Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σκάνδαλο μεγατόνων στις ιταλικές τράπεζες - Στήθηκε καρτέλ εμπορίας διαμαντιών

tags :
Σκάνδαλο μεγατόνων στις ιταλικές τράπεζες - Στήθηκε καρτέλ εμπορίας διαμαντιών
Στο σκάνδαλο των "διαμαντιών" εμπλέκονται οι UniCredit και Banco BPM στην Ιταλία
Μια ομάδα διεφθαρμένων τραπεζών σε συνεργασία με αρκετούς διεφθαρμένους brokers και άλλους συνδέσμους συνεργάζεται για να πείσει το επενδυτικό κοινό ότι ένα συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο δεν είναι μόνο μια «ασφαλής» επένδυση αλλά ότι αξίζει πολύ περισσότερα από ό, τι οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν υπό ιδανικές συνθήκες αγοράς.
Αυτό το επιτυγχάνουν παρακάμπτοντας τον αυστηρό έλεγχο της ροής των πληροφοριών και των κεφαλαίων που υφίστανται την εν λόγω αγορά.
Αυτή είναι η εικόνα που περιγράφει το πρακτορείο Reuters και δεν αναφέρεται στο ολέθριο μάρκετινγκ των ενυπόθηκων ομολόγων κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, αλλά σε ένα "διαμαντένιο καρτέλ" που δημιουργήθηκε από πολλές ιταλικές τράπεζες και διαμεσολαβητές.
Σύμφωνα με το Reuters, τουλάχιστον πέντε ιταλικές τράπεζες και δύο διαμεσολαβητές ερευνήθηκαν για απάτη, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και άλλους ισχυρισμούς.
Οι οντότητες που βρίσκονται στο επίκεντρο της έρευνας θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερα πρόστιμα και να αποφύγουν τον κίνδυνο απώλειας λόγω κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων.
Η ιστορία του Reuters προσέφερε ίσως την πιο ολοκληρωμένη ματιά σε ένα σκάνδαλο που έτρεχε από το 2016 τουλάχιστον.
Όπως αναφέρει, οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ιταλίας είναι ύποπτες για συνεννόηση με μεσίτες διαμαντιών για να εξαπατήσουν τους πελάτες τους.
Φέρεται να τους πωλούν διαμάντια σε υπερβολικά διογκωμένες τιμές, ενώ τις παρουσιάζουν ως υγιείς οικονομικές επενδύσεις.
Όλες οι τράπεζες, μαζί με μια θυγατρική της Banco BPM, Banca Aletti, είναι ύποπτες για απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρησιμοποίηση των εσόδων για την αύξηση των κερδών.
Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται επίσης ότι η UniCredit και η Banco BPM συνήψαν συμφωνία με την IDB, όπου, σε αντάλλαγμα πωλούσαν διαμάντια της IDB.
Οι εμπλεκόμενοι brokers διοχέτευσαν χρήματα στις μετοχές τους, ενισχύοντας το μετοχικό τους κεφάλαιο σε μια εποχή που ήταν υπό πίεση από την άνοδο των επισφαλών απαιτήσεων.
Σύμφωνα με το ιταλικό δίκαιο, θεωρείται δωροδοκία όταν ένα μέρος παραβιάζει την εμπορική του θέση για να παρακινήσει τον αντισυμβαλλόμενο να του παράσχει ευνοϊκές - στην περίπτωση αυτή - συνθήκες για την αγορά μετοχών.
Οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι της IDB είναι επίσης υπό έρευνα.
Τα τελευταία 20 χρόνια εκτιμάται ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι αγόρασαν διαμάντια σε ιταλικές τράπεζες.
Οι εισαγγελείς του Μιλάνου πιστεύουν ότι οι τράπεζες - όπως η UniCredit (η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας σε ενεργητικό) και μια άλλη τράπεζα με την επωνυμία Banco BPM - συνεργάστηκαν με μεσίτες για να πουλήσουν διαμάντια στους πελάτες τους, με προμήθειες εκατομμυρίων ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης