Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σχεδιάζει 3-4 εκδόσεις μακροπρόθεσμων ομολόγων η κυβέρνηση της ΝΔ με στόχο 10 δισ το 2019 - Τίτλοι 15 - 20 ετών θα μειώσουν τα repos

Σχεδιάζει 3-4 εκδόσεις μακροπρόθεσμων ομολόγων η κυβέρνηση της ΝΔ με στόχο 10 δισ το 2019 - Τίτλοι 15 - 20 ετών θα μειώσουν τα repos
Ήδη υπάρχουν σχέδια για έκδοση 15ετούς ομολόγου μετά τις εθνικές εκλογές προς τα τέλη Ιουλίου ή το αργότερο μέσα στον Σεπτέμβριο 2019
Εκδόσεις 3 ή 4 μακροπρόθεσμων ομολόγων δηλαδή 10ετή, 15ετή και 20ετή ομόλογα σχεδιάζει να εκδώσει το ελληνικό δημόσιο και η κυβέρνηση της ΝΔ έως το τέλος του 2019.
Ο στόχος της κίνησης αυτής είναι τριπλός
1)Να βελτιώσει την ρευστότητα
2)Να αντικαταστήσει μακροπρόθεσμα ομόλογα με νέα που θα φέρουν χαμηλότερο επιτόκιο (το 15ετές βρίσκεται στο 3% και το 25ετές στο 3,5%)
3)Να αντικαταστήσει ορισμένα repos με μακροπρόθεσμα ομόλογα.
Ωστόσο η κίνηση αυτή η έκδοση 3 έως 4 νέων εκδόσεων έως το τέλος του 2019 αναμένεται να αυξήσει το χρέος το οποίο κινείται μεταξύ 355 με 359 δισεκ. ευρώ και ίσως φθάσει στα 365 δισεκ. ευρώ.
Ήδη υπάρχουν σχέδια για έκδοση 15ετούς ομολόγου μετά τις εθνικές εκλογές προς τα τέλη Ιουλίου ή το αργότερο μέσα στον Σεπτέμβριο 2019 φαίνεται ότι επεξεργάζονται στελέχη που θα διαδραματίσουν ρόλο… στην διαχείριση του δημοσίου χρέους στην επόμενη κυβέρνηση.
Με βάση πληροφορίες ενώ θεωρείται «εύκολη» λύση η έκδοση 3ετούς, 5ετούς ή 7ετούς ομολόγου η νέα κυβέρνηση σχεδιάζει να κάνει ένα ακόμη πιο σημαντικό βήμα.
Η έκδοση ομολόγου 3 έως 7 ετών θα είναι επανάληψη των προηγούμενων εκδόσεων σε χαμηλότερα επιτόκια αλλά χωρίς μεγάλη βαρύνουσα σημασία.
Η έκδοση 15ετούς ομολόγου κοντά στο 3% θα είχε ιδιαίτερη σημειολογία καθώς θα λήγει το 2034 δηλαδή θα ξεπερνάει το 2032 που είναι η ημερομηνία όπου φθάνουν οι παρεμβάσεις για το ελληνικό χρέος σε μακροπρόθεσμη βάση.
Η έκδοση 15ετούς ομολόγου θα είναι ένα μήνυμα ότι οι διεθνείς επενδυτές θεωρούν βιώσιμο το ελληνικό χρέος και πέραν των μακροπρόθεσμων μέτρων που έχουν συμφωνηθεί έως το 2032.
Ως προς την τιμολόγηση έχει μεγάλο ενδιαφέρον το γεγονός ότι το 25ετές ελληνικό ομόλογο έχει επιτόκιο 3,5% πρόκειται για τα χαμηλότερα επιτόκια που είχε ποτέ η Ελλάδα απόρροια όχι τόσο της επερχόμενης πολιτικής αλλαγής αλλά κυρίως λόγω της ακραίας κερδοσκοπίας που έχει εκδηλωθεί στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα χρεόγραφα της Νοτίου Ευρώπης.

Πότε θα έρθει η πρώτη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας με κυβέρνηση ΝΔ;

Με βάση ενδείξεις η πρώτη αναβάθμιση της Ελλάδος με κυβέρνηση της ΝΔ θα έρθει ή στις 2 Αυγούστου από την Fitch  σε ΒΒ από ΒΒ- δηλαδή κατά 1 κλίμακα – σενάριο όχι πολύ πιθανό – ή στις 25 Οκτωβρίου από την Standard and Poor’s από Β+ σε ΒΒ.
Στις 23 Αυγούστου η Moody’s δεν θα αναβαθμίσει την Ελλάδα καθώς όπως έχει ανακοινώσει δεν θα προβεί σε νέα αλλαγή της πιστοληπτικής ικανότητας έως το τέλος του 2019.
Ήδη η Moody’s βαθμολογεί την Ελλάδα σε Β1.

Ακραία υψηλό το ελληνικό χρέος

Η σχέση χρέους κεντρικής διοίκησης προς το ΑΕΠ της Ελλάδος φθάνει στο εξωφρενικό ποσοστό 195% αγγίζοντας τα 359 δισεκ. ευρώ. Όμως το ελληνικό χρέος είναι όντως 359 δισεκ. ευρώ;
Στατικά αξιολογώντας το χρέος ναι η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί το κεφαλαιακό μαξιλάρι που πήρε από τον ESM, τα έντοκα και τα repos και με ρευστότητα καλύπτει ανάγκες του προϋπολογισμού.
Τα έντοκα γραμμάτια στην Ελλάδα είναι ύψους 15,2 δισεκ. ευρώ
Τα repos οι συμφωνίες επαναγοράς είναι ύψους 24,5 δισεκ. ευρώ
Η ρευστότητα που έχει δημιουργήσει το ελληνικό δημόσιο με τα κεφάλαια του ESM και τις εκδόσεις ομολόγων είναι ύψους 30 δισεκ.
Τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται σε κυκλοφορία είναι περίπου 40 δισεκ. ευρώ.
Τα ομόλογα που διακρατεί η ΕΚΤ ανέρχονται σε 8,26 δισεκ. ευρώ και 2,7 δισεκ. διακρατούν οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες (ANFA)
Τα δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων είναι 7,7 δισεκ. ευρώ.
Τα δάνεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας EFSF ανέρχονται σε 130,9 δισεκ. ευρώ
Τα δάνεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ανέρχονται σε 59,9 δισεκ. ευρώ
Τα δάνεια του ΔΝΤ ανέρχονται σε 9,4 δισεκ. ευρώ
Πρακτικά τα repos και τα δάνεια που έχουν χρησιμοποιηθεί ως κεφαλαιακό μαξιλάρι και τα έντοκα δημιουργούν ένα απόθεμα ρευστότητας 50 δισεκ.
Πρακτικά το κεφαλαιακό μαξιλάρι δεν χρησιμοποιείται, αλλά λειτουργεί ως μηχανισμός ασφαλείας.
Τα repos οι συμφωνίες επαναγοράς χρησιμοποιούνται ως μια ανακυκλούμενη πίστωση όπως και τα έντοκα γραμμάτια.

Το ελληνικό δημόσιο ήδη διαθέτει
-5,4 δισεκ. από τις εκδόσεις ομολόγων.
-1 δισεκ. από τα κέρδη των ομολόγων ANFAs που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες και η ΕΚΤ
-2,5 δισεκ. που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για μείωση χρέους από το κεφαλαιακό μαξιλάρι των 24,1 δισεκ. ευρώ
-18 δισεκ. σε repos.
Όμως η πραγματική μακροπρόθεσμη ρευστότητα που διαθέτει το ελληνικό κράτος για μείωση χρέους είναι 9 δισεκ. ευρώ.
Με 9 δισεκ. και έχοντας και κεφαλαιακό μαξιλάρι 24,1 δισεκ. συν τα repos των 18 δισεκ. η νέα κυβέρνηση διαθέτει εργαλεία μείωσης του χρέους πέραν του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Να σημειωθεί ότι Οκτώβριο 2019 η Ελλάδα θα έχει εξοφλήσει έως 2,5 με 3 δισεκ. από το ΔΝΤ σε σύνολο δανείου 9,7 δισεκ.
Σημειώνεται ότι ο ESM δεν θέτει θέμα seniority δηλαδή ισόποσης εξόφλησης και των δικών του δανείων. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης