Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΕΚΤ μετά τις δηλώσεις Draghi

tags :
Reuters: Έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΕΚΤ μετά τις δηλώσεις Draghi
Στελέχη της ΕΚΤ μιλώντας στο Reuters εξέφρασαν τη διαφωνία τους με το ενδεχόμενο λήψης «έκτακτων μέτρων»
Για έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΕΚΤ οι οποίες έφθασαν στα όρια των ξεκάθαρων διαφωνιών αναφορικά με τις σημερινές (18/6) δηλώσεις του Mario Draghi κάνει λόγο το Reuters επικαλούμενο πηγές της Κεντρικής Τράπεζας.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο τουλάχιστον έξι στελέχη της ΕΚΤ, μιλώντας στο περιθώριο του ετησίου συμποσίου της τράπεζας στην Πορτογαλία, τόνισαν ότι δεν ανέμεναν μία τόσο… επιθετική ομιλία από τον Draghi και ότι δεν υπάρχει ομοφωνία στο εσωτερικό της ΕΚΤ αναφορικά με το ποια είναι η ορθή πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί στο επόμενο διάστημα.
Πάντως οι εν λόγω πηγές παραδέχονται ότι τόσο το ενδεχόμενο μείωσης επιτοκίων όσο και η επαναφορά του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, όντως, συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ, αλλά η μεγαλύτερη προσοχή δόθηκε στον νέο κύκλο φθηνών δανείων προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες (TLTROs).
Προσέθεσαν, ακόμη, ότι το μήνυμα που έστειλε ο Draghi στις αγορές ήταν τόσο ισχυρό που ακόμη και εάν διαφωνεί κάποιος με τις προθέσεις του προέδρου της ΕΚΤ θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να «του φέρει αντιρρήσεις» στην επόμενη συνεδρίαση της τράπεζας που είναι προγραμματισμένη για τις 25 Ιουλίου 2019.
Εξέφρασαν την άποψη ότι η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου αλλά και οι έντονες ανησυχίες για την οικονομία της Ιταλίας μειώνουν περαιτέρω τη διάθεση και για μία εσωτερική κόντρα στην ΕΚΤ.
Εκτίμησαν ότι πολύ λίγες νέες πληροφορίες θα εμφανιστούν πριν από την επόμενη συνάντηση, οπότε θα ήταν δύσκολο να δικαιολογηθεί η πρόοδος σε διαφορετικό πολιτικό αποτέλεσμα από ό, τι τον Ιούνιο.
Κάποιοι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής τάσσονται υπέρ της επανέναρξης του προγράμματος αγοράς ομολόγων ύψους 2,6 τρισεκατομμυρίων ευρώ, άλλοι προτιμούν μια απλή ενίσχυση της υπόσχεσης της ΕΚΤ να μην αυξάνουν τα επιτόκια για μεγάλο χρονικό διάστημα και μερικοί να στρέφονται προς τις περικοπές των επιτοκίων, ανέφεραν οι πηγές.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης