Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνεχίζεται η άνοδος στις ασιατικές αγορές λόγω ΗΠΑ και Κίνας - Στο +1,72% και τις 21.333,87 μονάδες ο Nikkei

tags :
Συνεχίζεται η άνοδος στις ασιατικές αγορές λόγω ΗΠΑ και Κίνας - Στο +1,72% και τις 21.333,87 μονάδες ο Nikkei
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει σημαντική άνοδο της τάξεως του +2,33% στις 28.138,50 μονάδες
Με κέρδη έκλεισαν για δεύτερη ημέρα οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση τόσο από την άνοδο που σημειώθηκε χθες (18/6) στη Wall Street, όσο και από τις προσδοκίες ότι οι εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα σε Κίνα και ΗΠΑ θα συνεχιστούν την ερχόμενη εβδομάδα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +1,72% στις 21.333,87 μονάδες, με τις μετοχές των SoftBank και Inpex να ενισχύονται κατά +4,03% και +5,63% αντίστοιχα, παρά το γεγονός ότι οι εξαγωγές της χώρας υποχώρησαν για έκτο συνεχόμενο μήνα τον Μάιο του 2019.
Οι εξαγωγές της Ιαπωνίας υποχώρησαν κατά -7,8% σε ετήσια βάση, με τα αντίστοιχα ποσοστά πτώση στις εξαγωγές προς την Ασία και την Ευρώπη να διαμορφώνονται στο -12% και -7% αντίστοιχα.
Ωστόσο, οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά +3% εν μέσω ισχυρής ζήτησης προς τα ιαπωνικά οχήματα, διευρύνοντας το εμπορικό πλεόνασμα του Τόκιο με την Ουάσιγκτον κατά σχεδόν +15%.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kopsi ενισχύθηκε κατά +1,24% στις 2.124,78 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Samsung και SK Hynix έκλεισαν στο +2,25% και +5,99%, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, και συγκεκριμένα στο +1,97% και τις 10.775,34 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει σημαντική άνοδο της τάξεως του +2,33% στις 28.138,50 μονάδες, με τις μετοχές των Sunny Optical και AAC να ενισχύονται κατά +9,28% και +4,72% αντίστοιχα.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε στο +0,98% και τις 2.918,62 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο +1,98% και τις 8.978,36 μονάδες.
Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 ενισχύθηκε κατά +1,19% στις 6.648,10 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Beach Energy και Rio Tinto έκλεισαν στο +3,08% και +1,94% αντίστοιχα.
Χθες (18/6) ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δήλωσε ότι είχε μία «πολύ καλή τηλεφωνική συζήτηση» με τον Κινέζο ομόλογό του, Xi Jinping, προσθέτοντας ότι οι δύο τους θα έχουν μία «εκτεταμένη συνάντηση» στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των G20 την επόμενη εβδομάδα στην Ιαπωνία.
Οι παραπάνω δηλώσεις προκάλεσαν αισιοδοξία στις τάξεις των επενδυτών, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι οι εμπορικές συζητήσεις των δύο μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως θα συνεχιστούν, μετά το «πάγωμα» των τελευταίων εβδομάδων.
Παρά το γεγονός ότι οι αναλυτές δεν περιμένου κάποια άμεση επίλυση της εμπορικής διαμάχης, η επιβεβαίωση της συνάντησης δημιουργεί προσδοκίες ότι θα υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών.
Όπως αναφέρει η αναλύτρια αγορών της IG, Jingyi Pan, η παραπάνω εξέλιξη «αποτελεί σίγουρα μία βραχυπρόθεσμη ώθηση για τις αγορές», διευκρινίζοντας παράλληλα πως «το ερώτημα είναι τι μπορεί να επιλυθεί μέσω της συνάντησης των δύο ηγετών».
Στο επίκεντρο παραμένει και η συνεδρίαση της Federal Reserve, κατά την ολοκλήρωση της οποίας δεν αναμένεται κάποια αλλαγή στα επιτόκια, με τους επενδυτές να περιμένουν τις δηλώσεις του επικεφαλής Jerome Powell προκειμένου να λάβουν περαιτέρω πληροφορίες αναφορικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει η τράπεζα τους επόμενους μήνες.
Άνοδο καταγράφει σήμερα Τετάρτη (19/6) το πετρέλαιο, δεχόμενο ώθηση από τις αναφορές ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ και η Ρωσία βρίσκονται κοντά στο να καταλήξουν στην ημερομηνία της επόμενης συνάντησής τους.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Αυγούστου 2019 για το Brent ενισχύεται κατά +0,21% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 62,27 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουλίου 2019 για το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,28% στα 54,26 δολ. ανά βαρέλι.
Σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίος επικαλείται πηγές από το Υπουργείο Πετρελαίου της Βενεζουέλας, οι χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία του ΟΠΕΚ είναι πιθανό να συναντηθούν στις 1 και 2 Ιουλίου στη Βιέννη, προκειμένου να συζητήσουν την πολιτική παραγωγής που θα ακολουθήσουν το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Όσον αφορά τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 14 Ιουνίου 2019, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου, καταγράφηκε πτώση της τάξεως των 812 χιλ. βαρελιών, στα 482 εκατ. βαρέλια συνολικά.
Σημειώνεται ότι αργότερα εντός της ημέρας αναμένονται τα επίσημα στοιχεία της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας για τα αποθέματα αμερικανικού αργού πετρελαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης