Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στη Wall Street, στον απόηχο Draghi - Το «βλέμμα» στη Fed

tags :
Άνοδος στη Wall Street, στον απόηχο Draghi - Το «βλέμμα» στη Fed
Τα «βλέμματα» στρέφονται στη διήμερη συνεδρίαση της Fed
Με άνοδο άνοιξαν σήμερα (18/6/2019) οι δείκτες της Wall Street, στον απόηχο της νέας παρέμβασης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Mario Draghi, ενώ τα «βλέμματα» στρέφονται στη διήμερη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), που αναμένεται να ξεκινήσει αργότερα εντός της ημέρας.
Περί τις 16:30, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,6% στις 26.276 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,6% στις 2.908 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 1% υψηλότερα, στις 7.921 μονάδες.
Στήριξη στον Nasdaq προσφέρει η μετοχή του Facebook, η οποία ενισχύεται κατά 1,2%, καθώς η εταιρεία αποκάλυψε σήμερα τα σχέδιά της να λανσάρει ένα κρυπτονόμισμα, με την ονομασία Libra, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να επεκταθεί πέρα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προς το ηλεκτρονικό εμπόριο και τα παγκόσμια συστήματα πληρωμών.
Το Facebook ωθεί υψηλότερα το σύνολο του τεχνολογικού κλάδου, με την Amazon να ενισχύεται κατά 1,4%, τη Netflix να διαπραγματεύεται στο +2,2%, την Alphabet να σημειώνει άνοδο 1,2%, την Apple να καταγράφει κέρδη 2,3% και τη Microsoft στο +1,3%.
Πέρα από τις κεντρικές τράπεζες, η προσοχή των επενδυτών εστιάζεται και στις εντάσεις των τελευταίων ημερών ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν, καθώς και στις επίμονες εμπορικές τριβές μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου.
Περαιτέρω ώθηση στις αμερικανικές μετοχές προσέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος δήλωσε ότι συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του, Xi Jinping, κατά τη σύνοδο των G20.
Νωρίτερα, ο Mario Draghi καθησύχασε τις αγορές αναφορικά με την ικανότητα της ΕΚΤ να ενεργήσει σε περίπτωση νέας ύφεσης, λέγοντας ότι θα μπορούσε να μειώσει εκ νέου τα επιτόκια ή να παράσχει ένα νέο πρόγραμμα αγορών περιουσιακών στοιχείων (ποσοτική χαλάρωση - QE) εάν ο πληθωρισμός δεν φθάσει στον στόχο.
Την ίδια ώρα, τα «βλέμματα» στρέφονται στη διήμερη συνεδρίαση της Fed, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται κυρίως στις δηλώσεις του προέδρου, Jerome Powell, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, καθώς δεν αναμένεται να σημειωθεί κάποια αλλαγή στα επιτόκια.
Παράλληλα, είναι πιθανό ο επικεφαλής της Fed να διατηρήσει τη ρητορική των περασμένων εβδομάδων, ότι δηλαδή η τράπεζα θα προχωρήσει σε αλλαγές των επιτοκίων εάν οι εμπορικές τριβές απειλούν την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας.
Σημειώνεται ότι οι παραπάνω δηλώσεις είχαν προκαλέσει ράλι στις αγορές παγκοσμίως, καθώς ενίσχυσαν τις προσδοκίες ότι η Fed θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων αργότερα εντός του έτους.
Οι επενδυτές «ποντάρουν» ειδικότερα σε μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης