Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δύο φορές μέσα σε λίγες εβδομάδες ο Trump έχει κατηγορήσει την ΕΚΤ για χειραγώγηση του ευρώ

tags :
Δύο φορές μέσα σε λίγες εβδομάδες ο Trump έχει κατηγορήσει την ΕΚΤ για χειραγώγηση του ευρώ
Ο αμερικανός πρόεδρος έχει κατηγορήσει και στο παρελθόν την ΕΕ και την Κίνα για τη χειραγώγηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών
Δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες που ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump καταφέρεται κατά των ευρωπαϊκών αρχών για το «υποτιμημένο», όπως υποστηρίζει ευρωπαϊκό νόμισμα, το οποίο αποτελεί πλήγμα για την ανταγωνιστικότητα της αμερικανικής οικονομίας.
Δεν πρόλαβε ο Mario Draghi να τελειώσει σήμερα την ομιλία του στη Sintra της Πορτογαλίας, όπου και τάραξε τα νερά αναφέροντας ότι η ΕΚΤ εξετάζει νέο γύρο νομισματικής χαλάρωσης (μέσω επιτοκίων και QE) εάν οι συνθήκες το απαιτήσουν, και ο Αμερικανός Πρόεδρος Donald Trump έσπευσε να τον κατηγορήσει ότι αποδυναμώνει σκοπίμως το ευρώ.
Σύμφωνα με τον Trump, "ο Mario Draghi μόλις ανήγγειλε ότι θα μπορούσε να υπάρξει περισσότερη νομισματική χαλάρωση.
Αμέσως το ευρώ υποχώρησε έναντι του δολαρίου, καθιστώντας άδικα ευκολότερο τον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ.
Έχουν απομακρυνθεί εδώ και χρόνια μαζί με την Κίνα και τους άλλους", κατέληξε ο Trump.
Τα σχόλια έρχονται μόλις λίγες ώρες αφότου ο κ. Draghi έδωσε τη σαφέστερη ένδειξη ότι η ΕΚΤ ήταν διατεθειμένη να μειώσει τα επιτόκια ή να αγοράσει περισσότερο δημόσιο χρέος της ευρωζώνης, εάν εξακολουθούν να υπάρχουν σημάδια εξασθένισης της δυναμικής ανάπτυξης και του πληθωρισμού.
Μετά τα σχόλια, το ευρώ υποχώρησε στα επίπεδα των 1,118 δολαρίων, ωστόσο, το νόμισμα αυξήθηκε μετά το «τιτίβισμα» του Trump, πριν σταματήσει στα 1,119 δολάρια.
Αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα στις τελευταίες εβδομάδες που ο Trump κατηγόρησε την ΕΚΤ ότι αποδυναμώνει το ευρώ, παρέχοντας στην ΕΕ ένα αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των ΗΠΑ στο εμπόριο.
Προ μερικών εβδομάδων είχε κατηγορήσει την Ευρώπη ότι σκοπίμως κρατά υποτιμημένο το ευρώ, προκειμένου να προσελκύει περισσότερους τουρίστες.
Μάλιστα, θεωρεί ότι το δολάριο είναι σε μειονεκτική θέση, ψέγοντας γι’ αυτό την Federal Reserve.
Ο αμερικανός πρόεδρος έχει κατηγορήσει και στο παρελθόν την ΕΕ και την Κίνα για τη χειραγώγηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Trump δήλωσε ότι η Κίνα έχει αποκτήσει ένα "τεράστιο ανταγωνιστικό" πλεονέκτημα, αποδυναμώνοντας το νόμισμά της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης