Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Θετικά μηνύματα στην Εθνική από το Λονδίνο για ομολογιακό tier 2 περί τα 350-500 εκατ στο 8%, τι θα γίνει με το ΛΕΠΕΤΕ και η γκρίνια ΤΧΣ

Θετικά μηνύματα στην Εθνική από το Λονδίνο για ομολογιακό tier 2 περί τα 350-500 εκατ στο 8%, τι θα γίνει με το ΛΕΠΕΤΕ και η γκρίνια ΤΧΣ
Η Εθνική τράπεζα μπορεί να προχωρήσει σε έκδοση tier 2 όχι ειδικά τον Σεπτέμβριο που έχει αναφέρει το bankingnews αλλά ενδεχομένως και τον Ιούλιο 2019.
Θετικά ήταν τα μηνύματα που έλαβε η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας υπό τον Παύλο Μυλωνά στο road show που πραγματοποίησε στις 13 Ιουνίου 2019 στο Λονδίνο με επίκεντρο την έκδοση tier 2 ύψους 350 με 500 εκατ ευρώ.
Υπήρξαν ορισμένοι επενδυτές που έδειξαν ενδιαφέρον να αγοράσουν μέρος της έκδοσης με επιτόκια κοντά στο 8% με 8,25%.
Η Εθνική τράπεζα μπορεί να προχωρήσει σε έκδοση tier 2 όχι ειδικά τον Σεπτέμβριο που έχει αναφέρει το bankingnews αλλά ενδεχομένως και τον Ιούλιο 2019.
Μπορεί η Εθνική να εκπλήξει την αγορά και να επισπεύσει την έκδοση tier 2 ύψους 350 με 500 εκατ με επιτόκιο 8% ή πέριξ των επιπέδων αυτών.
Εν τω μεταξύ η Εθνική τράπεζα μελετάει τρόπους ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που ανέκυψε με το ΛΕΠΕΤΕ και την αιφνιδιαστική και μονομερή ενέργεια του Πετρόπουλου του υφυπουργού Εργασίας.
Τα ζητήματα για την Εθνική τράπεζα είναι τρία
1)Η Εθνική είχε προϋπολογίσει 35 εκατ ετήσια επιβάρυνση και προέκυψε 55 εκατ ετήσια επιβάρυνση
2)Η Εθνική επιβαρύνεται σε παρούσες αξίες με 250 εκατ και είναι ασαφές εάν αυτό θα επιδράσει αρνητικά στα κεφάλαια εφάπαξ ή θα επιμεριστεί στον χρόνο
3)Ποια είναι η νομική φόρμουλα ώστε να αλλάξει αυτή την μονομερή – προεκλογική απόφαση του υπουργείου Εργασίας για το ΛΕΠΕΤΕ.
Η τράπεζα αναθέτει τις νομικές υπηρεσίες και σε άλλους νομικούς να διερευνήσουν νομικές οδούς ώστε να αμφισβητήσουν την συνταγματικότητα της απόφασης του υφυπουργού Εργασίας.
Η Εθνική τράπεζα θα ενημερώσει αρμοδίως και την κυβέρνηση της ΝΔ και θα ζητήσει να τροποποιηθεί η απόφαση που επιβαρύνει την Εθνική τράπεζα κεφαλαιακά.
Βέβαια ορισμένοι αναφέρουν ότι «η Εθνική δεν πρέπει να εμφανίζεται δυσαρεστημένη άπαξ και βρέθηκε λύση με το TITLOS το οποίο μετατράπηκε σε 3 ομόλογα τα οποία θα αποδίδουν στην τράπεζα 113-114 εκατ ευρώ τόκους σε ένα χρόνο.
Οι τόκοι αυτοί σε παρούσες αξίες μέχρι την λήξη των ομολόγων είναι όφελος περίπου 800 εκατ – 250 εκατ από το ΛΕΠΕΤΕ = 550 εκατ όφελος σε παρούσες αξίες.

Γιατί γκρινιάζει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας;

Το ΤΧΣ είναι ο βασικός μέτοχος της Εθνικής με ποσοστό 40% και με βάση ορισμένες πληροφορίες εμφανίζεται να γκρινιάζει και να προβάλλει ενστάσεις για το νέο business plan που παρουσίασε η Εθνική στις 16 Μαΐου 2019.
Το παράδοξο π.χ. είναι ότι ενώ η Εθνική έχει εκτιμήσει απόδοση κεφαλαίου στο 11%, για το οποίο το bankingnews έχει αναλύσει ότι μπορεί να είναι λίγο αισιόδοξο….το ΤΧΣ το βρίσκει συντηρητικό και ζητάει υψηλότερη κεφαλαιακή απόδοση.
Επίσης το ΤΧΣ γκρινιάζει και για ορισμένα μέλη…του διοικητικού συμβουλίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης