Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μετά τον εμπορικό πόλεμο ο Trump σχεδιάζει και τον νομισματικό κόντρα σε ΕΚΤ και Κίνα

tags :
Μετά τον εμπορικό πόλεμο ο Trump σχεδιάζει και τον νομισματικό κόντρα σε ΕΚΤ και Κίνα
Ο Trump δείχνει να μετατοπίζεται από την πολιτική του «ισχυρού δολαρίου» των προκατόχων του
Μπορεί ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο παγκόσμιων υπερδυνάμεων, των ΗΠΑ και της Κίνας, να βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά όπως όλα δείχνουν ο Πρόεδρος Donald Trump σχεδιάζει το επόμενο του βήμα, το οποίο είναι ένας νομισματικός πόλεμος.
Με μια σειρά tweets την Τρίτη,18 Ιουνίου 2019, που απευθύνονταν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον πρόεδρο Mario Draghi, ο Trump έκανε μια σπάνια αμερικανική παρέμβαση σε νομισματική πολιτική μιας άλλης οικονομίας.
"Ο Mario Draghi ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν περισσότερα κίνητρα, τα οποία έριξαν αμέσως το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθιστώντας έτσι αδικαιολόγητα υποτιμημένο για τους ανταγωνιστές τους έναντι των ΗΠΑ. Πολύ άδικο για τις Ηνωμένες Πολιτείες!", τουίταρε ο Trump.
Και δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Trump κατηγόρησε μια κεντρική τράπεζα για χειραγώγηση νομίσματος, υποστηρίζοντας ότι ένα ισχυρό δολάριο αυξάνει το κόστος των εξαγωγών των ΗΠΑ.
Έχει ήδη γίνει μοναδικός μεταξύ των πρόσφατων αμερικανών προέδρων που μετατοπίζεται από την πολιτική του «ισχυρού δολαρίου» των προκατόχων του.
Με τη στόχευση στον Draghi άμεσα και την ανταπόκριση σε πραγματικό χρόνο σε μια διακήρυξη πολιτικής για τους κεντρικούς τραπεζίτες, ο Trump κάλεσε παράλληλα και τη Federal Reserve να αποφασίσει για τα επιτόκια.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, μόλις λίγες μέρες πριν από μια σύνοδο κορυφής με άλλους ηγέτες της ομάδας των 20 στην Ιαπωνία, ο Trump ουσιαστικά ζήτησε ολοένα και πιο επιθετική νομισματική πολιτική, η οποία θα του είναι χρήσιμη στο εμπορικό του οπλοστάσιο.
Βέβαια, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες συμφώνησαν αυτό το μήνα ότι ένας πόλεμος νομισμάτων σε περιόδους βραδείας οικονομικής ανάπτυξης δεν είναι προς το συμφέρον κανενός.
Επαναβεβαίωσαν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν τον Μάρτιο του 2018 να αποφύγουν τις ανταγωνιστικές υποτιμήσεις.
Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί οικονομολόγοι που υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ πρέπει να υιοθετήσουν μια πιο σθεναρή προσέγγιση όσον αφορά την αντιμετώπιση της χειραγώγησης των συναλλαγματικών ισοτιμιών από τους εμπορικούς εταίρους.
Ο Joseph Gagnon, ανώτερος σύμβουλος στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Peterson και υποστηρικτής της ισχυρότερης αμερικανικής νομισματικής πολιτικής, δήλωσε ότι ο κόσμος βρίσκεται σε μια «ανήσυχη ειρήνη» έναντι των νομισμάτων με την Κίνα και άλλων χωρών της ομάδας των 20.
Ωστόσο, οι δεσμεύσεις της G-20 είναι αδύναμες και "εάν υπάρξει παγκόσμια ύφεση, οι χώρες θα μπουν στον πειρασμό να παραβιάσουν αυτούς τους όρους και να προσπαθήσουν να διεκδικήσουν ειδικές περιστάσεις", ανέφερε.
Ο Trump μπορεί να έχει κάποιους λόγους να γκρινιάζει.
Οι εκτιμήσεις των νομισματικών αποτιμήσεων δείχνουν ότι το ευρώ είναι περίπου 15% πολύ φθηνό.
Από τότε που ο Trump ξεκίνησε τους εμπορικούς του πολέμους, το γουάν της Κίνας έχει επίσης μειωθεί έναντι του δολαρίου, προτρέποντας τον αμερικανό πρόεδρο να διαμαρτυρηθεί ότι υπονόμευε τον αντίκτυπο των δασμών του και τις προσπάθειές του να ασκήσει πίεση στο Πεκίνο.
Ωστόσο, αυτές οι κινήσεις νομισμάτων θεωρούνται ευρέως ότι σχετίζονται με την αποδυνάμωση της ευρωπαϊκής και κινεζικής οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης