της Scope για την Ιταλία 
Οι προσεχείς συνομιλίες για τον προϋπολογισμό 2020 της Ιταλίας (BBB+, σταθερό outlook), η επιβίωση της σημερινής κυβέρνησης και οι προτάσεις για νέο νομοσχέδιο για mini-BOTs απειλούν τη χώρα με υποβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας, αναφέρει σε έκθεσή της η Scope Ratings.
Στις 5 Ιουνίου 2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε με διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος την Ιταλία, με την κυβέρνηση να απαντά πως αναμένει το έλλειμμα του 2019 να συγκρατηθεί στο 2,1% -2,2% του ΑΕΠ.
«Οι ανεπαρκείς ενέργειες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απόφαση κατά την προσεχή σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 9 Ιουλίου, υποστηρίζοντας μια διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.
Δράσεις που θα καθησυχάσουν τους επενδυτές θα είναι πιο σημαντικές από οποιαδήποτε δημοσιονομική εξυγίανση έκτακτης ανάγκης που προστίθεται στον προϋπολογισμό του 2019 στο πλαίσιο των τρεχουσών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. (…)
Η πολιτική κατάσταση παραμένει μια σημαντική πηγή αβεβαιότητας για τις προοπτικές αξιολόγησης, κυρίως όσον αφορά το κατά πόσον θα υπάρξουν πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές. (…)
Το εάν και πότε η Ιταλία θα προχωρήσει σε εκλογές, κρίνεται ασαφές.
Ο ηγέτης της Lega, Matteo Salvini, έχει μέχρι στιγμής αντισταθεί στην πίεση συμβούλων που επιθυμούν να διαλύσουν την κυβέρνηση συνασπισμού», σχολιάζει ο οίκος αξιολόγησης, προσθέτοντας.
«Ενώ μια υποθετική δεξιά κυβέρνηση μετά από νέες εκλογές εκλογή θα μπορούσε να δώσει μικρότερη προτεραιότητα στις δημοσιονομικές δαπάνες, σε σύγκριση με τη σημερινή κυβέρνηση, η ρητορική του Salvini και η δέσμευση για δημοσιονομική επέκταση μέσω χαμηλότερων φόρων σημαίνουν ότι οι ανησυχίες της αγοράς γύρω από την ιταλική βιωσιμότητα του χρέους θα παραμείνει ακόμα κι αν η Lega αρχίσει μια νέα κυβέρνηση».
Μια νέα πηγή αβεβαιότητας προέρχεται από το νομοσχέδιο υπέρ των mini-BOTs
«Η τιτλοποίηση των καθυστερούμενων οφειλών της κυβέρνησης παρουσιάζει τομείς πρακτικής εφαρμογής, αλλά οι πραγματιστικές πτυχές της πρότασης έχουν επισκιαστεί από υποψίες ότι η ιδέα θα καταλήξει τελικά να μετατραπεί σε νόμιμο νόμισμα, λειτουργώντας ως παράλληλο νόμισμα για το ευρώ, το οποίο θα δημιουργούσε σοβαρά πολιτικά προβλήματα, οικονομικές συνέπειες όχι μόνο για την Ιταλία αλλά και για τη νομισματική ένωση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης