Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές δια… χειρός Draghi - Στο +2,03% ο DAX, ο FTSE MIB +2,46%

Ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές δια… χειρός Draghi - Στο +2,03% ο DAX, ο FTSE MIB +2,46%
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με ισχυρή άνοδο 1,67% στο υψηλό ενός μήνα των 384,78 μονάδων
Με ισχυρά κέρδη έκλεισαν σήμερα (18/6/2019) τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ανακάμπτοντας από τις απώλειες που κατέγραφαν νωρίτερα εντός της ημέρας, καθώς δέχτηκαν ώθηση από τις νέες διαβεβαιώσεις του Mario Draghi ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που ενδέχεται να εμφανιστούν στο μέλλον.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με ισχυρή άνοδο 1,67% στο υψηλό ενός μήνα των 384,78 μονάδων.


Ο κλάδος πρώτων υλών «εκτοξεύτηκε» κατά 3,6%, ενώ οι τραπεζικές μετοχές ενισχύθηκαν κατά 1,2%.
Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε άλμα 2,03% κι έκλεισε στις 12.331,75 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 1,17% στις 7.443,04 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με κέρδη 2,20% στις 5.509,73 μονάδες.




Παράλληλα, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε κατά 2,46% κι έκλεισε στις 21.133,78 μονάδες, με τις ιταλικές τράπεζες Bper Banca, Banco Bpm και Unicredit να καταγράφουν κέρδη 2,3%, 3,5% και 3,8% αντίστοιχα.


Ο Draghi καθησύχασε τις αγορές αναφορικά με την ικανότητα της ΕΚΤ να ενεργήσει σε περίπτωση νέας ύφεσης, λέγοντας ότι θα μπορούσε να μειώσει εκ νέου τα επιτόκια ή να παράσχει ένα νέο πρόγραμμα αγορών περιουσιακών στοιχείων (ποσοτική χαλάρωση - QE) εάν ο πληθωρισμός δεν φθάσει στον στόχο.
Την ίδια ώρα, τα «βλέμματα» στρέφονται στη διήμερη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), που αναμένεται να ξεκινήσει αργότερα εντός της ημέρας, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται κυρίως στις δηλώσεις του προέδρου, Jerome Powell, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, καθώς δεν αναμένεται να σημειωθεί κάποια αλλαγή στα επιτόκια.
Παράλληλα, είναι πιθανό ο επικεφαλής της Fed να διατηρήσει τη ρητορική των περασμένων εβδομάδων, ότι δηλαδή η τράπεζα θα προχωρήσει σε αλλαγές των επιτοκίων εάν οι εμπορικές τριβές απειλούν την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας.
Πέρα από τις κεντρικές τράπεζες, η προσοχή των επενδυτών εστιάζεται και στις εντάσεις των τελευταίων ημερών ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν, καθώς και στις επίμονες εμπορικές τριβές μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου, με τον Αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump, να επιβεβαιώνει, ωστόσο, σήμερα, ότι θα συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του, Xi Jinping, στη σύνοδο των G20.
Στη Βρετανία, οι έξι υποψήφιοι διάδοχοι της Theresa May αναμένεται να συμμετάσχουν σήμερα σε έναν δεύτερο γύρο ψηφοφορίας, με τον Boris Johnson να παραμένει το φαβορί, παρά το γεγονός ότι δεν συμμετείχε στο debate της περασμένης Κυριακής (16/6).
Οι δηλώσεις του Draghi πυροδότησαν ένα μεγάλο ράλι στις αγορές ομολόγων, με εκείνη του 10ετούς της Ιταλίας να σημειώνει «βουτιά» στο 2,13%.
Την ίδια ώρα, πιέσεις δέχεται το ευρώ, υποχωρώντας κάτω του 1,12 έναντι του δολαρίου.
Εξάλλου, περαιτέρω πιέσεις στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα ασκούν στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, που έδειξαν μια σημαντική επιβράδυνση στο 1,2% για τον Μάιο του 2019, από 1,7% τον Απρίλιο, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η πτώση θα περιοριστεί στο 1,3%.
Παράλληλα, ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι το εμπορικό πλεόνασμα στο νομισματικό μπλοκ περιορίστηκε στα 15,7 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, από 17,1 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.
Στη Γερμανία, βουτιά 19,0 μονάδων, στις -21,1 μονάδες, κατέγραψε τον Ιούνιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης