Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Από τον Σημίτη με τις 7.000 μον. στον Στουρνάρα (ΤτΕ) και τις φθηνές τράπεζες… που έφθασαν σε αποτίμηση την BNP Paribas

Από τον Σημίτη με τις 7.000 μον. στον Στουρνάρα (ΤτΕ) και τις φθηνές τράπεζες… που έφθασαν σε αποτίμηση την BNP Paribas
Οι ελληνικές τράπεζες πλησιάζουν να έχουν την ίδια αποτίμηση με όρους P/BV με την BNP Paribas που έχει 3 φορές τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών
Κανείς δεν διδάχθηκε, δεν έμαθε από τα λάθη του παρελθόντος και με φαύλο τρόπο τα ίδια προκλητικά λάθη μετά από τόσα χρόνια επαναλαμβάνονται.
Στο παρελθόν επί εποχής Σημίτη οι αναφορές του τότε πρωθυπουργού ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θα πάει στις 7.000 μονάδες παρέσυραν τους επενδυτές.
Ο Λαλιώτης ο άλλοτε ισχυρός πολιτικός των παρασκηνίων του παλαιού ΠΑΣΟΚ δήλωνε ότι το 1 εκατ επενδυτές του χρηματιστηρίου κρατούν στα χέρια τους μετοχές που έχουν αξία.

Οι μετοχές που έχουν αξία του Σημίτη και του Λαλιώτη μηδενίστηκαν, οι επενδυτές καταστράφηκαν, η καταστροφή του χρηματιστηρίου ήταν η μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου στην νεότερη οικονομική ιστορία.
Το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε πλασματικές αξίες στις μετοχές, η ΝΔ ακολούθως τις συντήρησε και το αποτέλεσμα ήταν ότι οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές καταστράφηκαν.
Το 1 εκατ επενδυτές του χρηματιστηρίου πριν 16 χρόνια σήμερα είναι 10-20 χιλιάδες επενδυτές.
Οι πολίτες παρασύρθηκαν από τις δηλώσεις του Σημίτη και άλλων κυβερνητικών στελεχών, καλλιέργησαν την εντύπωση ότι το χρηματιστήριο είναι ένας ασφαλής μηχανισμός κέρδους… που πάντα οι επενδυτές θα κερδίζουν όπως στην τεχνική ανάλυση… πάντα το χρηματιστήριο θα ανεβαίνει... μέχρι να πέσει…
Το τι συνέβη στο χρηματιστήριο είναι γνωστό.
Φθάνοντας στο σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος, ξαφνικά θυμήθηκε ότι οι μετοχές των τραπεζών έχουν αξία.
Δεν έχει υπάρξει ούτε μια αναφορά στις τραπεζικές μετοχές από την ΤτΕ για τις τραπεζικές μετοχές τόσο καιρό.
Ο λόγος προφανής η ΤτΕ πριμοδοτεί την ΝΔ και οι αναφορές ότι είναι χαμηλές οι αποτιμήσεις των τραπεζικών μετοχών σε αυτό αποσκοπεί…καθαρή πολιτική προπαγάνδα.
Όμως ενώ τα κίνητρα της ΤτΕ είναι πολιτικά με τον Στουρνάρα να επιχειρεί να «καλοπιάσει» τον Μητσοτάκη για να του ανανεώσει την θητεία στην ΤτΕ που λήγει το 2020…η Κεντρική Τράπεζα μπορεί να προβαίνει σε τέτοιες αναφορές παρασύροντας τους επενδυτές;
Βέβαια θα σπεύσουν να πουν ορισμένοι ότι η ΤτΕ είπε ότι οι αποτιμήσεις των τραπεζικών μετοχών είναι χαμηλές υπό τον όρο ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και η ανάκαμψη της οικονομίας.
Το δεύτερο σκέλος είναι ο μηχανισμός προστασίας της ΤτΕ «θα πουν δεν παροτρύναμε κανένα θέσαμε προϋποθέσεις»
Η Τράπεζα της Ελλάδος έχοντας πολιτικά κίνητρα δημιουργεί μια προσδοκία κάνοντας λόγο για φθηνές μετοχές, μια δήλωση που θα παρασύρει πολίτες… χωρίς να τεκμηριώνει γιατί είναι σε χαμηλά επίπεδα οι τραπεζικές μετοχές.

Οι τραπεζικές μετοχές είναι φθηνές ή ακριβές;

Οι τραπεζικές μετοχές έχουν χαμηλή αποτίμηση όπως λέει η Τράπεζα της Ελλάδος ή έχουν γίνει ακριβές;
Πριν απαντηθεί το ερώτημα αυτό ας δώσουμε ένα παράδειγμα.
Η BNP Paribas έχει 51,8 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία και tangible book κεφάλαια 78 δισεκ. που σημαίνει P/BV 0,66 δηλαδή τιμής προς λογιστική αξία και εκτιμώμενα κέρδη 8 δισεκ. για το 2019.
Η Attica bank με 232 εκατ χρηματιστηριακή αξία και 490 εκατ κεφάλαια έχει P/BV περίπου 0,52 δηλαδή σε λίγο η Attica bank θα αποτιμάται ισάξια με την BNP Paribas.
Όμως η Eurobank έχει την ίδια αποτίμηση με την BNP Paribas και το ερώτημα είναι...αυτές οι αποτιμήσεις δικαιολογούνται;
Α)Οι ελληνικές τράπεζες έχουν καθαρά ίδια κεφάλαια 24,5 δισεκ. και το DTAs ο αναβαλλόμενος φόρος είναι 21,2 δισεκ. και το DTC δηλαδή οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις 16 δισεκ.
Η ποιότητα των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών είναι υπερβολικά χαμηλή.
Οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια για εξυγίανση και για ανάπτυξη, οπότε οι μέτοχοι θα πρέπει να ξαναβάλουν κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες.
Ακόμη και εάν αυξάνονται οι χρηματιστηριακές τιμές, οι μελλοντικές αυξήσεις θα υλοποιηθούν με discount ίσως όχι 70% όπως στο παρελθόν αλλά με 35% έως 45% από τις τότε τρέχουσες τιμές.
Π.χ. η BNP Paribas στα 77,9 δισεκ. tangible book κεφάλαια που διαθέτει το DTC είναι 5 δισεκ.
Β)Καλλιεργείται η ψευδαίσθηση ότι με τις συλλογικές λύσεις που προτείνονται για τις τράπεζες, π.χ. ιταλικό μοντέλο APS ή λύσεις τύπου Eurobank και Πειραιώς με αναζήτηση στρατηγικών επενδυτών που αναλαμβάνουν την διαχείριση των NPEs… ότι λύθηκε το πρόβλημα.
Γ)Τα κέρδη των τραπεζών όπως έδειξε το α΄ τρίμηνο του 2019 είναι περισσότερο κατασκευασμένα, λογιστικά ωραιοποιημένα αποτελέσματα.
Ένας κλάδος που βγάζει π.χ. 300-350 εκατ κέρδη στο καλό σενάριο για το 2019 έχει αποτίμηση 9,5 δισεκ. δηλαδή P/E περίπου 31 για το 2019.
Οι ελληνικές τράπεζες είναι ακριβές.
Όμως η προσδοκία ότι θα πάνε καλύτερα το 2020, καλύτερα το 2021 φουσκώνει τις αποτιμήσεις.
Δ)Μετοχές όπως η Attica bank αναίτια έφθασε όχι απλά στην τιμή αύξησης κεφαλαίου αλλά στα 0,50 επειδή θα υλοποιήσει την 3η κατά σειρά τιτλοποίηση NPEs ή επειδή θα βγάλει κέρδη;
Η περίπτωση της Attica bank δείχνει τι εννοεί η ΤτΕ ότι οι μετοχές των τραπεζών παραμένουν ακόμη χαμηλά.
Η Attica bank με όρους 2019 έχει P/E 26 σε ένα θετικό σενάριο και P/BV περίπου 0,52 είναι από τις πλέον ακριβές μετοχές στο τραπεζικό σύστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης