Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οσμή σκανδάλου με την «δίκαιη» τιμή της δημόσιας πρότασης στην FG Europe με ακραίες αποκλίσεις

tags :
Οσμή σκανδάλου με την «δίκαιη» τιμή της δημόσιας πρότασης στην FG Europe με ακραίες αποκλίσεις
H μεταβίβαση της RF Energy έγινε σε τιμή 48% υψηλότερη της αποτίμησής της με βάση την οποία υπολογίστηκε η δίκαιη αξία της FG Europe - Πως το τίμημα της πώλησης δίνει δίκαιη τιμή τα 0,5890 ευρώ και είναι υψηλότερο κατά 20% από το τίμημα της δημόσιας πρότασης
Μείζον θέμα με τη δημόσια πρόταση της FG Europe δημιουργείται μετά τη ανακοίνωση της εισηγμένης η οποία γνωστοποίησε πως πούλησε την RF Energy (κατά 50% θυγατρική της) προς 55 εκατ. ευρώ την ώρα που ο αποτιμητής είχε δώσει «δίκαιη» τιμή 37 εκατ. ευρώ ή 18,5 εκατ. ευρώ για το 50% που ανήκει στην FG Europe.
Τίθεται λοιπόν ζήτημα βελτίωσης της δημόσιας πρότασης ή όχι;
Ο αποτιμητής είχε αποτιμήσει το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της εισηγμένης και είχε βγάλει αξία 0,42 ευρώ ανά μετοχή και η δημόσια πρόταση έγινε με τίμημα 0,4920 ευρώ.
Με μία πρώτη ματιά φαίνεται πως ο κ. Φειδάκης έδωσε premium, ωστόσο υπενθυμίζεται πως όταν ανακοινώθηκε η δημόσια πρόταση η τιμή της μετοχής ήταν υψηλότερη και ήταν από τις ελάχιστες ή και η μοναδική περίπτωση όπου γίνεται δημόσια πρόταση σε τιμή χαμηλότερη από το προηγούμενο κλείσιμο.  
Σε κάθε περίπτωση με την πώληση της RF Energy στα 55 εκατ. ευρώ προκύπτει αξία 27,5 εκατ. ευρώ και όχι 18,5 εκατ. ευρώ όπως αναφέρεται στην έκθεση αποτίμησης.
Η νέα αξία επομένως είναι κατά 48% υψηλότερη από την «δίκαιη» του αποτιμητή.
Βάσει λοιπόν του τιμήματος η νέα αξία της εισηγμένης θα πρέπει να είναι 0,5890 ευρώ και όχι 0,4920 ευρώ που δόθηκε ως τίμημα ή 0,42 ευρώ που έβγαλε η αποτίμηση.
Το Bankingnews έχει καυτηριάσει κάποια στοιχεία από τη μέθοδο αποτίμησης που χρησιμοποιούν οι αναλυτές.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η οποία δεν είναι η μόνη, εφαρμόστηκε «συντελεστής απομείωσης» 25% ή αλλιώς έκπτωση (discount) με την αιτιολογία της έλλειψης εμπορευσιμότητας της συμμετοχής στην RF Energy σε σχέση με τις εταιρείες του δείγματος.
Εκ του αποτελέσματος ωστόσο προκύπτει πως η υιοθέτηση ενός τόσο υψηλού discount είναι λάθος, επιβεβαιώνοντας τις αμφιβολίες του Bankingnews, αφού η εταιρεία πουλήθηκε με υψηλότερο ακόμα και χωρίς την υιοθέτηση του discount τίμημα.
Η ανακοίνωση της εταιρείας ανέφερε:
H εταιρεία R.F. ENERGY A.E., κατά 50% θυγατρική της F.G. EUROPE Α.Ε., ανακοινώνει ότι υπέγραψε στις 13/6/2019, με τις εταιρείες ELSEWEDY ELECTRIC TRIPOLI ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ A.E, ELSEWEDY ELECTRIC ERMIONIDA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ A.E., ELSEWEDY ELECTRIC KILKIS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ A.E. και ELSEWEDY ELECTRIC AIGIALΕIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ A.E., συμβάσεις πωλήσεως του συνόλου των μετοχών των κατά 100% θυγατρικών της εταιρειών, ΚΑΛΛΙΣΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε., ΑΙΟΛΙΚΗ ΑΔΕΡΕΣ Α.Ε, ΑΙΟΛΙΚΗ ΚΥΛΙΝΔΡΙΑΣ Α.Ε. και ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΧΑΪΑΣ Α.Ε, αντίστοιχα.
Το συνολικό τίμημα ανέρχεται στο ποσό των €55,0 εκατ.
Οι ως άνω συμφωνίες προβλέπεται να ολοκληρωθούν στις 28/06/2019 και τελούν υπό τις συνήθεις προϋποθέσεις ολοκλήρωσης παρομοίων συναλλαγών.
Κατά τα συμφωνηθέντα προβλέπεται ότι η RF ENERGY A.E. θα διατηρήσει τη διοίκηση και διαχείριση των παγίων των ως άνω εταιρειών.
Οι αγοράστριες εταιρείες είναι 100% θυγατρικές της Κυπριακής εταιρείας EL.E ENERGY LIMITED η οποία με την σειρά της είναι 100% θυγατρική της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Καϊρου Αιγυπτιακής εταιρείας ELSEWEDY ELECTRIC S.A.E.
Η αποτίμηση της RF Energy αφορούσε τις θυγατρικές ΚΑΛΛΙΣΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ΑΙΟΛΙΚΗ ΚΥΛΙΝΔΡΙΑΣ, ΑΙΟΛΙΚΗ ΑΔΕΡΕΣ και ΥΔΡΟΥΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΧΑΪΑΣ, ήτοι ακριβώς ό,τι πουλήθηκε.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως η δημόσια πρόταση ήταν πετυχημένη από την ημέρα της ανακοίνωσης αφού ελεγχόταν ήδη ποσοστό άνω του 90%.
 


Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης