Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μέτωπο με το Facebook ανοίγουν οι Βρυξέλλες, με αφορμή το κρυπτονόμισμα Libra

tags :
Μέτωπο με το Facebook ανοίγουν οι Βρυξέλλες, με αφορμή το κρυπτονόμισμα Libra
Το Facebook ήδη συνεργάζεται με χρηματοοικονομικές εταιρείες όπως η Visa και η Mastercard για το Libra
Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στους ευρωπαϊούς κύκλους η κίνηση του Facebook να λανσάρει το δικό της κρυπτονόμισμα, το Libra.
Τα σχέδια του Facebook δεν πέρασαν απαρατήρητα από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, με τον γάλλο υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire να βάζει... πάγο στο έργο.
Ο Le Maire δήλωσε ότι «δεν χωρά αμφιβολία» ότι το Libra μπορεί να γίνει «κυρίαρχο νόμισμα».
"Δεν μπορεί και δεν πρέπει να συμβεί", πρόσθεσε.
Η ομάδα των επτά (G-7) - η οποία περιλαμβάνει τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ - προσπαθεί να δημιουργήσει ένα φόρουμ για την αξιολόγηση των κινδύνων των ψηφιακών νομισμάτων όπως το Libra στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η ομάδα θα συμπεριλάβει τις κεντρικές τράπεζες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Εν τω μεταξύ, ο Markus Ferber, ένας Γερμανός βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προειδοποίησε ότι το Facebook θα μπορούσε να γίνει μια «σκιώδης τράπεζα» με τα σχέδια εικονικών νομισμάτων.
Από την άλλη πλευρά, ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Αγγλίας Mark Carney εμφανίστηκε πιο ανοιχτός στο σχέδιο, λέγοντας ότι διατηρεί ανοιχτό μυαλό - αν και προσέθεσε την παρατήρηση ότι το Libra θα πρέπει να υπόκεινται σε ρύθμιση.
"Οτιδήποτε λειτουργεί σε αυτόν τον κόσμο θα γίνει αμέσως συστημικό και θα πρέπει να υπόκειται στα υψηλότερα πρότυπα κανονισμών", δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Ένας εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε: "Ανυπομονούμε να απαντήσουμε σε ερωτήσεις των πολιτικών ιθυνόντων καθώς η διαδικασία αυτή προχωράει".
Η εταιρεία έχει επίσης αναπτύξει ένα ψηφιακό πορτοφόλι, που ονομάζεται Calibra, για να επιτρέπει στους δικούς της χρήστες να αποθηκεύουν και να ανταλλάσσουν το νόμισμα.
Πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι η εισβολή του Facebook στην κρυπτογράφηση αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο σημάδι για τη βιομηχανία, αλλά λένε ότι ρυθμιστικά εμπόδια θα μπορούσαν να είναι ένας τομέας όπου η επιχείρηση θα μπορούσε ενδεχομένως να σκοντάψει.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το Facebook συνεργάζεται με χρηματοοικονομικές εταιρείες όπως η Visa και η Mastercard, κάτι που σημαίνει ότι μπορούμε να περιμένουμε από τις ρυθμιστικές αρχές και τις κυβερνήσεις να θέσουν ερωτήματα σχετικά με τη διαδικασία συλλογής και διαχείρισης των οικονομικών δεδομένων του Facebook και αν αυτό το σύστημα πληροί όλες τις νομικές και κανονιστικές απαιτήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης