Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σημαντικά κέρδη στη Wall Street εν αναμονή Fed αλλά και εξαιτίας Draghi - Στο +1,37% ο Dow Jones

Σημαντικά κέρδη στη Wall Street εν αναμονή Fed αλλά και εξαιτίας Draghi - Στο +1,37% ο Dow Jones
Ο Draghi εμφανίστηκε ανοιχτός σε μια νέα μείωση των επιτοκίων ή στην παροχή ενός νέου προγράμματος QE
(upd) Ισχυρά κέρδη σημείωσαν σήμερα (18/6/2019) οι διεθνείς αγορές, δεχόμενες ώθηση από τις νέες διαβεβαιώσεις του Mario Draghi ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που ενδέχεται να εμφανιστούν στο μέλλον, αλλά και από την αισιοδοξία για μια εμπορική συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, μετά τη δήλωση Trump ότι θα συναντηθεί με τον Xi στη σύνοδο των G20.
Την ίδια ώρα, τα «βλέμματα» στρέφονται στη διήμερη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), που αναμένεται να ξεκινήσει αργότερα εντός της ημέρας, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται κυρίως στις δηλώσεις του προέδρου, Jerome Powell, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, καθώς δεν αναμένεται να σημειωθεί κάποια αλλαγή στα επιτόκια.

O Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,37% στις 26.470 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,98% στις 2.917 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε κατά 1,39% υψηλότερα, στις 7.953 μονάδες.
Οι τρεις κύριοι δείκτες της Wall έχουν ενισχυθεί σημαντικά εν μέσω των προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων από τη Fed, καταγράφοντας κέρδη άνω του 5% από την αρχή του μήνα.
Υψηλότερα κινήθηκε ο τεχνολογικός κλάδος, με την Amazon να ενισχύεται κατά 0,81%, τη Netflix να διαπραγματεύεται στο +1,85%, την Alphabet να σημειώνει άνοδο 1,04%, την Apple να καταγράφει κέρδη 2,34% και τη Microsoft στο +1,74%.
Η μετοχή του Facebook ενισχύθηκε κατά 0,3%, καθώς η εταιρεία αποκάλυψε σήμερα τα σχέδιά της να λανσάρει ένα κρυπτονόμισμα, με την ονομασία Libra, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να επεκταθεί πέρα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προς το ηλεκτρονικό εμπόριο και τα παγκόσμια συστήματα πληρωμών.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δήλωσε σήμερα ότι συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του, Xi Jinping, κατά τη σύνοδο των G20.
«Είχα μια πολύ καλή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο πρόεδρο Xi. 
Θα έχουμε μια εκτεταμένη συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα στη σύνοδο των G20 στην Ιαπωνία. 
Οι ομάδες μας θα ξεκινήσουν συνομιλίες πριν τη συνάντησή μας», ανέφερε με ανάρτησή του στο «Twitter» ο Trump.

Ισχυρά κέρδη στην Ευρώπη

Με ισχυρά κέρδη έκλεισαν, νωρίτερα, τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ανακάμπτοντας από τις απώλειες που κατέγραφαν νωρίτερα εντός της ημέρας, καθώς δέχτηκαν ώθηση από τη νέα παρέμβαση του Mario Draghi.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με ισχυρή άνοδο 1,67% στο υψηλό ενός μήνα των 384,78 μονάδων.


Ο κλάδος πρώτων υλών «εκτοξεύτηκε» κατά 3,6%, ενώ οι τραπεζικές μετοχές ενισχύθηκαν κατά 1,2%.
Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε άλμα 2,03% κι έκλεισε στις 12.331,75 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 1,17% στις 7.443,04 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με κέρδη 2,20% στις 5.509,73 μονάδες.
Παράλληλα, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε κατά 2,46% κι έκλεισε στις 21.133,78 μονάδες, με τις ιταλικές τράπεζες Bper Banca, Banco Bpm και Unicredit να καταγράφουν κέρδη 2,3%, 3,5% και 3,8% αντίστοιχα.
Ο Draghi καθησύχασε τις αγορές αναφορικά με την ικανότητα της ΕΚΤ να ενεργήσει σε περίπτωση νέας ύφεσης, λέγοντας ότι θα μπορούσε να μειώσει εκ νέου τα επιτόκια ή να παράσχει ένα νέο πρόγραμμα αγορών περιουσιακών στοιχείων (ποσοτική χαλάρωση - QE) εάν ο πληθωρισμός δεν φθάσει στον στόχο.
Πέρα από τις κεντρικές τράπεζες, η προσοχή των επενδυτών εστιάζεται και στις εντάσεις των τελευταίων ημερών ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν, καθώς και στις επίμονες εμπορικές τριβές μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου.
Στη Βρετανία, οι έξι υποψήφιοι διάδοχοι της Theresa May αναμένεται να συμμετάσχουν σήμερα σε έναν δεύτερο γύρο ψηφοφορίας, με τον Boris Johnson να παραμένει το φαβορί, παρά το γεγονός ότι δεν συμμετείχε στο debate της περασμένης Κυριακής (16/6).
Οι δηλώσεις του Draghi πυροδότησαν ένα μεγάλο ράλι στις αγορές ομολόγων, με εκείνη του 10ετούς της Ιταλίας να σημειώνει «βουτιά» 18 μονάδων βάσης και να διαμορφώνεται στο 2,105%, ενώ του 10ετούς της Γερμανίας υποχώρησε στο νέο ιστορικό χαμηλό του -0,32%.



Την ίδια ώρα, πιέσεις δέχεται το ευρώ, υποχωρώντας κάτω του 1,12 έναντι του δολαρίου.


Θετικό κλίμα στις ασιατικές αγορές 

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα οι περισσότερες αγορές στην Ασία, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών ΗΠΑ και Ιαπωνίας, αργότερα εντός της εβδομάδας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε με κέρδη 0,38% στις 2.098,71 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία σημείωσε άνοδο 0,60% στις 6.570 μονάδες, με τη μετοχή της Beach Energy να ενισχύεται κατά 0,6%.
Νωρίτερα, η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας δημοσίευσε τα πρακτικά από τη συνεδρίαση του Ιουνίου, κατά την οποία μείωσε το βασικό της επιτόκιο σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, και συγκεκριμένα στο 1,25%, με τους αξιωματούχους της τράπεζας να αναφέρουν ότι είναι πιθανές περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων κατά τους επόμενους μήνες.
Ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε στο +0,34% και τις 10.566,74 μονάδες, ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε άνοδο 1% στις 27.498,77 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε στο +0,09% και τις 2.890,16 μονάδες, ενώ ο δείκτης SZSE Component έκλεισε  στο +0,27% και τις 2.804,32 μονάδες.
Στον αντίποδα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες 0,72% στις 20.972,71 μονάδες, καθώς οι μετοχές των SoftBank Group και Fast Retailing υποχώρησαν κατά 3,3% και 0,9% αντίστοιχα.
«Με τα ανεπαρκή στοιχεία και ελλείψει σημαντικών εξελίξεων στο εμπόριο, το κλίμα στην Ασία θα παραμείνει κατά πάσα πιθανότητα επιφυλακτικό, καθώς οι επενδυτές περιμένουν τη συνάντηση της Fed και πιθανές προσαρμογές στην πολιτική της πριν προχωρήσουν σε ουσιαστικά πονταρίσματα», τόνισε ο οικονομολόγος της ING, Nicholas Mapa.
Σημειώνεται ότι στα τέλη της εβδομάδας αναμένεται και η συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι δε θα υπάρξει κάποια αλλαγή στα επιτόκια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης